Η φιλοζωία πάνω απ' όλα είναι στάση ζωής και τρόπος έκφρασης...



ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΖΩΪΑΣ

Οσοι ασχολούμαστε λίγο ή πολύ με τα ζώα αντιμετωπίζουμε καθημερινά διάφορες καταστάσεις. ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με ανθρώπους, "ανθρώπους" αλλά και φιλόζωους. Και λέω φιλόζωους γιατί ακόμη και μεις οι φιλόζωοι έρχονται στιγμές με αυτά που βλέπουμε γύρω μας από άλλους φιλόζωους που απηυδίζουμε !
Ετσι, αντί να στεκόμαστε ενωμένοι σαν γροθιά απέναντι στο κατεστημένο που θέλει τα ζώα "μιαρά" και την ενασχόληση με αυτά παραξενιά ή στην καλύτερη περίπτωση ένα "εξοτικό χόμπυ" πιανόμαστε στα χέρια με άλλους φιλόζωους.

Κακά τα ψέμματα! ....Ζωοφιλόμετρο δεν υπάρχει!
Αντίθετα υπάρχουν πολλοί που δηλώνουν φιλόζωοι-ζωόφιλοι.
Ως γνωστόν... στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις, κατά συνέπεια αν πεις ότι είσαι ζωόφιλος θα σε πιστέψουν αρκεί να δείξεις κάποια δείγματα.

Ομως ποιος είναι τελικά πραγματικά ζωόφιλος?

- Κάποιοι δηλώνουν φιλόζωοι επειδή βάζουν αραιά και που φαί στο αδέσποτο της γειτονιάς τους.
- Ενας άλλος μπορεί να πει ότι είναι φιλόζωος επειδή έχει 3 γερμανικά ποιμενικά και την ίδια στιγμή να ωρύεται στον δήμο του ότι "κάτι"πρέπει να κάνει επιτέλους με αυτά τα αδέσποτα.
- Ενας άλλος μπορεί να μην αντέξει να δει το αγαπημένο του κατοικίδιο ακρωτηριασμένο και να προβεί σε ευθανασία ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι τον λιθοβολούν ξεχνώντας ότι το είχε μαζεψει από αδέσποτο κουτάβι και είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή σ'αυτό...
- Κάποια άλλη χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα φιλοζωικά της αισθήματα δε στειρώνει το σκυλί της γεμίζοντας τον τόπο με αδέσποτα κουτάβια...
Και ξαναρωτώ λοιπόν:

TI EINAI TEΛΙΚΑ Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ?

Γιατί από ότι έχω τελικά καταλάβει η φιλοζωία είναι μια καθαρα "προσωπική" υπόθεση αφού διαμορφώνεται και εφαρμόζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου...
Το "λίγο" για κάποιους ... είναι "πολύ" για κάποιους άλλους...
Εκεί που κάποιος σταματά γιατί δεν μπορεί... κάποιος άλλος συνεχίζει...
Είναι θέμα και αυτό αντοχών... Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες!

Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να βάζουμε ταμπέλες στους άλλους ... πολύ δύσκολο όμως να βρούμε τα όρια της φιλοζωϊας γιατί είναι πολύ αχνά. (αν πχ.για μένα προϋπόθεση να χρίσω κάποιον φιλόζωο είναι να έχει σώσει τη ζωή τουλάχιστον ενός ζώου για κάποιον άλλον μπορεί να είναι κάτι άλλο...)
Ο καθένας βοηθά στο μέτρο και με τον τρόπο που μπορεί και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι μεμπτό ή κατακριτέο ότι δε μπορει να κάνει παραπάνω!
Η φιλοζωία πάνω απ'όλα είναι στάση ζωής και τρόπος έκφρασης και επαφίεται στην ιδιοσυγκρασία του καθενός.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα χλευάσετε ή καταδικάσετε τη στάση ενός φιλόζωου σε μια κατάσταση ξανασκεφτείτε το...
Δεν έχει νόημα να δημιουργήσουμε Σχίσμα σε φιλόζωους που π.χ. δεν στειρώνουν και σε αυτούς που στειρώνουν ή ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπέρ ή κατά της ευθανασίας.
Το ζητούμενο είναι να βρούμε την "κόλλα" που θα κρατήσει ΟΛΟΥΣ εμάς ενωμένους, για να μπορέσουμε να σταθούμε πιο δυνατοί από ποτέ και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα ζώα.
Και που ξέρετε... Μπορεί μέσα απ'αυτό να βγει κάτι καλό και για μας...!
  
Μίνα Γκελντή

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld