Ο δικός σας σκύλος είναι αριστεροπόδαρος ή δεξιοπόδαρος;

 

Πιο επιθετικοί οι αριστεροπόδαροι σκύλοι!


Δεν είμαστε μόνο οι άνθρωποι που χωριζόμαστε σε αριστερόχειρες και δεξιόχειρες, ανάλογα με το τμήμα του εγκεφάλου μας που είναι περισσότερο αναπτυγμένο, αλλά κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους σκύλους -πιθανότατα και με άλλα ζώα- τα οποία χωρίζονται σε αριστεροπόδαρα και δεξιοπόδαρα.  

Ανάλογα με το πόδι που χρησιμοποιούν περισσότερο, τα σκυλιά έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, κάτι που αποτυπώνεται και στην επιθετικότητα τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Veterinary Behaviour.


Ο δρ. Λουκ Σνάιντερ (από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας) ήταν επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που μελέτησε τις συμπεριφορές 75 σκύλων, που ανήκαν σε διαφορετικές ράτσες και δεν είχαν εμφανίσει προηγουμένως δείγματα επιθετικότητας. Κατ' αρχήν, αυτό που έκανε ήταν να διαπιστώσει ποιο πόδι χρησιμοποιούσαν περισσότερο τα υποκείμενα της έρευνας. Ειδικότερα, οι ερευνητές έδωσαν στα σκυλιά ένα κυλινδρικό παιχνίδι, που μέσα περιείχε τροφή, με τη λεπτομέρεια ότι τα σκυλιά έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το ένα από τα πόδια τους για να κρατήσουν σταθερό το κουτί και να φτάσουν στην τροφή.

Ύστερα από 50 επαναλήψεις βγήκαν ασφαλή συμπεράσματα, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, όπου μόνο το 10% είναι αριστερόχειρες, στους σκύλους τα πράγματα φαίνεται πως είναι μοιρασμένα. Το ένα στα τρία σκυλιά, που συμμετείχαν στην έρευνα, χρησιμοποιούσαν το αριστερό τους πόδι, ένα άλλο 33% χρησιμοποιούσε το δεξί, ενώ τα υπόλοιπα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν εξίσου αποτελεσματικά και τα δυο πόδια τους.


Όσον αφορά ειδικά το θέμα της επιθετικότητας, διαπιστώθηκε ότι τα αριστεροπόδαρα σκυλιά είχαν διπλάσια ποσοστά επιθετικότητας σε σχέση με τα αμφίποδα σκυλιά, ενώ πολύ χαμηλότερη ήταν η επιθετικότητα στα σκυλιά που είχαν μεγαλύτερη δεξιότητα στο δεξί τους πόδι. Πώς εξηγείται αυτό; 


Σύμφωνα με τον δρ. Σνάιντερ, όπως έχουν δείξει παλιότερες έρευνες ότι συμβαίνει και με τους ανθρώπους, στο δεξί ημισφαίριο των σκύλων είναι συγκεντρωμένα τα αρνητικά συναισθήματα, που τους κάνουν περισσότερο άγριους και απειλητικούς, κάτι που εξωτερικεύεται με άγρια γαβγίσματα, ακόμη και με δαγκωματιές.



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld