Συμβουλές για το χειμώνα
Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας το χειμώνα να θέλει να γυρίσει σπίτι, να φορέσει ζεστές πιζάμες και να κουλουριαστεί στον καναπέ κάτω από τη μαλακή κουβέρτα; Άπειρες; Λογικό… Έχετε σκεφθεί ποτέ πως πιθανότατα κάπως έτσι νιώθει και ο αγαπημένος σας σκύλος;
Αν έχετε δει τον αγαπημένο σας τετράποδο να τρέχει να μπει στο σπίτι διακόπτοντας λόγω κρύου τη βόλτα του, ξέρετε πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να προστατεύσουμε τον καλύτερό μας φίλο από το τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο;
Η μόνη λύση στο πρόβλημά σας είναι να κρατήσετε το σκύλο σας ζεστό είναι να τον έχετε μέσα στο σπίτι, προστατευμένο από τη βροχή, τον αέρα, το κρύο και το χιόνι.
Αλλά επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε περίπτωση που ο σκύλος σας περνά κάποιες ώρες της ημέρας στον κήπο, είναι να του εξασφαλίσετε ένα ζεστό μέρος για να ξεκουράζεται.
Αγοράστε του ένα σκυλόσπιτο, ανάλογο του μεγέθους του. Προτιμήστε τα ξύλινα, διότι για κάποιους θεωρούνται πιο ζεστά. Αν το σκυλόσπιτο δεν έχει τα ποδαράκια που το κρατούν 10 εκατοστά από το έδαφος, μην λησμονήσετε να το τοποθετήσετε πάνω σε μια ξύλινη παλέτα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να πάρει το σπίτι του σκύλου σας τη θερμοκρασία του εδάφους και να παγώσει.
Τοποθετήστε μέσα σε αυτό μια μαλακή, ζεστή, κουβέρτα. Αν θεωρείται με μαθηματική ακρίβεια ότι αυτή θα γίνει κομματάκια προτιμήστε να αγοράσετε ένα κομμάτι μοκέτα. Τοποθετήστε τη στο εσωτερικό του ξύλινου σπιτιού. Για να την προστατεύσετε από τα δοντάκια του σκύλου σας βιδώστε τη, μην την καρφώσετε! Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να τη βγάζετε κάθε φορά που θέλετε να την πλύνετε.
Σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι «άγγελος» και δεν καταστρέφει ό,τι βρει, μην τσιγκουνευτείτε! Αγοράστε του ένα θερμαινόμενο στρώμα για εξωτερικούς χώρους. Δεν κοστίζει πολλά και είναι βέβαιο πως θα το εκτιμήσει.
Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του σκυλόσπιτου, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο απάνεμα, προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες. Να διαθέτει επικλινές στέγαστρο και να είναι μονωμένο. Οι πορτούλες που υπάρχουν στην αγορά και του επιτρέπουν να μπαινοβγαίνει θα κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο ζεστά. Προσαρμόζονται εύκολα και κρατούν τον αέρα έξω από το σκυλόσπιτο του τετράποδού σας.
Αν το νερό του σκύλου σας είναι εκτός σπιτιού, φροντίστε να μην παγώσει και βέβαια να είναι φρέσκο και καθαρό. Το χειμώνα μην χρησιμοποιείται μεταλλικά μπολ. Όταν η θερμοκρασία πέσει πολύ, ενδέχεται η γλώσσα του σκύλου σας να κολλήσει πάνω σε αυτό και να τραυματιστεί.
Επιλέξτε λοιπόν μια ποτίστρα κατασκευασμένη από υλικά που δεν κρατάνε το κρύο ή ακόμη καλύτερα –αν οι θερμοκρασίες στην περιοχή που ζείτε πέφτουν συχνά κάτω από το μηδέν- αγοράστε ένα θερμαινόμενο μπολ νερού.
Και μέσα στο σπίτι βέβαια πρέπει να πάρουμε μια σειρά από μέτρα προκειμένου να κάνουμε πιο ζεστό το χουζούρεμα του σκύλου μας.
Φροντίζουμε το …στρώμα του να μην ακουμπά στο πάτωμα. Δέκα εκατοστά πάνω από το έδαφος αρκούν. Αν ο τετράποδός σας είναι κοντότριχος τοποθετήστε το δίπλα στο καλοριφέρ και βάλτε πάνω σε αυτό ζεστά και μαλακά σκεπάσματα.
Σε περίπτωση που ο σκύλος αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως αρθρίτιδα, κρυολογήματα και είναι ηλικιωμένος, επιλέξτε να του αγοράσετε θερμαινόμενο στρώμα που κάνει μασάζ παράλληλα.
Καλή δουλειά κάνουν και οι θερμοφόρες που μπορούν να του διασφαλίσουν ζεστασιά για κάποιες ώρες.
Αυξήστε του το φαγητό σε πρωτεΐνες, αφού συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας. Οι σκύλοι το χειμώνα καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός του.
Έχετε τα μάτια σας 14 εφόσον έχετε τζάκι και το χρησιμοποιείται. Τα παιχνίδια με τη φωτιά μπορούν να καταλήξουν μοιραία. Προσοχή και με το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Τοποθετήστε το σε ψηλό σημείο προκειμένου να αποφύγετε ατυχήματα.
Πριν βγείτε την καθιερωμένη σας βόλτα, προτιμήστε να απομακρύνεται το σκύλο σας από τα πολύ ζεστά σημεία του σπιτιού προκειμένου να μην πάθει ο οργανισμός του σοκ από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας.
Αν ο σκύλος σας είναι ευαίσθητος στο κρύο -στην κατηγορία αυτοί ανήκουν συνήθως οι κοντότριχοι, οι ηλικιωμένοι και οι τετράποδοι που πάσχουν από κάποια ασθένεια- αγοράστε του ένα μάλλινο πουλόβερ και γιατί όχι και τα ειδικά παπουτσάκια. Προφυλάξτε το κεφάλι του, τα αυτιά και τις πατούσες, που είναι και τα πιο ευαίσθητα σημεία. Μην το παρακάνετε όμως. Κάποιοι σκύλοι έχουν μεγαλύτερες αντοχές.
Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιορίστε τις βόλτες στα αναγκαία. Μόλις ανακουφιστεί γυρίστε σπίτι. Αν βρέχει ή χιονίζει σκουπίστε τις πατούσες, την κοιλιά και όλο το του σώμα. Θα το βοηθήσετε να ζεσταθεί γρηγορότερα.
Ποτέ μην κάνετε βόλτες χωρίς λουρί. Οι πιθανότητες το χειμώνα να χαθεί ο σκύλος μας είναι μεγαλύτερες, δεδομένου ότι στον πάγο και το χιόνι μπορεί να χάσουν εύκολα τη μυρωδιά.
Προστατέψτε το σκύλο σας από προϊόντα που λιώνουν τον πάγο, αντιψυκτικά υγρά και άλλα. Είναι δηλητηριώδη και μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή του. Αν για παράδειγμα βάλετε παραφλού στο αυτοκίνητό σας και τρέξει –πράγμα πολύ πιθανό- σκουπίστε τα υπολείμματα με σχολαστικότητα και πλύνετε το συγκεκριμένο σημείο.
Ποτέ, μα ποτέ μην αφήνετε το σκύλο σας μέσα στο αυτοκίνητο. Αν είναι σβηστό μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ψυγείο.
Κείμενο: ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ
Πηγή: Περιοδικό ΓΑΒ
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.