Σκύλος και συχνότητα μπάνιου


Το μπάνιο του σκύλου είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιδιοκτησίας κατοικίδιων. Ανεξάρτητα από τη ράτσα ή τον τύπο του τριχώματος του κατοικίδιού σας, το μπάνιο με σαμπουάν προωθεί την καθαριότητα του δέρματος και του τριχώματος. Η συχνότητα ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των φυλών και του κάθε κατοικίδιου και το πόσο συχνά θα πρέπει να τα κάνετε μπάνιο εξαρτάται από τις ανάγκες του σκύλου σας.

Τα περισσότερα σκυλιά δε χρειάζονται συχνά μπάνιο(1 φορά το μήνα και ακόμα λιγότερο!), αλλά το βούρτσισμα μεταξύ των μπάνιων βοηθά στη διατήρηση καθαρού τριχώματος και στην αφαίρεση νεκρών τριχών και βρωμιάς.

Το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το σκύλο σας εξαρτάται κυρίως από τον ίδιο το σκύλο σας, το επίπεδο ενεργητικότητάς του και τη φυλή του. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε αν ο σκύλος χρειάζεται μπάνιο είναι η μύτη σας. Αν ο σκύλος μυρίζει "σκυλίλα", τότε πιθανότατα είναι ώρα για μπάνιο.

Ορισμένα σκυλιά χρειάζονται πιο συχνά μπάνιο επειδή έχουν προδιάθεση για λιπαρότητα, όπως τα κόκερ σπάνιελ και τα σι τζου μπορεί να χρειαστούν μπάνιο κάθε 2-4 βδομάδες, ενώ σκυλιά με παχύ τρίχωμα, όπως τα τσόου τσόου και τα χάσκυ μπορεί να χρειαστούν μπάνιο μόνο λίγες φορές το χρόνο.

Αντίθετα με τα μαλλιά του ανθρώπου, το τρίχωμα του σκύλου δεν είναι κατάλληλο για συνεχή μπάνια και το επαναλαμβανόμενο σαπούνισμα θα αποβάλει τα φυσικά, προστατευτικά έλαιά του. Η απώλεια αυτών των ελαίων μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο σκύλο, ερεθισμό του δέρματος και μπορεί ακόμα να κάνει το σκύλο να μυρίζει πολύ άσχημα. Ναι! Το συχνό μπάνιο μπορεί να το προκαλέσει αυτό και τότε θα αναγκάζεστε να τον κάνετε μπάνιο ακόμα πιο συχνά. Ενώ το υπερβολικό μπανιάρισμα μπορεί να είναι φαύλος κύκλος, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σιγουρευτείτε ότι το μπάνιο δε θα προκαλέσει πρόβλημα στο κατοικίδιό σας.

Για το μέσο σκύλο, μπάνιο 1 φορά το μήνα, με ανθρώπινο σαμπουάν μπορεί συνήθως να εφαρμοστεί χωρίς αποτελέσματα αρρώστιας. Το δέρμα του σκύλου είναι πιο ευαίσθητο από του ανθρώπου και η χρήση σαμπουάν σχεδιασμένων για ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία του pH του δέρματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ξηρότητα. Οποιοσδήποτε σκύλος που κάνει μπάνιο συχνότερα από μία φορά το μήνα θα πρέπει να πλένεται με σαμπουάν ειδικό για σκύλους.

Αν έχετε απορίες σχετικά με την επιλογή σαμπουάν συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ή τον γκρούμερ σας για ένα προϊόν για χρήση ρουτίνας.

Αν ο σκύλος σας είναι μακρύτριχος ή έχει προδιάθεση για μπερδέματα, ένα κοντίσιονερ μπορεί να είναι χρήσιμο σαν δεύτερο βήμα στη διαδικασία μπανιαρίσματος. Τα κοντίσιονερ μπορούν να βοηθήσουν το χειρισμό του τριχώματος και να το κάνουν πιο μαλακό, επιτρέποντας την ευκολότερη επίλυση των κόμπων και επίσης, επαναφέρουν την υγρασία στο τρίχωμα.

David Beart www.Isnare.com
Μετάφραση: Μπάση Σπυριδούλα

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld