Δείτε σε ποιες περιπτώσεις ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει



Ένα σκυλί δεν δαγκώνει ποτέ χωρίς λόγο. Όταν το κάνει σίγουρα βρίσκεται κάτω από μια δυσάρεστη κατάσταση ή είναι αποτέλεσμα της ''ανάθρεψής'' του από τον ιδιοκτήτη. 

Ακολουθεί η περιγραφή κάποιων καταστάσεων όπου το δάγκωμα είναι πιθανό. Η γνώση των καταστάσεων αυτών θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε τυχόν επικίνδυνη συμπεριφορά του σκύλου και να πάρουμε τα μέτρα μας.


1. Όταν είναι άρρωστος. Όταν ένας σκύλος είναι άρρωστος, όπως κι εμείς δεν αισθανόμαστε καλά και δεν έχουμε όρεξη για πολλά-πολλά, έτσι κι εκείνος. Αν επιμείνουμε εμείς να τον μετακινήσουμε, να παίξουμε μαζί του και γενικότερα να τον πιέσουμε σ’ αυτή τη φάση, ίσως να δαγκώσει.

2. Όταν είναι τραυματισμένος. Όταν ένας σκύλος είναι τραυματισμένος, πονάει. Αν εμείς δεν το λάβουμε αυτό υπόψη είτε επειδή δεν το γνωρίζουμε, είτε επειδή δεν το παίρνουμε και «τόσο σοβαρά» μπορεί να μας δαγκώσει. Αν το γνωρίζουμε, δεν τον προκαλούμε. Όταν εμείς οι ίδιοι πονάμε, μερικές φορές, δεν θέλουμε κανείς να μας αγγίζει. Όταν ένα παιδάκι για παράδειγμα σπάσει το χέρι του, κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφύγει την εξέταση από τον γιατρό, παρόλο που καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνει για το καλό του.
 

3. Όταν είναι απεριποίητος. Ναι, μάλιστα, όταν σε έναν σκύλο δεν παρέχεται η κατάλληλη περιποίηση, μπορεί να μας δαγκώσει. Πώς; Αν για παράδειγμα αμελήσαμε για καιρό το θέμα «χτένισμα-βούρτσισμα», μπορεί το τρίχωμα του να κάνει κόμπους, τους οποίους εμείς ίσως να μην μπορούμε να δούμε. Αυτοί οι κόμποι τραβούν το δέρμα του σκύλου με αποτέλεσμα να πονάει και να εκνευρίζεται. Σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποιος κόμπος πίσω από τα αυτάκια του. Είναι αρκετά επίπονο αυτό. Οπότε υπάρχει η πιθανότητα καθώς εμείς ανυποψίαστοι πάμε να του χαϊδέψουμε το κεφαλάκι, εκείνο να αγριέψει, ακόμη και να δαγκώσει.
 

4. Όταν φοβάται. Όταν ένας σκύλος φοβάται, είτε για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, είτε επειδή είναι φοβικός γενικότερα, τότε, μπορεί να δαγκώσει. Βρίσκεται σε μια δυσάρεστη θέση για κάποιο λόγο και αισθάνεται ανασφάλεια. Βρίσκεται σε θέση όπου αν νιώσει πως απειλείται, μπορεί να επιτεθεί για λόγους άμυνας.
 

5. Είναι επιθετικός. Όταν μας πουν ότι ο τάδε σκύλος είναι επιθετικός ή αν δούμε και ξεχωρίσουμε σημάδια που να μας δείχνουν κάτι τέτοιο, φυλαγόμαστε πάντα. Ένας επιθετικός σκύλος είναι επικίνδυνος. Μπορεί να δαγκώσει ανά πάσα στιγμή. Προσέχουμε πάντα. Μπορεί να νομίζουμε ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του, αλλά εκείνος να «γυρίσει διακόπτη» ανά πάσα στιγμή και να επιτεθεί. Να θυμάστε όμως πως δεν φταίει το σκυλί που είναι επιθετικό, αλλά το μεγάλο (δίποδο) αφεντικό, που περηφανεύεται για το γενναίο, τετράποδο μάγκα που ανέθρεψε...
 

6. Όταν κοιμάται. Ποτέ δεν τρομάζουμε, ούτε ενοχλούμε έναν σκύλο όταν κοιμάται. Πάνω στην τρομάρα του μπορεί να μας δαγκώσει.
 

7. Όταν τρώει. Επίσης ποτέ δεν ενοχλούμε έναν σκύλο όταν τρώει. Το φαγητό είναι κάτι πολύτιμο για τον σκύλο. Μερικές φορές τρώει ακόμη κι αν δεν πεινάει. Το κάνει αυτό γιατί έτσι προστάζει το ένστικτό του. «Φάτο τώρα! Μπορεί να μην ξαναβρείς άλλο φαΐ!» στη φύση το φαγητό δεν το βρίσκει εύκολα. Αντιλαμβανόμενοι αυτό, λοιπόν, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι αν τον πειράξουμε την ώρα που τρώει ή αν τον απειλήσουμε πως θα του πάρουμε το πολύτιμο φαγητό του, μπορεί να μας δαγκώσει.
 

8. Αν πειράξουμε κάτι στο οποίο έχει αδυναμία. Όπως μερικές φορές συμβαίνει και με εμάς, να έχουμε το αγαπημένο μας μπλουζάκι το οποίο το φοράμε από το γυμνάσιο και παρόλες τις τρύπες το κρατάμε ακόμη, κάπως έτσι έχουν και τα σκυλιά αδυναμία σε κάποια αντικείμενα. Σε ένα χαλάκι, σε κάποιο παιχνίδι, στο σπιτάκι τους κλπ. Αν εμείς επιχειρήσουμε να τους το πάρουμε, μπορεί να δαγκώσει.
 

9. Όταν το παιχνίδι γίνεται μάχη. Πολλές φορές ξεκινάμε να παίζουμε και το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο έντονο, πιο δυνατό… εκεί κάπου χάνεται ο έλεγχος. Ο σκύλος κάνει πιο νευρικές, γρήγορες και πιο δυνατές κινήσεις. Αν εξακολουθήσουμε και αυξάνουμε την ένταση αυτή, ο σκύλος ίσως να δαγκώσει πιο δυνατά από το συνηθισμένο και να μας τραυματίσει.
 

10. Όταν το παιχνίδι γίνεται άτσαλα. Συμβαίνει δυστυχώς συχνά με παιδάκια να έχουμε τέτοιου είδους ατυχήματα. Το παιδάκι δεν πολυκαταλαβαίνει και κουνάει τα χεράκια του πέρα-δώθε, χοροπηδάει, φωνάζει, τραβάει τα αυτάκια του σκύλου, την ουρά του κλπ. Αν τραβήξει δυνατά, ο σκύλος από φυσική αντίδραση ίσως τραυματίσει το παιδί.
 

11. Όταν έχουμε σκυλοκαβγά. Είναι δυσάρεστο να βλέπεις σκυλάκια στη βόλτα τους, αντί να παίζουν, να τσακώνονται. Συμβαίνει όμως κι αυτό κάποιες φορές δυστυχώς. Αν μας συμβεί είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τους άλλους σκύλους αλλά και με τον δικό μας καθώς εκείνη τη στιγμή είναι θολωμένο το μυαλό του και μπορεί από αντανακλαστική κίνηση να δαγκώσει ακόμη κι εμάς τους ίδιους.
 


17 σχόλια:

  1. Αν με δαγκώσει 2 περιπτώσεις:
    1.Θα το σπάσω στο ξύλο και θα το δέσω μια μέρα νηστικό
    2.Ένα από τα παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μακαρι να το εκανε αυτο καποιος σε σενα γελοιο υποκειμενο

      Διαγραφή
    2. Θέλω να σε δω να προσπαθείς να το κάνεις σε σκύλο όπως έναν απο τους δικούς μου (ποιμενικός κεντρικής Ασίας [60 κιλά]) ή σε Ελληνικό ποιμενικό κλπ, να δω πόσο άντρας είσαι κουραδόμαγκα της φακής.

      Διαγραφή
    3. Είσαι πολύ μαλάκας αδερφέ....και το κακό δεν είναι πως είσαι πολύ μαλάκας.....το κακό είναι πως είσαι περήφανος που είσαι πολύ μαλάκας, πράγμα που σε κάνει ακόμα πιο μαλάκα !!!

      Διαγραφή
  2. Ψευτόμαγκας είναι μωρέ. Αν είχε @@ ας μας έλεγε και ποιος είναι και που μένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν μπεί ένας ξένος στόν χώρο πού προστατεύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κουταβι μου οταν παω να του πειραξω το φαγητο του δαγκωνει.τον βρηκαμε στο δρόμο απλα αν αντιδραει ετσι σε λιγο καιρο που περιμενουμε μωρακι θα εχουμε προβλημα.ξερευε κανενα τροπο να το αντιμετωπισω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επισης αν δε του δινουμε σημασια, θελει καπως να τραβηξει την προσοχη ή απλα νιωθει εγκαταλυψη και απογοητευση που ισως του βγει ως οργη. Μοιαζει λιγο με την περιπτωση του "απεριποιητου" αλλα σε αυτη τη περπτωση νιωθει σωματικη ενοχληση ενω σε αυτη που λεω ψυχικη. Ακομα και καποια αντικειμενα οποιυδιποτε που το εκνευριζει ή του θυμιζει δυσαρεστες αναμνησεις. Φηλαδη μπορει ενα σκυλι να δαγκωσει το αφεντικο του, επειδη φοραει την ιδια κολωνια με το παλιο αφεντικο που το κακοποιουσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω εχω ενα πανιελακι αρσενικο και με εχει δαγκώσει 1 φορα (στα 4,5 χρονια που τον εχω)οταν τον ειχαι χτυπήσει αυτοκίνητο και του ειχαι σπασει το ποδι του και εγω επιδι δεν ήξερα τι να κανω πιγα γα τον παρω αγκαλια για να τον ηρεμισω και κατα λαθος του πιραξαντα ποδια του και πονεσε πολλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ παιδιά πήρα ένα pitbull 1.5 2 χρόνων που το βρήκαν στο δρόμο που γενικά είναι υπακούος αλλά άμα δε θέλει κάτι κ του το επιβάλεις πάει να δαγκωσει!!! 1.5 μήνα τον έχω.. Τελευταία ξεθαρευει πολύ.. Κ δε μου αρέσει αυτό.. Θα τον στειρωσω κ ελπίζω να στρώσει.. Διαφορετικά δε ξέρω τι να κάνω... Τόσα χρήματα για εκπαίδευση δεν έχω.. Ένα καλό πήγα να κάνω.. Και...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εαν μπορει καποιος να με βοηθησει...πηραμε και μεις ενα σκυλο pitbull.....δε νομιζω τοση αγαπη να εχει αλλο σκυλι...ομως χθες με δαγκωσε..και ασχημα.....σιγουρα το οτι πηγα να του παρω το κινητο απο το στομα επεξε τον ρολλο του...χωρις φωνες ομως και με χαδια.....υπαρχει περιπτωση να χει ραγισει το γυαλι οπως μου λενε ολοι....εγω δεν θελω να το χασω το σκυλι μου αλλα μηπως κινδυνευει η οικογενεια μου......σας ευχαριστω για την οποιαδηποτε συμβουλη ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα pitbull είναι επικύνδυνα σκυλιά...Είναι η ράτσα τους.Καλύτερα να το χασεις παρα να το μετανιωσεις αργοτερα...

      Διαγραφή
  10. Πως μπορουμε να το εκπαιδευσουμε να μη δαγκωνει οταν τρωει?εχω ενα ροτβαιλερ 7 μηνων και αγριευει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω πάρει λυκόσκυλο από οικογένεια που θέλανε να του κάνουν ευθανασία τον έχω τώρα 1,5 χρόνια είμαι γνώστης της φυλής καθώς είχα μέχρι και 11 λυκόσκυλα στο σπίτι μου τα έχασα λόγο ηλικίας ...Αλλά αυτός που πήρα από την οικογένεια είναι τρομερά επιθετικός μαζί μου σήμερα με δάγκωσε την ώρα που ήρθε μόνος του για χάδια μπορώ να κάνω κάτι για αυτό είναι η τρίτη φορά που με δαγκώνει και είναι πάντα στην φάση χαδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εχω ενα σκυλακι 4 ετων μπιγκλ με πεκινουα. Το εχω τα τελευταια 2 χρονια, πριν ζουσε δεμενο σε εξωτερικο χωρο και οταν πεθανε ο ιδιοκτητης του το πηρα. Σημερα οταν πηγα να το χαιδεψω στον καναπε που καθοτανε με δαγκωσε καλα, ετρεξε αιμα και εκανα αντιτετανικο. Να παρω εκπαιδευτη; δεν θελω να διαταραχτη η σχεση μου αλλα με εχει προβληματιση πολυ αυτο, φοβαμαι οτι μπορει να το κανει και αλλου ή να το ξανακάνει σε μενα Η στειρωση θα το βελτιωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld