7 Συμβουλές: Ζώντας με ένα τυφλό σκυλί


Eπειδή πολλοί κηδεμόνες τρομάζουν όταν ξαφνικά ο σκύλος τους χάσει την όρασή του σε σημείο που να σκέφτονται ακόμα και την ευθανασία, το dogw0rld σας δίνει 7 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.   

Να θυμάστε πάντα ότι το κατοικίδιο σας με λίγη βοήθεια από εσάς, θα καταφέρει να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή ακόμα κι αν έχει χάσει την όρασή του.
 


1. Χρησιμοποιήστε την μυρωδιά

Είναι αλήθεια αυτό που λένε: η πρωτογενής αίσθηση ενός σκυλιού είναι η μυρωδιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά έλαια για να σηματοδοτήσετε ορισμένα σημεία στο σπίτι, όπως το κρεβάτι του, την πόρτα, κλπ. Έτσι μυρίζοντας το περιβάλλον του θα ξέρει σε ποιο σημείο του σπιτιού βρίσκεται.

 
2. Μην μετακινείτε τα πράγματα


Τα σκυλιά δημιουργούν ένα χάρτη στο μυαλό τους για το που είναι το κάθε αντικείμενο, οπότε ΜΗΝ μετακινείται τα έπιπλα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μαξιλάρια γύρω από αιχμηρές γωνίες, ώστε αν πέσει πάνω σε κάτι να μην πληγωθεί.

3. Χρησιμοποιήστε την αίσθηση της αφής

 
Τοποθετήστε πατάκια σε κάποια συγκεκριμένα σημεία/δωμάτια του σπιτιού, ώστε ο σκύλος σας να αισθάνεται την διαφορετική υφή με τις πατούσες του και να καταλαβαίνει που βρίσκεται στο σπίτι. Σε περίπτωση που έχετε χαλιά στο σπίτι, φροντίστε τα πατάκια να έχουν διαφορετική υφή ώστε να κατανοεί την διαφορά. 

Επίσης, αν έχετε αυλή μπορείτε να φτιάξετε με πέτρες ένα δρομάκι που οδηγεί στην πόρτα του σπιτιού, ώστε να μπορεί να βρίσκει τον δρόμο.

4. Αξιοποιήστε την ακοή του

Μπορεί ο σκύλος σας να μην βλέπει, αλλά η αίσθηση της ακοής τους μπορεί να αξιοποιηθεί. Διαβάστε βιβλία και άρθρα στο ίντερνετ για το πως μπορείτε να του μάθετε βασικές εντολές μέσω της ακοής.

 5. Πάρτε διάφορα παιχνίδια

Αγοράστε παιχνίδια που έχουν ένα σταθερό-συγκεκριμένο ήχο ώστε να τον καλείτε για παιχνίδι. Κάθε σκύλος έχει το δικαίωμα να απολαύσει το παιχνίδι!


 6. Να είστε προσεκτικοί γύρω από άλλα σκυλιά

Επειδή τα τυφλά σκυλιά δεν μπορούν να διαβάσουν την συμπεριφορά ή την στάση του σώματος άλλων σκύλων, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συναντήσετε άλλα σκυλιά. 

7. Χαλαρώστε

Τα σκυλιά προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα από ότι οι άνθρωποι κι έχουν την τάση να ζουν την κάθε στιγμή. Το να είσαι τυφλός δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να απολαμβάνεις την ζωή σου.



2 σχόλια:

  1. Ο σκυλος μου εχει χασει την οραση του απο το αριστερο το ματι επειτα απο κακομεταχειριση και απο εγκαταλειψη απο τα κτηνη που τον ειχαν..
    Πολυ καλο αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld