Τι είναι η συστροφή στομάχου στον σκύλο;


Η συστροφή στομάχου είναι ένα οξύ νοσολογικό σύνδρομο το οποίο χωρίς την άμεση ιατρική αντιμετώπιση, πολύ συχνά μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Παρατηρείται σε μεγαλόσωμες φυλές σκύλων (Akita, Irish Setter, Great Dane, Labrador Retriever, Doberman Pinscher, German Shepherd, Wolfhound κτλ) και οφείλεται κατά βάση, στην άσκηση του ζώου μετά το γεύμα, στην υπερφόρτωση του στομάχου με ένα μεγάλο γεύμα ή με μεγάλη ποσότητα υγρών και στη χαλαρότητα του ηπατοδωδεκαδακτυλικού και ηπατογαστρικού συνδέσμου.


Συμπτώματα: 

 
1. Ξαφνική διόγκωση του στομάχου, συνήθως αμέσως μετά το φαγητό. Το στομάχι πρήζεται και σκληραίνει.
2. Προσπάθειες για εμετό χωρίς αποτέλεσμα
3. Καρδιακή αρρυθμία
4. Σιαλόρροια.


Πρόληψη

1. Ταΐζουμε τα μεγαλόσωμα σκυλιά 2 φορές την ημέρα έτσι ώστε να έχουμε μικρότερο γεύμα.
2. Μετά το γεύμα ακολουθεί ανάπαυση 2-4 ώρες γιατί το τρέξιμο και τα άλματα με γεμάτο στομάχι προδιαθέτουν στην συστροφή.
3. Δεν ταΐζουμε πολύ αργά το βράδυ γιατί όταν ο σκύλος μας πάθει την στροφή εμείς θα κοιμόμαστε.
4. Γαστροπηξία, μία χειρουργική επέμβαση που καθηλώνει το στομάχι στο κοιλιακό τοίχωμα και δεν του επιτρέπει να στρίψει. Αυτή η επέμβαση στο εξωτερικό, στα θηλυκά σκυλιά, στις φυλές υψηλού κινδύνου, συνηθίζεται να γίνεται μαζί με την στείρωση.

 

Η συστροφή στομάχου θεωρείται επείγον περιστατικό και η επέμβαση του κτηνίατρου πρέπει να είναι άμεση. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθούν τα αέρια και να αδειάσει το στομάχι με μηχανικά μέσα. Το ζώο πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την ανάταξη του στομάχου και του σπλήνα και για τον έλεγχο του τοιχώματος του στομάχου για νεκρώσεις.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld