Υιοθετώντας σκυλάκι από το καταφύγιο..


Πήραμε την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι. Το μόνο που μένει τώρα είναι να αποφασίσουμε αν θα είναι καθαρόαιμο ή όχι, αν θα το πάρουμε από ένα εκτροφείο ή από το καταφύγιο. Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική. Εδώ, απλά παραθέτουμε μερικούς λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο από το καταφύγιο.

Διπλό καλό
Αναλογιστείτε πόσο όμορφη πράξη θα κάνετε αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο. Από τη μία, παρέχετε ένα ευτυχισμένο μέλλον σε ένα ζωάκι που τόσο το έχει ανάγκη και που αν δεν ήσασταν εσείς, πιθανότατα να περνούσε την υπόλοιπη ζωή του στερούμενο της αγάπης και της φροντίδας που τόσο λαχταρά. Από την άλλη, μια καινούρια θέση ανοίγεται για ένα άλλο αδέσποτο, παρέχοντας μια προσωρινή στέγη, ένα καταφύγιο για άλλο ένα θύμα της ανθρώπινης ασυνειδησίας και αναλγησίας.

Μάθημα ζωής
Αν έχετε παιδιά, η απόφασή σας αυτή θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο σε αυτά. Θα τους διδάξει το σεβασμό και την υπευθυνότητα προς τα ζώα και ότι όλα τα ζωντανά αξίζουν μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, ακόμα και αν δεν έχουν την ταμπέλα του καθαρόαιμου. Θα τους καλλιεργήσει την πεποίθηση ότι κανένα ζωντανό δεν θα πρέπει να έχει τιμή και ότι ακόμα και αν έχει, αυτή η τιμή διόλου δεν σχετίζεται με το πόσο πολύτιμο και σημαντικό είναι.

Τεράστια ποικιλία
Μια επίσκεψή σας σε ένα καταφύγιο θα σας πείσει για την τεράστια ποικιλία σκύλων που υπάρχει. Ποικιλία που αφορά την ηλικία, το χρώμα, το ταμπεραμέντο. Και παρά την αντίληψη που επικρατεί ότι το αδέσποτο είναι ένα άχαρο, λερωμένο και αρρωστημένο σκυλάκι, θα διαπιστώσετε από την πρώτη ματιά ότι πρόκειται για πανέμορφα πλασματάκια, υγιή, έξυπνα και κοινωνικοποιημένα. Ακόμα και αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που θέλουν ένα σκυλάκι για σκοπούς…επίδειξης σε φίλους και συγγενείς, αναλογιστείτε ότι ένα καθαρόαιμο είναι πανομοιότυπο με χιλιάδες άλλα της ίδιας ράτσας. Ένα μη καθαρόαιμο όμως, είναι μοναδικό!

Φίλος για μια ζωή
Αν τελικά πάρετε την απόφαση να προσφέρετε ένα σπίτι σε ένα αδέσποτο, να είστε σίγουροι ότι η καλή σας πράξη θα έχει τεράστιο αντάλλαγμα. Μπορεί να μην ακούσετε επιφωνήματα θαυμασμού από τους φίλους σας, ούτε και να κερδίσετε το πρώτο βραβείο σε σκυλίσιους διαγωνισμούς, θα έχετε όμως ένα πιστό φιλαράκι δίπλα σας για πολλά πολλά χρόνια. Ένα αθώο πλασματάκι που θα σας περιλούζει κάθε μέρα με την αγάπη του, ωσάν να διαισθάνεται ότι είναι χάρη σε εσάς που έχει τώρα μια καλύτερη ζωή. Και πιστέψτε με…τίποτα δεν αξίζει όσο αυτό!

«Ο σκύλος δεν νοιάζεται αν είσαι πλούσιος ή φτωχός, μεγάλος ή μικρός, νέος ή γέρος. Δεν τον ενδιαφέρει αν δεν είσαι αρκετά έξυπνος ή δημοφιλής, αν δεν λες ωραία αστεία, αν δεν είσαι ο καλύτερος αθλητής ή το πιο όμορφο άτομο. Για το σκύλο σου, είσαι το πιο σπουδαίο, το πιο έξυπνο, το ωραιότερο ανθρώπινο ον που έχει ποτέ γεννηθεί. Είσαι ο φίλος και προστάτης του».
Louis Sabin, All About Dogs As Pets

Τα παραπάνω λόγια, αντικατοπτρίζουν τη σχέση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με το σκύλο του. Είναι μια σχέση που βασίζεται στην ειλικρίνεια και την ανιδιοτελή αγάπη και πολλές φορές ξεπερνά σε ένταση τη σχέση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος με το συνάνθρωπό του.

Η εικόνα στην Κύπρο σήμερα, όσων αφορά τα αδέσποτα σκυλάκια είναι πραγματικά θλιβερή. Στους δρόμους, υπάρχουν αμέτρητα σκυλάκια που κάποιοι ασυνείδητοι εγκαταλείπουν, είτε γιατί δεν μπορούν πλέον να τα φροντίσουν, είτε γιατί η σκυλίτσα τους – την οποία έπρεπε να στειρώσουν ή τουλάχιστον να περιορίσουν κατά τη διάρκεια του οίστρου – γέννησε και δεν έχουν χώρο για τα κουταβάκια, είτε γιατί απλά τα βαρέθηκαν. Τα καταφύγια σκύλων είναι γεμάτα με σκυλάκια όλων των ηλικιών, χρωμάτων και μεγεθών, καθαρόαιμα ή μη, έτοιμα να πάρουν και να δώσουν αγάπη. Αν λοιπόν σκέφτεστε να πάρετε ένα σκυλάκι, σκεφτείτε το διπλά πριν αγοράσετε. Το να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο σκυλάκι, είναι κάτι που θα προσφέρει διπλή ικανοποίηση σε εσάς και την οικογένειά σας αλλά και στο ορφανό ζωάκι το οποίο έχει στερηθεί την αγάπη και τη φροντίδα που εσείς είσαστε διατεθειμένοι να προσφέρετε.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Αν και είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούμε σε ένα χαριτωμένο κουταβάκι, εντούτοις η απόφαση να υιοθετήσουμε ένα, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται επιπόλαια. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτούμε πριν καταλήξουμε στην υιοθεσία. Ένα σκυλάκι δεν είναι ένα άψυχο παιχνίδι που μπορούμε εύκολα να ξεφορτωθούμε αν και μόλις το βαρεθούμε. Έχει τις δικές του ανάγκες τις οποίες και πρέπει να αναλογιστούμε. Πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε βεβιασμένο, είναι σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι το σκυλάκι που επιλέξαμε αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο για μας αλλά ακόμη σημαντικότερο, ότι εμείς αποτελούμε τον ιδανικότερο ιδιοκτήτη γι’αυτό.

• Είμαι έτοιμος για τις προκλήσεις και τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μου ένα κατοικίδιο;
Η φροντίδα ενός σκύλου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα, λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές του ανάγκες. Χρειάζεται καθημερινές βόλτες -2 με 3 φορές την ημέρα-, χρειάζεται άσκηση και βασική εκπαίδευση, πολλή τρυφερότητα και αγάπη. Είναι σημαντικό για ένα σκυλάκι να κινείται, να τρέχει, να παίζει και να αλληλεπιδρά με τους ανθρώπους και με άλλα ζώα. Με τον τρόπο αυτό, θα έχετε ένα ικανοποιημένο και ευτυχισμένο σκυλάκι, μειώνοντας έτσι οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως ζημιές στο σπίτι, υπερβολικό γάβγισμα, ακόμα και επιθετικότητα.

• Η απόφαση για υιοθεσία πάρθηκε ομόφωνα από όλη την οικογένεια;
Σιγουρευτείτε ότι όλη η οικογένεια είναι σύμφωνη με την απόφασή σας αυτή. Ακόμα και αν επωμιστείτε εσείς την ευθύνη για τη φροντίδα του σκύλου, η απόφασή σας θα επηρεάσει όλη την οικογένεια και μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις που θα έχουν αντίκτυπο σε εσάς, στην οικογένειά σας και στο σκύλο. Αν η απόφαση υιοθεσίας είναι ομόφωνη, αποφασίστε τί επιτρέπεται στο σκύλο να κάνει και τί όχι, πότε, πόσο και τί θα τρώει και πότε θα πηγαίνει τη βόλτα του. Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και το ίδιο πρόγραμμα όσων αφορά τη φροντίδα και την πειθαρχία του σκύλου. Αντιφατικές εντολές, αλλαγές στη διατροφή και στις συνήθειες θα προκαλούν ένταση και άγχος στο ζωάκι σας.

• Είμαι οικονομικά ευκατάστατος για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις ενός σκύλου ;
Θα πρέπει να είσαστε διατεθειμένος να δαπανήσετε αρκετά λεφτά για τη διατροφή και τη φροντίδα του σκύλου

  1. Οι σκύλοι τρέφονται με ξηρά τροφή ή με τροφή σε κονσέρβα, ή συνδυασμό των δύο. Μπορείτε επίσης να μαγειρεύετε οι ίδιοι για το σκυλάκι σας, νεομένου ότι θα καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες, οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές των ανθρώπων. Σε καμία περίπτωση μην επιλέξετε την εύκολη λύση που λέγεται «αποφάγια». Εκτός του τα αποφάγια δεν αποτελούν ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαταραχές στο σκύλο. Από ήπιας μορφής διάρροια, μέχρι και χρόνιες παθήσεις στο πάγκρεας ή άλλα ζωτικά όργανα.
  2. Εκτός από τη βασική του τροφή, ο σκύλος χρειάζεται και λιχουδιές. Οι λιχουδιές προσφέρονται σαν συμπλήρωμα στη διατροφή και εκτός του ότι συντελούν στο να υπάρχει ποικιλία, χρσησιμοποιούνται και ως επιβράβευση για την εκπαίδευση αλλά και ως τρόπο να συνδεθείτε περισσότερο με το ζωάκι σας.
  3. Οι σκύλοι πρέπει να εμβολιάζονται μια φορά το χρόνο και να αποπαρασιτώνονται – από παράσιτα του εντέρου -, περίπου κάθε έξι μήνες. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε προιόντα για την καταπολέμηση των δερματικών παρασίτων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια αφθονούν.
  4. Θα χρειαστεί να δαπανήσετε λεφτά για τον καλλωπισμό και την υγιεινή του σκύλου. Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο για την πρόληψη της πέτρας στα δόντια, κόψιμο των νυχιών, κούρεμα, λούσιμο και τακτικό βούρτσισμα του τριχώματος, ειδικά αν πρόκειται για μακρύτριχο σκύλο. Ο κτηνίατρός σας, όπως επίσης και άλλοι ειδικοί μπορούν να κάνουν όλα τα παραπάνω. Αν θέλετε, με λίγη εξάσκηση και τα σωστά εργαλεία μπορείτε να τα κάνετε και μόνοι σας. Θα χρειαστείτε οδοντόβουρτα και οδοντόκρεμα για σκύλους, έναν ειδικό νυχοκόπτη με στρογγυλεμένες άκρες - συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κόψετε το νύχι περισσότερο από ότι πρέπει και να προκαλέσετε αιμορραγία -, μια ειδική μηχανή κουρέματος – είναι ακριβές αλλά μακροπρόθεσμα σας γλυτώνουν λεφτά -, σαμπουάν και μαλακτικά για σκύλους με το κατάλληλο ph και ειδικές κτένες για το βούρτσισμα του τριχώματος.
  5. Για μεγάλους σε ηλικία σκύλους, χρειάζονται τακτικότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο, γενικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων, ειδική διατροφή και πιθανόν φαρμακευτική αγωγή.
  6. Ο σκύλος θα χρειαστεί ένα καλαθάκι για να κοιμάται, ένα άνετο σπιτάκι αν σκοπεύετε να τον έχετε έξω, ζεστές κουβέρτες, μπωλ φαγητού και νερού, περιλαίμιο και λουρί για τον περίπατό του, παιχνιδάκια για την ψυχαγωγία του.
  7. Φυσικά, θα υπάρχουν και τα μη αναμενόμενα έξοδα. Μια ξαφνική ασθένεια ή ατύχημα μπορεί να σημαίνουν πολλά λεφτά στον κτηνίατρο για διάγνωση και θεραπεία.
  8. Τοποθέτηση microchip και μεταλλικής ταυτότητας με χαραγμένα τα απαραίτητα στοιχεία πάνω, για τον εύκολο εντοπισμό του ιδιοκτήτη σε περίπτωση που ο σκύλος έχει κλαπεί ή χαθεί.
• Είναι η ιδανική στιγμή να πάρω ένα σκυλάκι;
Αν βιώνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, ίσως θα ήταν καλύτερα να αναβάλετε την υιοθεσία. Αν μετακομίζετε, αν αλλάζετε δουλειά, αν περιμένετε παιδί ή αν έχετε πρόσφατα αποκτήσει παιδί, σκεφτείτε το διπλά πριν υιοθετήσετε σκυλάκι. Αυτή η αναταραχή στη ζωή σας δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το κατοικίδιό σας και είναι κρίμα να το βάλετε σε τέτοια διαδικασία.

Ένας πρόσφατος χωρισμός, ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου, ή ο θάνατος του προηγούμενου κατοικιδίου μας, πιθανόν να μας ωθήσουν στην υιοθεσία ενός σκύλου σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουμε το κενό που νιώθουμε. Οι σκύλοι όμως διαισθάνονται τη θλίψη των ιδιοκτητών τους και επηρεάζονται από τις καταστάσεις του περιβάλλοντός τους. Είναι λοιπόν απαραίτητο να περιμένετε μέχρι η θλίψη σας να καταλαγιάσει και η τάξη και η ηρεμία να επανέλθουν στη ζωή σας πριν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι.

Αν έχετε έναν ηλικιωμένο σκύλο και θέλετε να πάρετε και έναν νεαρότερο για να του κρατά παρέα και να τον κρατά σε εγρήγορση, προσπαθείστε να μπείτε πρώτα στην ψυχολογία του ηλικιωμένου σκύλου σας. Είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο; Φαίνεται να απολαμβάνει τη συντροφιά άλλων ζώων ή απλά επιζητά ησυχία και ηρεμία; Η εισαγωγή ενός νέου σκύλου στο σπίτι θα του προκαλέσει ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια; Αν και η μέθοδος αυτή έχει πολλές φορές θετικά αποτελέσματα για τον ηλικιωμένο σκύλο, εντούτοις εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του, το κατά πόσο η εισαγωγή ενός σκύλου θα αποτελέσει τη λύση ενός προβλήματος ή τη δημιουργία πολλών άλλων.

Αν και όταν τελικά αποφασίσετε να πάρετε ένα σκυλάκι, θα πρέπει να αναλογιστείτε τί σκύλος θα είναι ιδανικός για σας. Οι παρακάτω ερωτήσεις –κλειδιά θα σας βοηθήσουν.

• Μένετε σε σπίτι ή σε διαμέρισμα;
Αν μένετε σε διαμέρισμα, ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρετε ένα μικρόσωμο σκυλάκι, με ήρεμο χαρακτήρα. Εννοείται φυσικά ότι οι καθημερινές βόλτες και άσκηση είναι απαραίτητες.

• Έχετε το χρόνο και τα χρήματα να συντηρείτε ένα σκυλάκι με «ψηλά κόστα συντήρησης»;
Αν το ωράριο εργασίας σας, οι ασχολίες σας ή η οικονομική σας κατάσταση δεν σας επιτρέπουν να αφιερώνετε πολύ χρόνο και χρήμα για ένα σκυλάκι, σκεφτείτε να πάρετε ένα μικρόσωμο, με κοντό ή σχεδόν καθόλου τρίχωμα.

• Καθαρόαιμο ή όχι;
Σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, στα καταφύγια σκύλων υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από καθαρόαιμους σκύλους. Αν θέλετε μια συγκεκριμένη φυλή , κάντε την έρευνά σας για να δείτε τα χαρακτηριστικά της. Κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά, έχει τις δικές της ανάγκες για άσκηση και εκπαίδευση, όπως επίσης και ασθένειες και παθήσεις. Με τα μη καθαρόαιμα σκυλάκια δεν ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε, αλλά σε γενικές γραμμές είναι υγιή, εξίσου ή ακόμα και περισσότερο έξυπνα και υπάρχει τεράστια ποικιλία σε μεγέθη και χρώματα.

• Θηλυκό ή αρσενικό;
Τα αρσενικά σκυλιά είναι συνήθως πιο κτητικά με την περιοχή τους και περισσότερο ενεργητικά, ενώ τα θηλυκά είναι πιο τρυφερά και αγαπούν το σπίτι περισσότερο. Φυσικά, αυτό δεν είναι απόλυτο μια και κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ο χαρακτήρας του επηρεάζεται τόσο από τα γονίδια όσο και από τον τρόπο ζωής που εσείς θα του προσφέρετε.

• Θέλετε το σκύλο για συντροφιά, για κυνήγι ή για να σας φυλάει το σπίτι;
Η φυσιολογία του σκύλου και το ταμπεραμέντο του είναι αυτά που πρέπει να προσέξετε ανάλογα με τη χρησιμότητα που θέλετε να έχει. Αν πρόκειται για καθαρόαιμο, απλά μελετήστε τα χαρακτηριστικά της φυλής. Αν πρόκειται για μη καθαρόαιμο, πάρτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε από τους υπεύθυνους του καταφυγίου.

• Ποια είναι η ηλικία σας;
Αν είσαστε μεγάλοι σε ηλικία, σκεφτείτε να πάρετε ένα ενήλικο σκυλάκι. Τα ενήλικα σκυλάκια είναι συνήθως πιο ήρεμα και λιγότερο ενεργητικά, κάτι που πιθανόν να προτιμάτε, σε αντίθεση με ένα μικρό σε ηλικία σκυλάκι ή κουταβάκι το οποίο χρειάζεται μεγάλα αποθέματα ενέργειας και υπομονής.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ;

Όταν ολοκληρώσετε στο μυαλό σας την εικόνα του μελλοντικού σας κατοικιδίου, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το καταφύγιο. Μην διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε θεωρείτε ότι πρέπει να μάθετε.

• Ποια είναι η ηλικία του σκύλου;
Ηλικία και ταμπεραμέντο πάνε μαζί. Αν θέλετε έναν αστείο, παιχνιδιάρη και γεμάτο ενέργεια σύντροφο, πάρτε ένα μικρό σε ηλικία σκυλάκι. Αν προτιμάτε την ηρεμία που μπορεί να σας προσφέρει ένας ενήλικος σκύλος τότε πάρτε ένα μεγαλύτερο.

• Είναι εμβολιασμένος, στειρωμένος ή ευνουχισμένος;
Ρωτήστε πότε πρέπει να γίνει ο επόμενος εμβολιασμός και αποπαρασίτωση. Έχετε υπόψη σας ότι τα στειρωμένα και ευνουχισμένα ζώα είναι πιο ήρεμα, παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και ζουν κατά κανόνα περισσότερο. Επιπρόσθετα, κατά την περίοδο του οίστρου του θηλυκού, το σπίτι σας θα γίνει πόλος έλξης όλων των αρσενικών της περιοχής με κίνδυνο μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όσο για τα μη ευνουχισμένα αρσενικά, είναι διαρκώς σε αναζήτηση για ταίρι με αποτέλεσμα να φεύγουν από το σπίτι και να κινδυνεύουν να χαθούν, να κλαπούν, να δηλητηριαστούν ή να χτυπηθούν από αυτοκίνητο.

• Υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα υγείας που πρέπει να γνωρίζω;
Ενημερωθείτε για παθήσεις και αναπηρίες και τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε.

• Υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα συμπεριφοράς που πρέπει να γνωρίζω;
Ενημερωθείτε για προβλήματα στη συμπεριφορά όπως επιθετικότητα προς τους ξένους, υπερενεργητικότητα, νευρικότητα και ρωτήστε κάποιον ειδικό για το πως να τα αντιμετωπίσετε. Συνήθως, μόλις το σκυλάκι νιώσει ασφάλεια στο νέο του σπιτικό, αγάπη και φροντίδα από τους ιδιοκτήτες του, τέτοια προβλήματα στη συμπεριφορά εξαλείφονται.

• Είναι φιλικός με παιδιά;
Τα παιδιά πολλές φορές παίζουν βίαια με τα σκυλάκια τους. Ενώ συνήθως ο σκύλος ξεχωρίζει το αθώο παιχνίδι από τη βία και έχει πολύ υπομονή με μικρά παιδάκια, εντούτοις όταν τα πράγματα ξεφύγουν, μπορεί να επιτεθεί στο παιδί. Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος είναι φιλικός με τα παιδιά και υποδείξτε στα παιδιά σας το σωστό τρόπο να παίζουν με το σκυλάκι για να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες.

• Είναι φιλικός με άλλα ζώα;
Αν στο σπίτι σας έχετε άλλους σκύλους ή γάτους, είναι σημαντικό ο νεοφερμένος να είναι φιλικός με άλλα ζώα. Κατά κανόνα, με λίγη υπομονή σκύλοι και γάτοι μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά στο ίδιο σπίτι και πολλές δφορές στενές σχέσεις είναι πιθανόν να αναπτυχθούν.

• Κάθε πόσο και με τί είδους τροφή τρέφεται ο σκύλος;
Οποιαδήποτε αλλαγή στη συχνότητα και το είδος της τροφής, είναι πιθανόν να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές στο σκυλάκι. Φροντίστε να συνεχίσετε με το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα για λίγο καιρό και έπειτα εντάξετε σταδιακά οτιδήποτε νέο και διαφορετικό στη διατροφή του.

Η υιοθέτηση ενός σκύλου σίγουρα απαιτεί πολλές θυσίες εκ μέρους σας. Πρέπει να του αφιερώσετε χρόνο, φροντίδα και το κυριότερο πολλή αγάπη. Είναι πιθανόν να υπάρξουν δυσκολίες μέχρι να προσαρμοστεί το σκυλάκι στο νέο του σπίτι και εσείς στη νέα σας καθημερινότητα. Ένα όμως είναι το σίγουρο. Θα σας το ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο. Θα είναι ένας πιστός και αγαπημένος φίλος για όλη την οικογένεια και με λίγη τύχη και την κατάλληλη φροντίδα, θα μπορέσετε να απολαύσετε αυτό το υπέροχο πλασματάκι για πολλά πολλά χρόνια... 

ΠΗΓΗ cypruspet.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld