Το καλύτερο Πασχαλινό δώρο είναι να βοηθήσεις ένα αδέσποτο!


Ποιος θα μπορούσε να εγκαταλείψει αυτά τα ζώα; Και όμως κάποιος τα εγκατέλειψε!

Ο σκύλος τρέχει πάνω κάτω στο δρόμο, ψάχνοντας απεγνωσμένα το αυτοκίνητο με τον άνθρωπο που ήταν κάποτε ο ιδιοκτήτης του και που τώρα τον πρόδωσε. Τα αυτιά του πεσμένα, η ουρά στα σκέλια και ο φόβος στα μάτια του για κάποιον που δε θα γυρίσει πίσω.

Έχετε δει έναν πρόσφατα εγκαταλελειμμένο σκύλο;Αν ναι θα έχετε σίγουρα προσέξει την αγωνία στα μάτια του και το πόσο απεγνωσμένα αναζητά να βρεί αυτόν που τον πρόδωσε..

Τελικά, μετά από ώρες, εξαντλημένος και διψασμένος, κάθεται μέσα στο δρόμο και περιμένει….Τί όμως;

Τα ζώα που εγκαταλείπονται σε απόμακρες περιοχές πεθαίνουν από πείνα και δίψα.
Τα ζώα που αφήνονται σε τουριστικές περιοχές ίσως καταφέρουν να επιβιώσουν όσο τα καταστήματα και οι ταβέρνες δουλεύουν. Το χειμώνα, όμως, χωρίς τροφή τα βλέπουμε σκελετωμένα και άρρωστα να περιφέρονται και να πεθαίνουν εδώ και εκεί.Αρρώστιες, όπως το Καλα- Αζάρ, η ερλιχείωση και άλλες, συχνά οδηγούν στο θάνατο των αδέσποτων. 

Τα φιλοζωικά σωματεία στειρώνουν, εμβολιάζουν, αποπαρασιτώνουν τα αδέσποτα, δεν μπορούν, όμως, να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ζώων ούτε να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους.

Σε πολλές περιοχές (αγορά, γειτονιές) τα αδέσποτα δεν είναι αποδεκτά. Τραυματίζονται τόσο πολύ ψυχολογικά και σωματικά από τις κλωτσιές, τις φωνές και τις πέτρες που τους πετάνε, που γρήγορα χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους . Τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων αναφέρουν ότι μετά από τρεις μέρες στο δρόμο, τα σκυλιά είναι τόσο φοβισμένα που αδυνατούν να τα πιάσουν.

Οι δηλητηριάσεις των αδέσποτων είναι πια καθημερινό φαινόμενο.Με αυτό τον τρόπο τα ζώα προδίδονται ξανά από τους ανθρώπους, βιώνοντας ένα πολύ βασανιστικό θάνατο.

Πολλά αδέσποτα από ανία, κυνηγούν τα αυτοκίνητα, παίζοντας κορώνα γράμματα την ζωή τους καθημερινά.

Τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές ψάχνουν απεγνωσμένα νέα σπίτια είτε μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και περιοδικά είτε μέσω του διαδικτύου. Λίγοι είναι αυτοί που προθυμοποιούνται να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο. Προτιμούν να αποκτήσουν ένα καθαρόαιμο, σε αντίθεση με τους ξένους που ευαισθητοποιημένοι, τα αγαπούν, τα πονάνε και μερικές φορές τα παίρνουν μαζί τους όταν φεύγουν. Πόσα είναι τυχερά όμως;
Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα ζώα τους ίσως πιστεύουν πως κάποιος άλλος θα βρεθεί να τα υιοθετήσει! Ποια όμως είναι η πραγματικότητα στις «φιλόζωες γειτονιές»;
Πόσα ζώα μπορεί να φιλοξενήσει μια γειτονιά; Όταν γίνουν πολλά - έστω και στειρωμένα και εμβολιασμένα από φιλοζωικά σωματεία ή ιεθελοντές - μπορούν να γίνουν ενόχληση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μαζικές δηλητηριάσεις. Επιπλέον, τα ζώα που έχουν ήδη κάνει «σπίτι» τους αυτήν την περιοχή, δεν καλοδέχονται τα νέα ζώα, με αποτέλεσμα να τα γαυγίζουν και να τα κυνηγούν, κάνοντάς τα ακόμη μία φορά ανεπιθύμητα.Τα ζώα επίσης που «παίζουν» με τα διερχόμενα αυτοκίνητα και μηχανές δεν επιβιώνουν για πολύ μεγάλο διάστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε;

  • Φιλοξενήστε το αδέσποτο ζώο για κάποιο χρονικό διάστημα, από λίγες ημέρες ή μέχρι να βρεθεί μόνιμη οικογένεια για να το υιοθετήσει.
  • Πηγαίνετέ το στον κτηνίατρο, ώστε να κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, να λάβει την απαραίτητη εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση και να του γίνει στείρωση.
  • Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να το φιλοξενήσετε φτιάχτε του ένα ζεστό και προστατευμένο χώρο με κουβερτούλες σε ασφαλές μέρος.Μην ξεχάσετε να του βάλετε φαγάκι και νερό και να το τσεκάρετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Ενημερώστε τους φίλους, τους γείτονες, τους συγγενείς σας και τα παιδιά σας για  θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα.
  • Προσφέρετε τροφή (κονσέρβες, ξηρά τροφή, λιχουδιές, σκυλομπισκότα) για τα αδέσποτα  ζώα που φιλοξενούνται στα διάφορα καταφύγια.
  •  Προσφέρετε πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον για τα δικά σας ζώα όπως περιλαίμια, οδηγούς, σπιτάκια, κλουβιά μεταφοράς, καλαθάκια, κουβέρτες, χαλάκια, παιχνίδια κτλ. σε καταφύγια ή άλλους εθελοντές που τα χρειάζονται
  •  Βοηθήστε όσο μπορείτε μέσω αγγελιών σε εφημερίδες,στο διαδίκτυο ή και ενημερώνοντας τους  γνωστούς σας, ώστε να βρει άμεσα μόνιμο σπίτι.


Και μην ξεχνάτε: 
Τηλεφωνήστε στο τοπικό φιλοζωικό σωματείο ή στην αστυνομία αν δείτε κάποιον να εγκαταλείπει ένα ζώο.
Πάρτε τον αριθμό του αυτοκινήτου και ενημερώστε το σωματείο και την αστυνομία.
Η εγκατάλειψη ζώου αποτελεί αδίκημα.

Με πληροφορίες από zeil.gr και e-istos.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld