Όραση και Σκύλος

Όραση και Σκύλος
   
     Οι σκύλοι μπορούν να δουν σε αμυδρό φως, σε λιγότερο από αυτό στο οποίο μπορούν να δουν οι άνθρωποι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τους αποτελείται κυρίως από ραβδία τα οποία ‘βλέπουν’ σε αποχρώσεις του γκρι . Των ανθρώπων αποτελείται κυρίως από κονία που αντιλαμβάνονται όλα τα χρώματα. Τα ραβδία χρειάζονται λιγότερο φως για να λειτουργήσουν από ότι τα κονία.
    Οι σκύλοι επίσης, μπορούν να αντιληφτούν την κίνηση καλύτερα απ ότι οι άνθρωποι. Μπορούν να δουν τις διαδοχικές κινήσεις φωτός καλύτερα από τους ανθρώπους. Όταν βλέπουν τηλεόραση, αντιλαμβάνονται τις σκηνές σαν μια σειρά κινούμενων σχεδίων κι όχι σαν μια συνεχόμενη σκηνή.
     Σε αντίθεση με εμάς, δεν έχουν την ικανότητα να εστιάσουν καλά στο σχήμα κάποιου αντικειμένου (χαμηλή οπτική οξύτητα). Ένα αντικείμενο το οποίο ο άνθρωπος βλέπει καθαρά, ο σκύλος μπορεί να το βλέπει θολό από την ίδια απόσταση. Με μια σύντομη εκτίμηση οι σκύλοι έχουν περίπου 6/23 στην όραση που σημαίνει ότι μπορούν να δουν στα 6 μέτρα ότι ο άνθρωπος μπορεί να δει καθαρά στα 23.
     Υπάρχει μια θεωρία που στηρίζει ότι οι σκύλοι έχουν διχρωματική όραση. Μπορούν να δουν μόνο ένα μέρος των χρωμάτων από το οπτικό φάσμα μηκών κύματος του φωτός. Οι άνθρωποι αντίθετα, έχουν τριχρωματική όραση οπότε μπορούν να δουν όλο το φάσμα χρωμάτων. Αν η θεωρία είναι σωστή, οι σκύλοι δεν μπορούν να δουν το φάσμα χρωμάτων από το πράσινο ως το κόκκινο. Αυτό σημαίνει ότι βλέπουν κυρίως σε αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.
     Σημαντικό είναι επίσης να λάβουμε υπόψη μας την προοπτική από την οποία βλέπουν οι σκύλοι τον κόσμο. Ο σκύλος με τα μάτια του να απέχουν περίπου 30 εκατοστά από το έδαφος βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από έναν άνθρωπο του οποίου τα μάτια απέχουν περίπου 121 εκατοστά από το έδαφος.

Κάποιες φορές σκεφτόμαστε τις οπτικές ικανότητες του σκύλου κατώτερες από τις δικές μας αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτές ως έχουν, αρμόζουν καλύτερα στις ανάγκες τους.

webpet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld