Τι είναι το B.A.R.F. (Ωμή διατροφή)




Β.Α.R.F. (Biologically Appropriate Raw Food): Δίαιτα δημιουργημένη από τον Αυστραλό κτηνιατρικό χειρούργο Ian Billinghurst.
 
2% του ενήλικου σωματικού βάρους
3% για αναπτυσσόμενα ακόμα σκυλιά
10% του βάρους σε κουτάβι (του παρόντος βάρους, που σημαίνει ότι το κουτάβι πρέπει να ζυγίζεται πολύ συχνά) όσο το κουτάβι μεγαλώνει, το ποσοστό μικραίνει, σε ηλικία 6 μηνών θα ταΐζετε το 3% του υπολογίσιμου ενήλικου βάρους του

Περίπου 70-80% από αυτό πρέπει να είναι κόκαλα και κρέας 10-20% λαχανικα (προαιρετικά.. Έχει πλέον αποδειχτεί ότι δε χρειάζονται) 10-20% εντόσθια (οπωσδήποτε)
 

(Όσοι δεν ταΐζουν λαχανικά, ταΐζουν περίπου 85% RMB Raw Meaty Bones, δηλαδή κόκαλα με κρέας, και 15% εντόσθια)

15 μέρες άσπρα κρέατα
15 μέρες κόκκινα κρέατα

Αυτές είναι κάποιες βασικές αρχές της BARF τις οποίες δεν ακολουθούν κατά γράμμα όλοι οι BARFERS.  Άλλοι δε δίνουν καθόλου λαχανικά. Άλλοι δίνουν παραπάνω εντόσθια ή λιγότερα. Άλλοι μοιράζουν 15 μέρες γεύματα με κόκαλα, 15 μέρες σκέτο κρέας κ.λπ.

Σύμφωνα με την BARF η ισορροπία επιτυγχάνεται συνολικά και όχι στο κάθε  γεύμα ή στην κάθε ημέρα. Όπως και οι ανθρώπινες δίαιτες δηλαδή. Η ποικιλία είναι πολύ σημαντική.

Τα φρούτα πρέπει να δίνονται αποφλοιωμένα, χωρίς κουκούτσια και
πολτοποιημένα. Τα λαχανικά επίσης πολτοποιημένα. Επιπλέον, επειδή κάποιες βιταμίνες είναι
λιποδιαλυτές, θα χρειαστεί να προσθέτετε είτε λάδι είτε κάτι  άλλο λιπαρό μέσα στο μείγμα. Ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι είναι αρκετό για ένα μεσαίου μεγέθους ενήλικο σκύλο.

Σε σκυλιά με προβλήματα στις αρθρώσεις απαγορεύονται εκτός από σιτηρά και άμυλο(ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά, καλαμπόκι, πατάτες, σιτάρι) επίσης λαχανικά όπως κολοκύθα, καρότα, πιπεριές, μελιτζάνες, τομάτες κ.ά. Καλό είναι σε αυτά τα σκυλιά να τα ταΐζονται λαχανικά χαμηλά σε σάκχαρα όπως σέλινο, σκούρα πράσινα φυλλώδη, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.λπ.


Το σκόρδο και η ινδική καρύδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ενδοαποπαρασιτικά.
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκόρδο όχι σε κουτάβια κάτω των 4 μηνών μίνιμουμ, επειδή έχουν προδιάθεση για αναιμία.
 

Επίσης, το χαμομήλι, το γιαούρτι το κατσικίσιο με προβιοτικά, το αβγό ωμό (ολόκληρο, ΠΟΤΕ μόνο του το ασπράδι) και ο άργιλος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προβλήματα εντερικά (διάρροια, εμετός κ.λπ)

Το
ωμό χοιρινό στην Ελλάδα απαγορεύεται να δίνεται, εκτός αν έχει καταψυχθεί για πάνω από 3 βδομάδες σε θερμοκρασία κάτω από -18 βαθμούς Κελσίου.
Το μοσχαρίσιο κρέας καλό είναι να καταψυχθεί για 24 ώρες πριν το ταίσουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν παίρνετε κιμά μοσχαρίσιο, σιγουρευτείτε ότι στην ίδια μηχανή κοπής δεν κόβεται και ο χοιρινός κιμάς!

Αρνί, γαλοπούλα, κοτόπουλο, ψάρια κ.λπ επιτρέπονται χωρίς περιορισμούς. ΕΚΤΟΣ από συκώτι ΑΡΝΙΣΙΟ και αρνίσιο πατσά. Αντιθέτως, ο μοσχαρίσιος ακαθάριστος πατσάς θεωρείται μια πάρα πολύ καλή πηγή θρεπτικών ενζύμων. (το παραγγέλνετε από κρεοπωλείο ή το προμηθεύεστε από την αγορά)

Κάποια βασικότατα συμπληρώματα είναι τα αβγά ωμά ολόκληρα ή μόνο οι κρόκοι. ΠΟΤΕ μόνο του το ασπράδι σε σκύλο. Επίσης, χρησιμοποιούνται τα: cottage cheese, γιαούρτι με
προβιοτικά (κατσικίσιο καλύτερα, το αγελαδινό έχει μεγάλη ποσότητα λακτόζης)
 

Για ενίσχυση ανοσοποιητικού χρησιμοποιούνται τα: βιολογικό μη παστεριωμένο μηλόξυδο, σολωμέλαιο, αβγά, βιταμίνη C(επίσης αυτά βοηθάνε πολύ και στην υγεία του τριχώματος).
Αν ταΐζετε ωμά λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολωμός κ.λπ) δε χρειάζεται να δίνετε συμπληρώματα για Ω3 λιπαρά οξέα (σολωμέλαιο, λινέλαιο κ.ά.)

Σε κουταβάκια μπορούν να δοθούν λαιμοί από κοτόπουλο, φτερούγες, κιμάς, ψάρια αλλά και μεγάλα κόκαλα σούπας που δεν κομματιάζονται αλλά λειτουργούν σαν αντιστρές και καθαρίζουν πολύ καλά τα δόντια. (Αποφεύγετε έτσι το καθάρισμα με οδοντόπαστα ή νάρκωση και καθάρισμα με μηχάνημα, στο μέλλον.)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύονται φυσικά τα ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ κόκαλα κάθε είδους, μπορούν να σκοτώσουν το σκύλο. 


Για αυτό το λόγο, σε περίπτωση που αποφασίσετε να ταΐζετε μαγειρευτό φαγητό και όχι BARF καλό είναι το ασβέστιο να δίνεται με κάποιο συμπλήρωμα(ταμπλέτες) ή με αλεύρι από κόκαλα. Και επίσης, να μεριμνείτε για το τακτικό καθάρισμα των δοντιών.

Τα παραπάνω είναι γραμμένα κατόπιν προσωπικής μελέτης και εμπειρίας. Δεν είμαι κτηνίατρος διατροφολόγος σκύλων. Για κάθε απορία σας επάνω στη διατροφή του σκύλου, καλό είναι να συμβουλεύεστε κτηνίατρους, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι πάνω στη διατροφή των σκύλων (nutritionists) και όχι απλά έναν οποιοδήποτε κτηνίατρο.

Μπάση Σπυριδούλα
Petcorner.gr 

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα, εγω θέλω να αρχίσω barf στο σκυλακι μου, είναι ακιτα 5 μηνων και ζυγήζει 25 κιλα. με όλα όσο εχω διαβάσει εχω βάλει ενα menu ημερήσιο το οποίο περιλαμβάνει 420γρ κρεας απο κοτόπουλο, 420γρ κόκαλα απο κοτόπουλο,180γρ λαχανικά και 180γρ εντοσθια. και ψαρι καθε 15 μερες 250γρ. μεσα σε ενα απο τα γευματα βάζω μια κουταλια της σούπας λάδι. και 2 φορες την εβδομαδα αβγο και σκόνη το τσόφλι του αβγου. είναι σωστα αυτα? θα καλύπτουν το σκυλάκι μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld