Ιεράπετρα Κρήτης: O 47χρονος άνεργος που φροντίζει 80 αδέσποτα ζώα


Όσο βαθαίνει η κρίση και επεκτείνεται ακόμα και στη μεσαία τάξη, τόσο τα ζωάκια συντροφιάς εγκαταλείπονται αβοήθητα στις αλάνες της περιμέτρου της πόλης της Ιεράπετρας. Σκυλάκια κυρίως, χωρίς να έχουν στειρωθεί, δημιουργούν αγέλες, πολλαπλασιάζονται, μένουν για μέρες χωρίς τροφή και νερό, αγριεύουν, γίνονται επικίνδυνα και πολλές φορές γίνονται στόχος της ανθρώπινης αγριότητας.

Κάποιοι πολίτες που δεν μπορούσαν να τα συντηρήσουν άλλο, αφού το μεροκάματο δεν έφτανε ούτε για τα δικά τους καθημερινά έξοδα, αρχικά σκέφτηκαν ότι ένας χώρος που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει για να βρίσκουν μόνα τους την τροφή τους ήταν ο ανοικτός ΧΑΔΑ, όπου τώρα συγκεντρώνονται ακόμα μόνο τα φυτικά υπολείμματα των καλλιεργειών.

Πριν δύο χρόνια, σε μια επίσκεψη στον ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, ο 42χρονος ξενοδοχοϋπάλληλος κ. Τάκης Προεστάκης, από το Ορεινό, μάζεψε το πρώτο του αδέσποτο σκυλάκι γιατί το λυπήθηκε.

«Μετά βρήκα άλλα τρία, μετά άλλα πέντε, μετά άλλα δέκα και μετά άλλα δεκαπέντε, μέχρι που σήμερα έχω φτάσει τα ογδόντα σκυλιά.

Τόσα μπορώ να φιλοξενήσω, ούτε ένα παραπάνω. Αγόρασα ένα μεγάλο λιόφυτο, 5,5 στρεμμάτων, 6 χλμ. βόρεια της Ιεράπετρας, σε μια βουνοκορφή με ωραία θέα στο Λιβυκό πέλαγος, μακριά από το δομημένο περιβάλλον και από τις καλλιέργειες, και αφού έκανα τις κατάλληλες περιφράξεις, εξασφάλισα το νερό και την τροφή τους, έφτιαξα στο κάθε ζωάκι το δικό του άνετο ξύλινο, ζεστό και καθαρό σπιτάκι, πήρα και για μένα ένα ωραίο τροχόσπιτο, φύτεψα το μποστανάκι μου και περνώ τη μέρα μου μαζί με τους τετράποδους φίλους μου, με μοναδικό κέρδος την αγάπη που μου προσφέρουν κάθε φορά που θα τους φωνάξω για νερό ή φαγητό
», μας είπε ο κ. Τάκης Προεστάκης.

Την οικονομική αδυναμία του Δήμου, στον οποίο το κράτος δεν εγκρίνει πλέον κονδύλια για τη δημιουργία δημοτικών κυνοκομείων, έρχεται να καλύψει ο εθελοντισμός και η αγάπη για τα ζώα του 42χρονου, που είναι σήμερα άνεργος, αλλά αγωνίζεται με τις οικονομίες του να στειρώσει τα αδέσποτα, να τους κάνει τα εμβόλιά τους, να περιποιηθεί τις πληγές τους, καθώς τα περισσότερα από αυτά είχαν βρεθεί σε άθλια κατάσταση, να τα θρέψει και να τα ποτίσει σωστά, έχοντας αναστήσει τα περισσότερα...

«Έχω δει σκυλάκια αδέσποτα τυφλά, με ένα μάτι, με τρία πόδια, με τα έντερα έξω, και μη αντέχοντας άλλο να βλέπω τα χάλια αυτά μέσα στην πόλη αποφάσισα να τα μαζέψω και να τα φροντίσω, χωρίς να ενοχλήσω κανέναν.

Τώρα έχω 80 ζωάκια και δε θέλω να πάρω άλλα, γιατί δε θέλω να καταστρέψω αυτά που ήδη έχω. Θέλω στο χώρο που διαθέτω να είναι ελεύθερα, να μην είναι στριμωγμένα και να περνάνε τέλεια, αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες τούς έχω εξασφαλίσει την ευζωία. Χρειάζονται χρήματα και χρόνος αρκετός για την καθημερινή τους φροντίδα. Είμαι σε επαφή με τους κτηνιάτρους της πόλης, που κάνουν και εκείνοι ό,τι μπορούν, αλλά και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Κουγιουμουτζάκη. Παρακαλώ τους συνδημότες μου να μην παρατούν τα σκυλιά τους. Να τα φροντίζουν και να τα στειρώνουν
», πρόσθεσε ο κ. Τάκης Προεστάκης.



Να εφαρμοστούν οι νόμοι

Παρά τη συλλογή και τη φιλοξενία των 80 αδέσποτων σκυλιών, στην πόλη και στις γειτονιές της Ιεράπετρας συνεχίζουν να τριγυρνούν νέες αγέλες αδέσποτων σκύλων, που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα ζώα που δε ζουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

«Ο Δήμος θα μπορούσε να εντοπίσει στην πόλη και τα χωριά τα δεκάδες σκυλιά που μένουν δεμένα χωρίς σπιτάκι κάτω από δέντρα για πολλές μέρες, και αρκετά από αυτά χωρίς νερό και τροφή. Να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων να τους εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση. Ο νόμος προβλέπει ακόμα και πρόστιμα σε τέτοιες περιπτώσεις», προσθέτει ο κ. Τάκης Προεστάκης, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι δεν αντέχει οικονομικά να μαζέψει περισσότερα από τα 80 σκυλιά που ήδη φιλοξενεί στο κτήμα του.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld