Η ΑΚΟΗ ΣΤΑ ΖΩΑ


Η ακοή είναι μία από τις πέντε αισθήσεις. Το όργανο αντίληψης είναι τα αυτιά, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι ο ήχος. Συνεισφέρει στην αντίληψη του χώρου και συμπληρώνει την όραση. Συνεπώς ακοή είναι η αντίληψη του ήχου.

Η ακοή στον σκύλο είναι η δεύτερη από τις πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις, επιτρέποντας στο ζώο να αντιλαμβάνεται ήχους που παράγονται σε αποστάσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από ότι μπορεί να συλλάβει η ανθρώπινη ακοή. Ήχος είναι η κάθε μεταβολή της πίεσης του αέρα ή άλλου μέσου , που είναι ικανή να ερεθίσει την αίσθηση της ακοής και να γίνει αντιληπτή, τόσο από τον άνθρωπο, όσο και από τα ζώα. Τα κύρια φυσικά χαρακτηριστικά του ήχου είναι η συχνότητα και η ένταση. Οι διάφοροι οργανισμοί μπορούν να αντιληφθούν ήχους διαφορετικών

ακουστικοτήτων και διαφορετικών συχνοτήτων. Η συχνότητα ορίζει τον αριθμό των ολοκληρωμένων δονήσεων στη μονάδα του χρόνου και μετράται σε κύκλους ανά δευτερόλεπτο ή Hertz (Hz). Σαν ένταση ήχου ορίζεται το ποσό της ηχητικής ενέργειας που διέρχεται από τη μονάδα επιφάνειας

Οι ανεπτυγμένες ικανότητες στην ακοή του σκύλου καλύπτουν ένα φάσμα από 20.000 έως 50.000 hertz. Ομοίως, και η γάτα είναι σε θέση να ανιχνεύει μια πολύ μεγάλη σειρά ήχων και εξαιρετικά χαμηλής έντασης. Η ανθρώπινη ακοή έχει φάσμα 20.000 έως 24.000 hertz. Η ακοή έχει άμεση σχέση με την αντίληψη του εξωσωματικού χώρου και κυρίως την τρισδιάστατη αντίληψή του. Τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα διάκρισης των ήχων, σε τέτοιο επίπεδο ώστε να κάνουν ακριβή ερμηνεία του κάθε ήχου και να αποφασίσουν κατά πόσο κάποιος ήχος είναι απειλητικός ή όχι.

Η σύγκριση των ακουσμάτων από τα δύο αυτιά βοηθάει στον εντοπισμό του είδους, της πηγής και τον υπολογισμό της απόστασης μέσω του τριγωνισμού, άλλωστε σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η δομή των αυτιών στα ζώα, που έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα θηλαστικά έχουν ως αυτιά εξέχουσες μεμβράνες, τα αμφίβια έχουν ως αυτιά δύο μεμβράνες αριστερά και δεξιά στο πρόσωπό τους. Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα αυτιά δε βρίσκονται πάντα στο κεφάλι, χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ακρίδες που έχουν τα αυτιά στα γόνατα των ποδιών τους.

Επειδή, ο ήχος είναι χαρακτηριστικό των οργανισμών που τους παράγουν και των πράξεων τους, για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικής ζωτικής σημασίας για όλους τους οργανισμούς και κυρίως για τα ζώα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα τζιτζίκια, τα οποία δεν αντιλαμβάνονται πολλούς ήχους και κυρίως ήχους που παράγουν τα ίδια. Πολλές φορές ο ήχος που παράγει το θύραμα πληροφορεί το θύτη για το είδος του θηράματος, το μέγεθός του, τη θέση του και την ασχολία του ακόμα κι αν δε μπορεί να το δει. Αντίστροφα, ο ήχος του θύτη μπορεί να προειδοποιήσει έγκαιρα το θήραμα για τις απειλητικές διαθέσεις του και να ξεφύγει τρέχοντας ή πετώντας.

Τα διάφορα είδη ζώων μπορούν να αντιληφθούν ήχους διαφορετικών εντάσεων και διαφορετικών συχνοτήτων. Οι ήχοι που έχουν συχνότητα μεγαλύτερη των 20.000 Hz ονομάζονται "υπέρηχοι" ενώ εκείνοι με συχνότητα μικρότερη των 16 Hz "υπόηχοι". Οι υπό-ήχοι και οι υπέρ-ήχοι, αν και δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνθρωπο, μπορεί όμως να έχουν βλαπτική επίδραση στην υγεία του, μέχρι και να προκαλέσουν νευρικό κλονισμό, γεγονός που δεν συμβαίνει με τα ζώα.
Υπάρχουν πολλά ζώα τα οποία αντιλαμβάνονται και τους υπό-ήχους και τους υπέρ-ήχους. Για παράδειγμα η νυχτερίδα, η οποία βασίζεται περισσότερο στην ακοή παρά στην όραση, για την κίνηση της, με την αντίληψη των υπό-ήχων και των υπέρ-ήχων. Τα ζώα είναι γνωστό ότι αντιλαμβάνονται τους υπό-ήχους οι οποίοι μεταδίδονται μέσα στη γη ή μέσα στο νερό και υποστηρίζεται, ότι αυτή τους η ικανότητα χρησιμοποιείται ως προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές που γεννούν υπόηχους (σεισμοί). Διάφορα είδη ζώων (ελέφαντες, φάλαινες,, αλιγάτορες) χρησιμοποιούν τους υπόηχους για να επικοινωνήσουν ακόμα και σε απόσταση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, όπως συμβαίνει κυρίως με τις φάλαινες. Χαρακτηριστικά με τους ελέφαντες, η παραγωγή των υπό-ήχων με την προβοσκίδα, τη ρινική κοιλότητα και με τα πόδια τους.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε, ότι τα σκυλιά καθώς και όλα τα άγρια ζώα έχουν μεγάλη ευαισθησία και στην απόλυτη σιωπή.
 
puppy-doggy.blogspot.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld