Έδεσσα: Σταματήστε την εγκατάλειψη ζώων έξω από το καταφύγιο!


Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης σκύλων στο Δημοτικό καταφύγιο της Έδεσσας. Άλλοτε τα αφήνουν δεμένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και άλλοτε ελεύθερα έξω από τον περιφραγμένο χώρο. Το χειρότερο που έχει συμβεί είναι να πετάνε τα ζώα πάνω απο την περίφραξη!

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στην δομή και στην λειτουργία του καταφυγίου δεδομένου ότι :
  • Τα σκυλιά του καταφυγίου, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, χωρίζονται σε ομάδες, στις οποίες συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα κυριαρχικής και επιθετικής συμπεριφοράς, φυλάσσονται δε σε χώρους ανεξάρτητους ο ένας από τον άλλον, τους οποίους αισθάνονται ως δικό τους. Οποιοδήποτε ξένο σκυλί, βρεθεί μόνο του μέσα στο χώρο τους, καταδικάζεται ως ανεπιθύμητο. Συνήθως δέχεται επίθεση από την εκάστοτε ομάδα με κίνδυνο της ζωής του.
  • Ακόμα, κάθε ανεξέλεγκτη είσοδος νέου σκύλου, μπορεί να σημαίνει την μεταφορά και μετάδοση σοβαρών ασθενειών, επικίνδυνων για την υγεία των υπαρχόντων μελών του καταφυγίου.
  • Η εγκατάλειψη ζώου συντροφιάς όπως είναι ο σκύλος, διώκεται ποινικά σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012.
  • Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που σας οδηγούν στην εγκατάλειψη ενός σκύλου, πρέπει να απευθυνθείτε μέσω του Δήμου στον υπεύθυνο του καταφυγίου, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει δεκτό, καθώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των ζώων που φιλοξενούνται εντός αυτού. Οι υιοθεσίες που επιτυγχάνονται για τα ζώα του καταφυγίου, δημιουργούν κενές θέσεις για την περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εισαγωγή ενός ζώου που είναι προς εγκατάλειψη ή χρήζει θεραπείας.
  • Όλοι μας χρειάζεται να καταλάβουμε ότι και τα ζώα έχουν συναισθήματα και ψυχή – πιθανά διαφορετικά από τη δική μας αντίληψη, αλλά εξίσου αξιοσέβαστα και γνήσια. Εφόσον έχουμε το προνόμιο να είμαστε νοήμονα όντα, έχουμε την ευθύνη της ορθολογικής διαχείρισης και συμπεριφοράς προς αυτά που αποτελούν δώρα της φύσης.

Συνοψίζοντας η Ομάδα Εθελοντών Καταφυγίου Έδεσσας απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες μας να μην προβαίνουν σε παρόμοιες ενέργειες εγκατάλειψης των τετράποδων φίλων τους ή των κουταβιών που προκύπτουν από την ανεπιθύμητη αναπαραγωγή τους.

Μάλιστα προτείνει ως καλύτερη λύση για αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, τη στείρωση! 


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld