Δέκα ανθρώπινα φάρμακα τοξικά για τον σκύλο


Παρόλο που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων γνωρίζουν τα δηλητήρια από τα οποία κινδυνεύουν τα ζώα τους σε εξωτερικό χώρο(φόλες), δεν έχουν ιδέα πολλές φορές ότι κοινά ανθρώπινα φάρμακα μπορεί να αποβούν μοιραία γι αυτά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

- Αντιφλεγμονώδη: Ιμπουπροφαινη , νιμεσουλιδη και άλλα ανθρώπινα αντιφλεγμνονώδη μπορούν να προκαλέσουν έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα εώς και τοξίκωση και σε μικρές ακόμα δόσεις. Στις γάτες πολύ συχνά προκαλείται τοξίκωση στους νεφρούς.

- Αντικαταθλιπτικά: Μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, λήθαργο, και σύνδρομο σεροτονίνης (υπερθερμία, διέγερση, ανησυχία, ταχυκαρδία, αύξηση πίεσης, μυϊκό τρόμο, κρίσεις επιληπτικές)

- Ακεταμινοφαίνη: Παρακεταμόλη(πχ.depon) είναι ιδιαίτερα τοξική για τις γάτες καταστρέφοντας τους τα ερυθρά κύτταρα και την ιδιότητα τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Στο σκύλο προκαλούν βλάβη στο ήπαρ.

- Ασπιρίνη: Μία μόνο είναι αρκετή για να σκοτώσει μία γάτα. Πολύ τοξική και σε μικρές ακόμα δόσεις.

- Αντικαρκινικά φάρμακα: Φλουορουρακίλη, τοπική χρήση για μικρούς καρκίνους στον άνθρωπο αλλά ταχύτατη απορρόφηση απο τους σκύλους και εμφάνιση νευρολογικών κρίσεων και καρδιακής ανακοπής

- Ισονιαζίδη: Πρώτης γραμμής φάρμακο για την φυματίωση το οποίο όμως οι σκύλοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν στο ήπαρ με αποτέλεσμα την ταχύτατη εμφάνιση νευρολογικών κρίσεων που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

- Ψευδοεφεδρίνη: πολύ κοινό φάρμακο στο κρυολόγημα του ανθρώπου αλλά προκαλεί ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης, πυρετό και ίσως νευρολογικά συμπτώματα στο σκύλο και τη γάτα.

- Αντιδιαβητικά: πχ. γλυπιζίδη, προκαλούν απότομη και πολύ μεγάλη πτώση της γλυκόζης στο αίμα των κατοικίδιων, αποπροσανατολισμό, ασυντόνιστες κινήσεις και κρίσεις. 

- Βιταμίνη D και παράγωγα: Σε κατά λάθος λήψη τέτοιων ουσιών μπορεί να εμφανιστούν τοξικά για τη ζωή του ζώου επίπεδα στο αίμα ασβεστίου, έμετος, ανορεξία, αυξημένη διούρηση και πολυδιψία, που συνήθως υποχωρούν μέσα στο πρώτο 24ωρο

- Baclofen: Αντισπασμωδικό του μυϊκού ιστού των ανθρώπων , κατάπτωση, ανορεξία, απώλεια συνείδησης, τρόμο, κραυγές, επιληπτική κρίση εώς και το θάνατο.

Επομένως δεν δίνουμε ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ εάν πρώτα δεν συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο μας! Ο σκύλος και η γάτα ΔΕΝ είναι μικροί άνθρωποι..



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld