10 tips για κροτοφοβικά ζωάκια


Παλαιότερα είχαμε μόνο την βραδιά της Ανάστασης να ανησυχούμε για τον φόβο των πυροτεχνημάτων για τα κροτοφοβικά σκυλάκια μας.
 
Αργότερα μπήκαν στην ζωή μας οι πανηγυρισμοί στους ποδοσφαιρικούς αγώνες,  η βραδιά της Πρωτοχρονιάς, οι κροτίδες στις διαδηλώσεις και τελευταία η μόδα των πυροτεχνημάτων σε κάθε γάμο νεόπλουτων ή μη.

Έτσι συχνά-πυκνά, οι τετράποδοι φίλοι μας περνάνε το τυπικό μαρτύριο.Τρέμουν και γαυγίζουν υστερικά, τα "κάνουν πάνω τους" κυριολεκτικά,  κρύβονται σε  απίθανα και μη ασφαλή μέρη, τραυματίζονται πάνω σε σύρματα περίφραξης στην προσπάθεια τους να "ξεφύγουν" τον "κίνδυνο" που νομίζουν ότι βρίσκονται, πηδάνε περιφράξεις και στο πανικό τους πέφτουν πάνω σε αυτοκίνητα ή χάνονται  κλπ κλπ...

Εδώ βρείτε 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν του τετράποδους φίλους μας να αισθανθούν αλλά και να είναι ασφαλείς.
 
ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑ.  Δώστε τους την αίσθηση της ασφάλειας όταν αρχίσουν να πέφτουν  πυροτεχνήματα. Μη το δένετε στην αυλή ή στο μπαλκόνι. Η καλύτερη επιλογή είναι να το αφήσετε σε σκοτεινό και εσωτερικό δωμάτιο με νερό και φαγητό, με την TV ή το ραδιόφωνο ανοικτό για να πνίξει  τον ήχο των πυροτεχνημάτων και για να παρέχει τους γνωστούς θορύβους  (ομιλίας- μουσικής).

ΔΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ. Παρέχετε στα ανήσυχα και κροτοφοβικά σκυλάκια σας ένα χώρο που να νιώθει ασφάλεια, όπως ένα κλουβί μεταφοράς, σκεπασμένο με πετσέτα ή κουβέρτα για έξτρα αίσθηση ασφάλειας.

ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΤΑ
. Μιλήστε ήρεμα στο σκυλί σας και χαιδέψτε το κάνοντας του ένα απαλό και χαλαρωτικό μασάζ.  Μερικά σκυλιά επίσης είναι λιγότερο ανήσυχα όταν τους δίνουμε λιχουδιά αλλά ας μη το παρακάνουμε.
 
ΣΙΓΟΥΡΕΨΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ.  Επιβεβαιώστε ότι το περιλαίμιο του κατοικίδιου ζώου σας είναι σωστά βαλμένο (ούτε χαλαρό ούτε να το πνίγει). Βάλτε του μικροτσίπ με τις απαραίτητες πληροφορίες ταυτότητας έτσι ώστε αν τυχόν φύγει τρομαγμένο, να μπορεί εύκολα και γρήγορα να βρεθεί.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.  Εάν ξέρετε ότι το σκυλί σας τρομάζει από τους δυνατούς θορύβους όπως τη βροντή, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τους τρόπους που θα βοηθήσουν να ανακουφίσει το φόβο και την ανησυχία του.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ ΗΡΕΜΙΑΣ.  Τα Thundershirts είναι μια επιλογή για την ηρεμία σκυλιών σας που χρησιμοποιούν  πολλοί ειδικοί συμπεριφοράς στην Αμερική,  είναι ειδικά ρούχα από velcro που καλύπτουν σφίγγοντας απαλά  το σώμα τους ανακουφίζοντας το στρες τους. Δοκιμασμένο τέχνασμα και στα νήπια.

ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΑΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.  Και μόνο ο ζεστός αέρας και το άγχος του μπορεί να ανεβάσει τόσο την θερμοκρασία που θα επιφέρει θερμοπληξία ή ακόμα και θάνατο σε πολύ μικρό χρόνο.  Τα μισοανοιγμένα παράθυρα ενώ δεν παρέχουν τον ικανοποιητικό αέρα, δίνουν όμως την ευκαιρία να σας κλέψουν το κατοικίδιο σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ. Αν εσείς προετοιμάζεστε για γιορτή με πυροτεχνήματα, κρατήστε τα μακρυά και απρόσιτα από τα κατοικίδια σας (και από τα παιδιά σας).  Μερικά από τα πυροτεχνήματα μοιάζουν με τις μπάρες μάσησης και μπορεί να συμβεί θανατηφόρο ατύχημα.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ.  Στην περίπτωση που εσείς διοργανώνετε την εκδήλωση με πυροτεχνήματα, εκτός από τα επικίνδυνα υλικά, κρατήστε απρόσιτα και τα οινοπνευματώδη ποτά που σε κατάσταση στρες μπορεί να πιουν με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν  και να πέσουν σε κώμα  ή και χειρότερα, να πεθάνουν.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΑ.  Το στρες και το αγχος του κρότου δημιουργούν δίψα. Η αφυδάτωση είναι ο Νο.1 κίνδυνος κατά τη διάρκεια της θερινής ζέστης για όλους πόσο μάλλον σε κατάσταση στρες. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα γεμάτο το δοχείο με φρέσκο νερό για να αποσβήσετε τη δίψα του σκυλιού σας.

Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Αυτό σημαίνει ότι αντλούν άνεση και ηρεμία  με την συνύπαρξη με ανθρώπους ή ζώα που μπορούν να εμπιστευθούν.

Το άγχος ενός σκύλου παραλληλίζεται  με την ανθρώπινη συμπεριφορές. Φανταστείτε να είστε φοβισμένοι και το  σύστημα υποστήριξης σας, φίλοι και οικογένεια, να σας αγνοήστε.

Αυτό δεν συμβάλει στη μείωση της αίσθησης ασφαλείας σας ? Όταν ένα σκυλί είναι εξαιρετικά φοβισμένο πρέπει να δώσουμε προσοχή στις αντιδράσεις  του επιδιώκοντας τρόπους να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε την ανησυχία του.  Όπως και οι άνθρωποι, το κάθε σκυλί είναι ένα ξεχωριστό "άτομο" και ο χειρισμός τους θα πρέπει να εξατομικεύεται. Δηλαδή ότι ηρεμεί το ένα δεν είναι απαραίτητο ότι ηρεμεί και το άλλο σκυλάκι. 

Για αυτό και είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στις αντιδράσεις τους και να βρούμε τις μεθόδους επικοινωνίας με το κάθε ένα ξεχωριστά. Έτσι θα αισθάνονται καλύτερα και υπάρχει βελτίωση στη συμπεριφορά τους.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld