Πως αντιμετωπίζουμε δαγκώματα σκύλου


Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσπαθείτε να χωρίσετε δύο σκύλους που μαλώνουν. Βέβαια η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη.

  • Αν κάνετε βόλτα με το σκύλο σας εκπαιδευτείτε να αναγνωρίζετε τα κυριαρχικά αδέσποτα στο δρόμο και αλλάξτε κατεύθυνση.
  • Αν έχετε θηλυκό σκύλο και έχει οίστρο κάντε τις βόλτες σας μακρυά από άλλα σκυλιά.
  • Αν ταϊζετε αδέσποτα, προσέξτε να μην πετάτε το φαγητό από δω κι από κει για να μην μαλώνουν, αν είναι πάνω από ένα σκυλί στην παρέα. Βάλτε φαγητό ξεχωριστά ξεκινώντας από το πιο κυριαρχικό και το πιο υποτακτικό ταϊστε το απευθείας στο στόμα.

Αν τελικά παρόλα όσα κάνετε για να προλάβετε μια φασαρία, βρεθείτε σε αυτή τη θέση, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν δυνατό κρότο που θα τους αποσπάσει την προσοχή, κρύο νερό από λάστιχο, ένα μπουφάν που θα το πετάξετε επάνω τους (ξεχάστε το βέβαια το μπουφάν) κλπ. Μην δοκιμάσετε να απομακρύνετε άμεσα τους σκύλους πιάνοντας από τα πίσω πόδια και άλλες μεθόδους που μπορεί να διαβάσατε, εάν δεν έχετε τέτοια εμπειρία. Προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι.

Για να φροντίσετε έναν δαγκωμένο σκύλο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Αρχικά πρέπει να τον αφήσετε να ηρεμήσει τελείως, γιατί η ένταση του καβγά σύγουρα θα τον έχει κάνει πιο επιθετικό, ειδικά εάν έχει κάποιο οδυνηρό τραύμα. Οπωσδήποτε επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο. Θα χρειαστεί θεραπεία με αντιβιοτικά, και σε περίπτωση που είναι βαθιές οι πληγές πρέπει να γίνουν και ράμματα. Εάν η περίπτωση δεν είναι και τόσο σοβαρή και δεν υπάρχει πλέον αιμορραγία, ή εάν δεν υπάρχει πρόσβαση άμεση σε κτηνίατρο (είστε στο βουνό για παράδειγμα), μπορείτε να προσπαθήσετε να βοηθήσετε.

Οι σκύλοι δαγκώνουν συνήθως γύρω από το λαιμό, το πρόσωπο, τα αυτιά και στο στήθος, κάνοντας πληγές απλές και καθαρές, αλλά συχνά με σημαντική βλάβη των μαλακών ιστών του δέρματος.



Παρατηρήστε το τραύμα για να διαπιστώσετε εάν το δέρμα του σκύλου έχει τρυπηθεί ή έχει σκιστεί. Στην περίπτωση που βλέπετε τρύπες, καθαρίστε την περιοχή κόβοντας πρώτα προσεκτικά με το ειδικό ψαλιδάκι τις τρίχες γύρω από τις τρύπες.



Απομακρύνετε όλες τις κομμένες τρίχες, πλύντε προσεκτικά την περιοχή με ζεστό νερό και ένα απολυμαντικό (Betadine για παράδειγμα). Βάλτε βαζελίνη γύρω από την περιοχή για να μην εισχωρήσουν τρίχες και προκαλέσουν ερεθισμό.



Αν είναι σκισμένο το δέρμα, βάλτε και αντισηπτικό. 
 
 
adespotakaterinis.blogspot.com

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld