Γιατί χρησιμοποιούμε σκυλιά για την έρευνα και διάσωση αγνοουμένων


Τα σκυλιά έχουν πολύ μεγάλη οσφρητική ικανότητα σε σχέση με τον άνθρωπο.Έτσι αναφέρουμε ότι έχουν ανάλογα με την φυλή από 125 έως 400 εκατ. οσφρητικά κύτταρα με 100 έως 150 δέκτες ανά κύτταρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο άνθρωπος έχει περίπου 5 εκατομμύρια ενώ ένας Γερμανικός ποιμενικός έχει 220 εκατομμύρια, ένα Dachshund έχει 125 εκ. Και ένα Fox Terrier έχει 147 εκ. Το 1/8 του εγκεφάλου τους είναι αφοσιωμένο στην όσφρηση. Έχουν την ικανότητα της αναγνώρισης οσμών με ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση (1 στα 10 τετράκις εκατομμυριοστά).

Σαν παράδειγμα εμείς μπορούμε να μυρίσουμε την σοκολάτα, αλλά ένας σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει τις μυρωδιές του κακάο, της ζάχαρης και άλλων συστατικών της. Αυτό μας δίνει ένα πλεονέκτημα 50 έως 80 % περισσότερο να βρούμε τον αγνοούμενο με την πρώτη έρευνα σε σύγκριση με την έρευνα μόνο οπτικά, Επίσης πολύ γρήγορα και με λιγότερο προσωπικό μπορούμε να απελευθερώσουμε μια περιοχή ερευνών. Καταλαβαίνεται πως σε τέτοιες καταστάσεις ο χρόνος είναι πολύτιμος και όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να καλύψουμε μεγάλες εκτάσεις . Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε έναν αγνοούμενο συνάνθρωπό μας, και με γνώμονα την πολύ καλή όσφρηση του σκύλου, καλούμαστε να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα.. Τι οσμή θέλω να ακολουθήσω?

Υπάρχουν πολλές, διαφορετικού τύπου οσμές που αφήνει ένας άνθρωπος. Στις περισσότερες περιπτώσεις θέλουμε να ακολουθήσουμε τα εκατομμύρια μικροσκοπικά κύτταρα της επιδερμίδας τους που αφήνουν σε συνεχή βάση. Για τον σκύλο, η «ανθρώπινη οσμή» είναι ένας συνδυασμός οσμών που χαρακτηρίζουν ένα άτομο. Τα βασικά χαρακτηριστικά της οσμής αυτής, παράγονται από την βακτηριδιακή δράση των νεκρών κυττάρων που διαρκώς αποβάλλονται από το δέρμα, την αναπνοή και την πέψη. Βασικά συστατικά αυτής της οσμής είναι η Αμμωνία, το Μεθάνιο, το Σουλφίδιο του Υδρογόνου, Λιπαρά οξέα, Putrescine (Πτωμαΐνη), Ουρία, Ασβέστιο, Νάτριο, Φωσφορικό άλας. Σαν παράγοντες της οσμής αναφέρεται η Ποιότητα της οσμής δηλαδή η βακτηριδιακή αντίδραση (αύξηση / αλλαγή), η Φυσιολογική κατάσταση (ζωντανός / νεκρός / τραυματισμένος) και οι καιρικές συνθήκες (αυξημένη θερμοκρασία υγρασία) Άλλος παράγοντας της οσμής είναι η Ποσότητα, δηλαδή ο αριθμός θυμάτων, η Κίνηση του αέρα, η Απόσταση από τον σκύλο και η Φυσιολογική κατάσταση του θύματος.

Η «ανθρώπινη οσμή» λοιπόν αφήνει στον χώρο μια αόρατη ροή που γίνεται αντιληπτή από τον σκύλο. Κάποια σωματίδια πέφτουν στο έδαφος και κρατούνται στα χόρτα, στα δέντρα ή άλλα εμπόδια, ενώ άλλα ελαφρύτερα ταξιδεύουν με τον αέρα. Σαν γενικές κατηγορίες επιμερισμού του τρόπου έρευνας έχουμε τα σκυλιά tracking, trailing, και air scenting.

Πηγή: Search And Rescue Dogs

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld