Τροφές βλαβερές ή θανατηφόρες για τον σκύλο


Επειδή ο οργανισμός του σκύλου δεν μπορεί να αποσπάσει την γλυκόζη αποφεύγονται αυστηρώς οι γλυκές τροφές καθώς προκαλούν ζάχαρο. Τα κόκαλα των πουλερικών (κότας, γαλοπούλας), του κατσικιού ή του αρνιού και του κουνελιού, επειδή θρυμματίζονται και γίνονται πολύ αιχμηρά με το μάσημα, είναι πιθανό να προκαλέσουν σχισμές και εκδορές στα έντερα του ζώου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κονσερβών για σκύλους που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν μόνο 4 - 5% κρέας, 80 - 85% υγρασία και το υπόλοιπο ποσοστό περιέχει έλαια, μεταλλικά άλατα και τέφρα. Μπορεί να περιέχουν υποβιβασμένη καραγενάνη που χρησιμοποιείται ως πηκτικός παράγοντας και σταθεροποιητής και η οποία εγκαθίσταται με τα χρόνια στο παχύ έντερο του ζώου σε μεγάλες ποσότητες προκαλώντας του καρκίνο.

Ορισμένες τροφές αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες από τον σκύλο μπορεί να αποδειχτούν τοξικές για αυτόν. Το αβοκάντο έχει τοξικές ιδιότητες για τον σκύλο, προκαλώντας του αναπνευστικά προβλήματα, αφύσικες συγκεντρώσεις υγρών στο στήθος, στην καρδιά ή στο ήπαρ και παγκρεατίτιδα. Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλώντας αναιμία, γενική αποδυνάμωση και προβλήματα στην αναπνοή.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν πολύ λίπος, το οποίο προκαλεί παγκρεατίτιδα, δημιουργία οξέων στο στομάχι και διάρροια.

Οι σταφίδες και τα σταφύλια μπορεί να καταστρέψουν τα νεφρά του σκύλου και η δράση τους είναι αθροιστική, ενώ οι ντομάτες προκαλούν αρρυθμία στην καρδιά και τρεμούλες στο ζώο.

Η καφεΐνη ερεθίζει το κεντρικό νευρικό και καρδιακό σύστημα ενώ προκαλεί εμετό, αϋπνίες και αυξημένο καρδιακό παλμό.

Τα κουκούτσια μήλου, κερασιού, ροδάκινου, βερίκοκου, αλλά και ο καρπός του ροδακίνου περιέχουν υδροκυάνιο, το οποίο είναι δηλητηριώδες. Μεγάλες ποσότητες αλατιού προκαλούν προβλήματα στα νεφρά, τα αλλαντικά περιέχουν πολύ αλάτι και λίπος και συνήθως υποβιβασμένη καραγενάνη και μπορεί να προκαλέσουν στο μέλλον παγκρεατίτιδα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μεγάλες λήψεις συκωτιού (περισσότερες από τρεις μερίδες την εβδομάδα) προκαλούν επικίνδυνη αύξηση βιταμίνης Α. Οι επιπτώσεις μπορεί είναι παραμορφωμένα οστά, ραγδαία και επικίνδυνη ανάπτυξη των οστών στη σπονδυλική στήλη και στους αγκώνες, αλλά και ανορεξία.

Τα μανιτάρια μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή σάλιου, σταδιακή ζημιά στα νεφρά, εμετό, διάρροια.

Το ωμό αυγό περιέχει μία ουσία, την αβιδίνη, ένα ένζυμο το οποίο καταστρέφει τα αποθέματα βιοτίνης (Βιταμίνη Β) στον οργανισμό του σκύλου. Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του σκυλιού και την υγεία του τριχώματος. Η έλλειψη οδηγεί στην ατροφία του τριχώματος, στη γενική εξασθένιση, καθυστερημένη ανάπτυξη και στη παραμόρφωση των ιστών.

Ο οργανισμός του σκύλου δεν χωνεύει εύκολα τα λαχανικά (καρότα, πράσινα φασόλια, μαρούλι, πατάτες), σε οποιαδήποτε ποσότητα.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld