Έρευνα: Συνηθέστερα αίτια θανάτων στους σκύλους


Μια νέα έρευνα από το Κτηνιατρική Σχολή του University of Georgia (ΗΠΑ) ρίχνει φως στα συνηθέστερα αίτια θανάτων των σκύλων , ενώ τα κατηγοριοποιεί και ανάλογα με τις φυλές των σκύλων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην τρέχουσα έκδοση του Journal of Veterinary Internal Medicine, και σκοπό έχει να αποτελέσει την έναρξη κατηγοριοποίησης των συνηθέστερων νοσημάτων των σκύλων και ειδικότερα να συνδέσει αυτές τις νόσους και με την φυλή των σκύλων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες , εάν καταφέρουν να δημιουργήσουν μια τέτοια αξιόπιστη βάση δεδομένων τότε θα έχουν ένα ακόμη «όπλο» για την άμεση αντιμετώπιση των νόσων αυτών.

Σύμφωνα με την Dr. Kate Creevy (υπεύθυνη της μελέτης και καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του University of Georgia), «εάν καταφέρουμε να προβλέψουμε τι μπορεί να -πάει στραβά- μελλοντικά στην υγεία του αγαπημένου μας σκύλου τότε τότε μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την εξέλιξή του και ενδεχομένως την πρόληψη κάποιας νόσου που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του»

Η ομάδα των Κτηνίατρων που συμμετείχε στην έρευνα εξέτασε τα αίτια θανάτων σκύλων και τους ιατρικούς φακέλους των περιστατικών που δεχόταν η σχολή από το έτος 1984 έως το 2004.

Ο αριθμός των περιστατικών που εξετάστηκαν προσέγγισε τα 75.000. Στη συνέχεια οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τους θανάτους ανά όργανο, ανά σύστημα, ανά νόσο και τέλος ανά φυλή , ηλικία και σωματική διάπλαση. Ο αριθμός των φυλών που καταγράφηκαν στην έρευνα έφτασε τις 82.

Πολλά ευρήματα φαίνεται να ήταν ήδη γνωστά αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι Κτηνίατροι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε νέα δεδομένα.

Οι πολύ μικρόσωμες φυλές (toy breeds) όπως τα Chihuahuas και τα Maltese, επιβεβαίωσαν πως πάσχουν συχνά από καρδιαγγειακές νόσους (19-21 % των θανάτων τους οφείλεται σε αυτές), παρόλα αυτά βρέθηκε μια φυλή και συγκεκριμένα τα Fox Terriers που εμφανίζουν επίσης υψηλή συχνότητα θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους που φτάνει στο ποσοστό του 16%.

Τα Golden retrievers και τα Βoxers επιβεβαίωσαν τα υψηλά ποσοστά σε θάνατο από καρκίνους ( το ποσοστό κυμαίνεται από 44-50 % των θανάτων) , όμως οι ερευνητές παρατήρησαν και την φυλή των Bouvier des Flandres που εμφάνισε πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων που οφειλόταν σε καρκίνο και το οποίο έφτανε το 47% (ελαφρώς υψηλότερο από τα Βoxers).

Η καθηγήτρια κ. Creevy δήλωσε πως ο λόγος που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα το υψηλό ποσοστό θανάτων από καρκίνων στην φυλή των Bouvier, ήταν η σπανιότητα της φυλής και η απουσία συγκριτικών δεδομένων. Παρόλα αυτά είναι πλέον γεγονός.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι μεγαλόσωμες φυλές είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνους, μυοσκελετικές ασθένειες, γαστρεντερικές νόσους .

Αντίθετα , οι μικρόσωμες φυλές είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου από μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η νόσος του Cushing.

Τέλος, οι επιστήμονες ελπίζουν με βάση τον τεράστιο αριθμό δεδομένων και περιστατικών να βρούνε και μία απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην ιατρική των σκύλων.

Σε όλη τη φύση τα μεγαλόσωμα ζώα ζούνε περισσότερα χρόνια σε σχέση με τα μικρόσωμα (ο ελέφαντας ζει περισσότερο από το άλογο, το άλογο περισσότερο από το πρόβατο , το πρόβατο περισσότερο από το ποντίκι κ.ο.κ).

Στην περίπτωση των σκύλων ισχύει το αντίθετο καθώς οι μικρόσωμες φυλές είναι αυτές που ζούνε περισσότερο σε σχέση με της μεγαλόσωμες και η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να δώσει κάποια πειστική απάντηση μέχρι τώρα.

Αυτή την απάντηση φιλοδοξούν να δώσουν οι ερευνητές από το University of Georgia.

Εμείς δεν έχουμε άλλο παρά να περιμένουμε…

πηγή:diagnovet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld