Υποθερμία: Η συχνότερη “επιπλοκή” της αναισθησίας για σκύλους και γάτες


Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο CEU Cardenal Herrera δημοσίευσε την πρώτη παγκόσμια μελέτη με την οποία γίνεται κλινική τεκμηρίωση της εμφάνισης υποθερμίας σε πολύ μεγάλο ποσοστό σκύλων που έχουν υποστεί αναισθησία για κάποια κτηνιατρική επέμβαση ή διαγνωστική εξέταση. 

Πιο συγκεκριμένα το  83,6% από 1.525 σκυλιά που μελετήθηκαν παρουσίασαν υποθερμία μετά από αναισθησία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ανθρώπους  κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60% των περιπτώσεων.

Η έρευνα  έδειξε ότι η υποθερμία είναι η πιο συχνή “επιπλοκή” της αναισθησίας στην περίπτωση των σκύλων. Για να μειωθεί αυτό το ποσοστό οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια θερμότητας σε αυτά τα ζώα πριν από την έναρξη αυτών των κτηνιατρικών επεμβάσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα υψηλότερα ποσοστά εμφανιζόταν σε μικρόσωμους σκύλους, σε σκύλους που είχαν υποστεί μια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του θώρακα και σε αυτά που υποβαλλόταν σε παρατεταμένη αναισθησία.

Σε προηγούμενη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι  η εμφάνιση της υποθερμίας ήταν  ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση των γατών καθώς το 96,7 % των γατών μετά από αναισθησία παρουσίαζε υποθερμία. Σε εκείνη τη μελέτη παρατηρήθηκε πως οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις καθώς και οι επεμβάσεις στην περιοχή της κοιλίας προκαλούσαν τη μεγαλύτερη πτώση της θερμοκρασία των γατών.

Οι  δύο μελέτες καταδεικνύουν ότι η υποθερμία είναι η πιο κοινή επιπλοκή αναισθητικό σε σκύλους και γάτες, σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ότι στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου η η ερευνητική ομάδα προτείνει να λαμβάνονται και να τηρούνται στο ακέραιο όλα τα προληπτικά μέτρα πριν και μετά την εγκατάσταση της αναισθησίας προκειμένου να αποφεύγεται μεγάλη απώλεια θερμότητας από τα ζώα .

Η έρευνα φέρει τον τίτλο Retrospective study of the prevalence of postanaesthetic hypothermia in dogs και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Veterinary Record.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld