SOS! Βρήκα νεογέννητο κουτάβι τί και πώς να το ταΐσω για να ζήσει;


SOS: Βρήκαμε παρατημένα νεογέννητα κουτάβια και πρέπει να τους δώσουμε την κατάλληλη τροφή ώστε να επιβιώσουν μακριά από τη μαμά τους.

Αδύνατα, φοβισμένα, εξαντλημένα και πεινασμένα... Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει να βρούμε στο δρόμο παρατημένα νεογέννητα κουταβάκια, καθώς δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που χωρίς κανέναν ενδοιασμό πετάνε στα σκουπίδια τα μωρά που γέννησε η σκυλίτσα τους. Αν αποφασίσουμε να τα πάρουμε για να τα φροντίσουμε, τότε πρέπει να έχουμε κατά νου πως μόλις άρχισε για εμάς ένα «ταξίδι» γεμάτο ευθύνες. Όμως, αν είμαστε υπομονετικοί, μεθοδικοί και ακολουθήσουμε πιστά τις συμβουλές του κτηνιάτρου, στο τέλος της «διαδρομής» μας περιμένει χαρά, ικανοποίηση και... γλυκύτατες φατσούλες γεμάτες ευγνωμοσύνη! 

Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τα νεογέννητα είναι πολύ ευαίσθητα και για αυτόν το λόγο η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αρχίσουν σιγά σιγά να δυναμώνουν. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε, πέρα από το να διαμορφώσουμε κατάλληλα το χώρο που θα τα έχουμε, είναι να αγοράσουμε ένα ειδικό μπιμπερό και φυσικά το κατάλληλο γάλα. Κι αυτό γιατί παρόλο που το μητρικό γάλα, όπως και στον άνθρωπο, δύσκολα αντικαθίσταται από άλλες τροφές, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές φόρμουλες, συνήθως σε σκόνη, οι οποίες περιέχουν όλα όσα τα ζωάκια αυτά στερούνται λόγω έλλειψης θηλασμού. Αξίζει να σημειωθεί πως απαγορεύεται να τα γυρνάμε ανάποδα για να τα ταΐσουμε σαν να ήταν μωρά αλλά τους δίνουμε το μπιμπερό τους όταν κάθονται μπρούμυτα.  

Παράλληλα, επιβάλλεται να τα ζυγίσουμε άμεσα, εφόσον πρέπει να παίρνουν βάρος κι όχι να χάνουν γιατί αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Γύρω στην 9η – 10η μέρα καλό είναι να έχουν περίπου διπλασιάσει το βάρος τους και μέχρι την 24η να το έχουν τετραπλασιάσει. Γι' αυτό το λόγο ελέγχουμε το βάρος τους καθημερινά.

Αν και οι γνώμες διίστανται σε σχέση με το κάθε πότε πρέπει να τα ταΐζουμε, ενώ σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι ο πλέον ειδικός για να μας καθοδηγήσει με το σωστότερο τρόπο, γύρω στα 5 γεύματα ποσότητας 10 – 20 ml θεωρούνται ικανοποιητικά. Πάντως, είναι προτιμότερα τα μικρά και συχνά γεύματα παρά τα μεγαλύτερα που βαραίνουν τα ζωάκια μας και μπορεί να τους προκαλέσουν διάρροιες. Τέλος, επειδή κάθε ζωάκι έχει διαφορετικές ανάγκες, δεν ξεχνάμε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο, τόσο σε ζητήματα διατροφής όσο και σε ζητήματα γενικότερης φροντίδας.

Extra tips

* Στις 5 εβδομάδες περίπου, μπορούν να αρχίσουν να τρώνε και στερεά τροφή συνεχίζοντας και το γάλα γύρω στις 2 – 3 φορές την ημέρα. 
* Mετά από κάθε γεύμα τα βάζουμε στην πλάτη μας και να τα χτυπάμε απαλά για να ρευτούν.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld