Τριτοκοσμική η κατάσταση στο κολαστήριο - κυνοκομείο του Δήμου Φλώρινας



Επιστολή στον Δήμο Δήμαρχο Φλώρινας και στον Δ/ντή  Δ/σης Κτηνιατρικής εστάλη από την ΠΦΠΟ και την ΠΣΕΖΣ, για τις τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου.

'' Τα σωματεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (115 φιλοζωικοί σύλλογοι και σωματεία) έχουν ενημερωθεί για  τις τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων  που επικρατούν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων που διατηρεί ο Δήμος Φλώρινας και διαμαρτύρονται έντονα για την εγκληματική αδιαφορία του Δήμου, αλλά και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις συνθήκες λειτουργίας του.


Ο Δήμος σας, που σύμφωνα με τον Νόμο 4039/2012 αλλά και τον προισχυσαντα 3170/2003 ορίζεται αρμόδιος για την περισυλλογή, στείρωση και γενικότερη φροντίδα των αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή του, περισυλλέγει ζώα και τα οδηγεί στο κατ΄ ευφημισμό «καταφύγιο» που διατηρεί, όπου και τα εγκαταλείπει κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς επίβλεψη και κτηνιατρική φροντίδα, διαθέτοντας μόνο κάποια τσουβάλια τροφής για την σίτιση τους, τα οποία ενίοτε δεν επαρκούν. Από καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται καθαρά η πλήρης εγκατάλειψη.


Στον χώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, προσπαθούν να επιβιώσουν συνολικά γύρω στα 130 σκυλιά μέσα στο χώρο και άλλα 60 έξω από αυτόν υπό συνθήκες τελείως ακατάλληλες για την ευζωία τους, αφού δεν έχουν κατάλληλα καταλύματα και κανένα σημείο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες (κρύο -10βαθμους, βροχή κλπ). Τα ζώα περιφέρονται ανεξέλεγκτα εντός του χώρου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αψιμαχιών μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό έχουν παρουσιαστεί - όπως μας καταγγέλθηκε – πολλά φαινόμενα κανιβαλισμού. Τα διαβιούντα στον χώρο ζώα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουμε δεχθεί, πεθαίνουν από τις αρρώστιες λόγω μη εμβολιασμού τους και πλήρους απουσίας οποιουδήποτε κτηνιατρικού ελέγχου από την ημέρα λειτουργίας του κυνοκομείου. Επίσης, όπως πληροφορηθήκαμε, ο Δήμος σας δεν εφαρμόζει πρόγραμμα στειρώσεων, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των αδέσποτων στην πόλη σας, με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

     Αναρωτιόμαστε εάν και σε ποιο βαθμό εποπτεύει η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού το εν λόγω καταφύγιο, όπως έχει υποχρέωση εκ του νόμου να κάνει και εάν προέβη ποτέ σε κάποιον έλεγχο, αφού ήταν σε γνώση της η επικρατούσα κατάσταση.



Τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, είναι συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι εγκληματικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

 Σας ερωτούμε  :
   Συμβαδίζουν οι ενέργειές σας με τους νόμους που η πολιτεία έχει θεσπίσει;
   Συμβαδίζουν με τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πολιτιστικής καλλιέργειας;
   Ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στους δημότες σας σχετικά με τη διαχείριση της πανίδας των πόλεων;
   Έχετε σκεφθεί το διασυρμό της πόλης σας σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ;

   Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο του Δήμου Φλώρινας είναι απαράδεκτες και ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται για την ευζωία τους, όπως αυτή ορίζεται από τον νόμο.

   Επειδή καμιά υγειονομική διάταξη δεν τηρείται και ο χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης.

   Επειδή,  πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος όσων έχουν την ευθύνη λειτουργίας του εν λόγω καταφυγίου - κυνοκομείου.

   Επειδή είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Δήμου και η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία αδιαφορούν παντελώς για την βελτίωση της ανεπίτρεπτης αυτής κατάστασης.



Τα σωματεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ζητούν να ενημερωθούν εάν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ειδικότερα.

1. Αν έχει οριστεί η 5μελής επιτροπή για τον έλεγχο λειτουργίας του καταφυγίου, όπως ο Νόμος ορίζει.

2. Αν καθ΄όλο το διάστημα της λειτουργίας του υπάρχει υπεύθυνος κτηνίατρος ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο της υγείας των ζώων που  φιλοξενούνται σ’ αυτό.

3 Αν ο Δήμος εφαρμόζει πρόγραμμα για την στείρωση, τον αποπαρασιτισμό και τον εμβολιασμό των ζώων του καταφυγίου, αλλά και των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια του γενικότερα, όπως από τον 4039/2012 ορίζεται. 
     
4. Αν η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει δώσει άδεια λειτουργίας στο Δημοτικό καταφύγιο  και αν αυτό πληροί τους όρους του νόμου περί ενδιαιτημάτων ζώων.




Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας και διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού κυνοκομείου και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνέχιση της παραβίασης  της κείμενης νομοθεσίας.           

   Παρακαλούμε όπως η επιστολή μας πρωτοκολληθεί και  ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου. ''




1 σχόλιο:

  1. ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΗΝΟΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ? ΝΑ ΣΚΙΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΠΛΩΜΑΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld