DogTips | Πώς να γίνετε δάσκαλος του σκύλου σας


Ο σκύλος είναι κοινωνικό ον κι έχει την ανάγκη να ανήκει σε μία ομάδα. Στην ομάδα αυτή θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, εμπιστοσύνη, επικοινωνία κι εξάρτηση για να μπορεί να διατηρηθεί η συνοχή της. Τα μέλη πρέπει να έχουν διαφορετικούς ρόλους και να υπάρχει μια τάξη πραγμάτων ώστε η ομάδα να θεωρείται βιώσιμη. Κι εδώ έρχεται ο πολυσυζητημένος ρόλος του ''αρχηγού της αγέλης''. Δεν έχει καμία σχέση με έντονο κοίταγμα στα μάτια ή το αναποδογύρισμα του σκύλου. Αυτά φέρνουν μόνο σύγχυση, σύγκρουση και συχνά θέτουν σε κίνδυνο τον δεσπότη. 


Τα περισσότερα σκυλιά ανακουφίζονται και ηρεμούν μόλις καταλάβουν ότι εσείς έχετε τον έλεγχο. Γι΄αυτα είναι υπερφόρτωση να μη ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και που να σταματήσουν. Λίγα είναι εκείνα που πραγματικά προκαλούν και εκδηλώνουν ένα πιο κυριαρχικό χαρακτήρα. 

Η ''αρχηγεία'' είναι κάτι που μεταβάλλεται. Αν ο σκύλος σας δεν σας εμπιστεύεται θα παίρνει πρωτοβουλίες σε καταστάσεις που νιώθει ότι απειλείται ή νιώθει ότι δεν ελέγχετε. 

Ο λόγος που βάζω εισαγωγικά στην λέξη αρχηγεία, είναι γιατί υπάρχει μια παρεξήγηση ως προς το ρόλο του αρχηγού, πόσο αυταρχικός κι απόλυτος πρέπει να είναι. Πιο σωστά θα έλεγα να δείτε τον εαυτό σας σαν δάσκαλο του σκύλου σας, όχι σαν αρχηγό. 

Κάθε σκύλος ανεξάρτητα με την φυλή που ανήκει, έχει τον δικό του χαρακτήρα. Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε κάτι από αυτά που θα πούμε, θα πρέπει να λάβετε κι αυτό υπόψιν σας. Ένα σκυλί που γρυλίζει ή έχει δαγκώσει, θέλει από μέρους σας πολύ πιο αυστηρή τήρηση στο πρόγραμμα, από ένα σκυλί που δεν ακούει γιατί απλά αποσπάται εύκολα. 

Ας δούμε πως μπορείτε να ανακτήσετε τον έλεγχο του σκύλου σας:

- Απαραίτητη είναι η εκπαίδευση. Πρέπει πρώτα να διδάξετε στον σκύλο σας πως πρέπει να φέρετε και τι σημαίνει κάθε λέξη. Αν δεν είστε ξεκάθαροι και κατανοητοί σε αυτό που ζητάτε, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί.

- Εντάξτε την εκπαίδευση στην καθημερινότητα σας. Ζητήστε του να σας προσφέρει συγκεκριμένες συμπεριφορές κάθε φορά που θα του παρέχετε κάτι. Για παράδειγμα να κάθεται για να του βάλετε το λουρί.

- Εξυπηρετήστε τις ανάγκες του σκύλου σας. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος. Ένα σκυλί με πλούσια γκαρνταρόμπα σε ρουχαλάκια πιθανότατα να είναι ένα νευρωτικό κι απαιτητικό σκυλί, γιατί η γκαρνταρόμπα συνοδεύεται με μια ανθρωπομορφική αντιμετώπιση του ζώου. Η προβληματική συμπεριφορά του σκύλου δεν έχει σχέση με την αρχηγεία, αλλά την αδυναμία του δεσπότη να το δει σαν ον με διαφορετικές ανάγκες.

- Μην τον αφήνετε να γίνεται πιεστικός και να σας ελέγχει. Όταν απαιτεί πράγματα και του τα παρέχετε προκειμένου να σταματήσει πχ να γαυγίζει, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενδυναμώνετε τέτοιες συμπεριφορές και να του επιτρέπετε να σας ελέγχει με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει πρώτα να σταματήσει, να εκτελέσει μια εντολή και μετά να πάρει αυτό που θέλει.

- Κάντε ρουτίνα το καθημερινό βούρτσισμα και τον έλεγχο σε μάτια, αυτιά, πατούσες. Ο σκύλος που δέχεται ευχάριστα αυτόν τον χειρισμό είναι ο σκύλος που σας εμπιστεύεται και σας αποδέχεται.

- Προσπαθήστε να ελέγξετε τον σκύλο σας με το σώμα. Αν για παράδειγμα χρειάζεστε το λουρί για να τον ελέγξετε την έξοδο από την πόρτα, έχετε ένα σκυλί που σέβεται το λουρί, όχι εσάς. Το λουρί θα πρέπει να είναι μόνο ένα βοήθημα.

- Παίξτε μαζί του τα σωστά παιχνίδια. Μάθετε τον σκύλο σας να επαναφέρει και να μοιράζετε με εσάς. Να αφήνει το παιχνίδι του όταν του το ζητάτε. Η πάλη και το κυνηγητό δίνουν λάθος μηνύματα στον σκύλο.

- Μάθετε στον σκύλο σας μερικά τρικ. Μπορεί να μην έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα σας, αλλά είναι διασκεδαστικά και για τους δύο, ενδυναμώνουν την σχέση σας και αποτελούν πολύ καλή πνευματική άσκηση για τον σκύλο.

- Όταν ξεκινάτε ένα πρόγραμμα με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς του σκύλου σας, θα πρέπει να έχετε συνέπεια ειδάλλως δίνετε λάθος μηνύματα στον σκύλο και τον μπερδεύετε χειρότερα.


Να θυμάστε ότι ο αρχηγός της αγέλης δεν συνεπάγεται επιβολή μιας σειράς εντολών. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι στην φύση του σκύλου να κάνει οτι του ζητάμε. Ο σκύλος θα υπακούσει ευχάριστα επειδή θέλει να μας ευχαριστήσει ή γιατί θα κερδίσει κάτι (τροφή, παιχνίδι, έπαινο, χάδι, βόλτα). Πρέπει να έχετε μια καλή σχέση με τον σκύλο σας, να διασκεδάζετε, να δείχνετε κατανόηση και να τον προστατεύετε. Να γνωρίζετε και να εξυπηρετείτε τις ανάγκες του. Δεν μπορείτε να επιβάλετε στον σκύλο σας να σας αγαπάει και να σας σέβεται, μπορείτε μόνο να το προκαλέσετε.


Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld