Τι είναι η στείρωση - ο ευνουχισμός και γιατί να το κάνω στον σκύλο μου;


Είναι χειρουργικές επεμβάσεις που, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων, αποτρέπουν την αναπαραγωγή των ζώων.

Η στείρωση πραγματοποιείται σε θηλυκά ζώα. Αφαιρούνται τα αναπαραγωγικά τους όργανα και έχει ως αποτέλεσμα το κατοικίδιο σας να μην μπορεί να παράγει ωάρια και να μην έχει οίστρο.

Ο ευνουχισμός πραγματοποιείται, αντίστοιχα, σε αρσενικά ζώα. Αφαιρούνται οι όρχεις που παράγουν την ορμόνη τεστοστερόνη και έχει ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Και στις δύο περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται ενώ το κατοικίδιο σας βρίσκεται σε γενική αναισθησία. Συνήθως απαιτείται ο φίλος σας να μείνει για μερικές ώρες κάτω από την επίβλεψη του κτηνίατρου ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος και την κατάσταση της υγείας του. Επίσης, ανάλογα με την διαδικασία που θα ακολουθήσει ο κτηνίατρος, ίσως χρειαστεί και αφαίρεση ραμμάτων μετά από 10 μέρες το αργότερο.

Το κατοικίδιο σας, με την απαραίτητη φροντίδα σας, συνέρχεται πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιατί να στειρώσω/ ευνουχίσω το κατοικίδιο μου;

-Βοηθάει τον φίλο σας να ζήσει περισσότερα χρόνια με λιγότερα προβλήματα υγείας.

-Εξαλείφει ή μειώνει την συχνότητα εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του κατοικιδίου σας και απαιτούν ακριβή θεραπεία.

-Η στείρωση εξαλείφει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας και των ωοθηκών και μειώνει δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδίως όταν πραγματοποιηθεί πριν την πρώτη περίοδο ζευγαρώματος- οίστρου. Επίσης, τα στειρωμένα θηλυκά δεν εμφανίζουν ψευδοκύηση, αφροδίσια νοσήματα, επιπλοκές κύησης/ τοκετού και μολυσματικές ασθένειες της μήτρας (όπως πυομήτρα).

-Ο ευνουχισμός εξαλείφει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των όρχεων και μειώνει δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων του προστάτη.

-Μειώνει την πιθανότητα περιπλάνησης των κατοικιδίων σας σε γειτονιές για την αναζήτηση συντρόφου, και επομένως μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσουν κάποια αρρώστια, να πληγωθούν και να χαθούν.

-Ανακουφίζει το ζωάκι σας από τις ορμονικές αλλαγές που το ωθούν σε αντικοινωνική συμπεριφορά όπως επιθετικότητα, κυριαρχία, μαρκάρισμα της εδαφικής τους περιοχής, δαγκώματα, μεταπτώσεις διάθεσης και επομένως γίνεται καλύτερος και πιο τρυφερός σύντροφος.

-Θέτει τέλος στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των ζώων. Κάθε χρόνο πολλά ζωάκια θανατώνονται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αδέσποτων στη χώρα μας. Αυτή η άδικη και απάνθρωπη διαδικασία μπορεί να αποφευχθεί με μία απλή διαδικασία…..ΣΤΕΙΡΩΣΗ/ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ!

Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθος: Το κατοικίδιο μου θα παχύνει και θα τεμπελιάσει.

Πραγματικότητα: Τα περισσότερα κατοικίδια παχαίνουν λόγω της υπερβολικής τροφής και της μειωμένης άσκησης που τους προσφέρονται από τους ιδιοκτήτες. Είναι αλήθεια ότι ίσως το κατοικίδιο σας εμφανίσει κάποια τάση για μικρή αύξηση βάρους μετά την επέμβαση. Δεν είναι αλήθεια όμως ότι η επέμβαση προκαλεί αυτό το φαινόμενο. Αν ο φίλος σας εμφανίσει τέτοια τάση, τότε μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνει και αυξήστε την σωματική του αύξηση. Έτσι θα διατηρηθεί το επιθυμητό βάρος.

Μύθος: Είναι καλύτερα το θηλυκό να γεννήσει έστω μία φορά πριν την επέμβαση.


Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Στην πραγματικότητα είναι καλύτερα να γίνεται η επέμβαση πριν την πρώτη τους περίοδο ζευγαρώματος. Ρωτήστε τον κτηνίατρο ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το δικό σας ζωάκι.

Μύθος: Είναι ενάντια στην φύση να εμποδίζουμε την αναπαραγωγή των ζώων.

Πραγματικότητα: Έχουμε ήδη έρθει σε αντίθεση με την φύση εξημερώνοντας τα ζώα αυτά (τα κατοικίδια μας). Εξημερώσαμε τον σκύλο πριν 15,000 χρόνια και την γάτα πριν 8,000 χρόνια. Κάνοντας αυτό, βοηθήσαμε στην δημιουργία του προβλήματος. Τώρα είναι ευθύνη μας να το λύσουμε. Επίσης, είναι ενάντια στην φύση να σκοτώνουμε τόσα από αυτά τα ζωάκια σε μάντρες και καταφύγια.

Μύθος: Ο σκύλος μου δεν θα είναι καλός φύλακας μετά την επέμβαση.

Πραγματικότητα: Αν ήταν καλός φύλακας πριν την επέμβαση, θα εξακολουθήσει να είναι και μετά. Δεν επηρεάζεται το ένστικτο του σκύλου σας να προστατεύει την οικογένεια και το σπίτι του. Η προσωπικότητα του σκύλου διαμορφώνεται περισσότερο γενετικά και περιβαλλοντικά, παρά από τις σεξουαλικές του ορμόνες.

Μύθος: Η συμπεριφορά του κατοικιδίου μου θα αλλάξει δραματικά.

Πραγματικότητα: Οι αλλαγές που θα δείτε θα είναι μόνο θετικές, όπως ήδη αναφέρθηκαν!

Μύθος: Δεν χρειάζεται να ευνουχίζουμε αρσενικά, αφού δεν γεννάνε αυτά.

Πραγματικότητα: Ο πιο διαδεδομένος αλλά και αβάσιμος μύθος. Με αυτόν δεν δικαιολογείται ο αριθμός των αδέσποτων. Χρειάζονται δύο να χορέψουν τανγκό….

Μύθος: Δεν θέλω το αρσενικό μου κατοικίδιο να νιώσει λιγότερο «αρσενικό».

Πραγματικότητα: Τα ζώα δεν καταλαβαίνουν την έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας και του εγωισμού. Η επέμβαση δεν αλλάζει την βασική προσωπικότητα του κατοικιδίου σας. Δεν υποφέρουν από καμία κρίση ταυτότητας μετά την επέμβαση.

Μύθος: Μα είναι τόσο ακριβή η επέμβαση….

Πραγματικότητα: Δεν είναι! Η τιμή εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το μέγεθος του κατοικιδίου σας, αλλά και από την αμοιβή του κτηνιάτρου και πολλούς άλλους παράγοντες. Αλλά παρόλο την τελική τιμή, η επέμβαση πληρώνεται μόνο μία φορά και είναι σχετικά χαμηλή τιμή μπροστά σε όλα τα πλεονεκτήματα. Στην πραγματικότητα είναι ευκαιρία συγκρίνοντας με τα έξοδα που απαιτεί η φροντίδα του κατοικιδίου σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φροντίδα των απογόνων και η εξασφάλιση της υγείας όλων κατά την διάρκεια της ζωής τους. Κυρίως, είναι πολύ μικρό κόστος μπροστά στην εξασφάλιση της υγείας του αγαπημένου σας φίλου.

Η υγεία και η ευτυχία του φίλου σας είναι στα δικά σας χέρια. Δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό του, περιμένει από εσάς να πάρετε τις σωστές για αυτόν.

Η επέμβαση είναι πλέον ρουτίνας και οι προεγχειρητικές εξετάσεις μειώνουν εώς και εξαλείφουν τις εγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Αν το μοναδικό σας κόλλημα είναι το κόστος, σας ενημερώνω εκ πείρας ότι δεν είναι μεγάλο. Οι τιμές μπορούν να ελεχθούν και από το τηλέφωνο. Εξάλλου, υπάρχει όριο τιμής που θα πληρώνατε για την μακροζωία του φίλου σας;

Το κατοικίδιο σας το έχει ανάγκη…. Θα του το στερήσετε;



0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld