Ο σκύλος σας θέλει να φάει από το φαγητό σας; Πείτε ΟΧΙ για το καλό του!




Το γλυκό και χαριτωμένο κουτάβι σας, έρχεται και στρογγυλοκάθεται δίπλα από το τραπέζι την ώρα που τρώτε, κουνώντας ρυθμικά την ουρά του. Σας κοιτάζει επίμονα, πότε στα μάτια (με ύφος που σας ραγίζει την καρδιά) και πότε στο στόμα (σαν να μετράει με πόνο ψυχής την κάθε μπουκιά σας..!). Εσείς, που δεν αντέχετε τη συναισθηματική φόρτιση από το παρακαλετό του (αφού είναι σαν να σας ικετεύει), του δίνετε φανερά ή κρυφά (κάτω από το τραπέζι) να φάει από το φαγητό σας. Ο σκύλος σας χόρτασε κι εσείς… μόλις αποκτήσατε  «αφεντικό».

 
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ… ΟΠΩΣ ΤΑ ΜΑΘΕΙΣ!

Ωστόσο, ο σκύλος δεν είναι παιδί. Ως κατοικίδιο, έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις, έτσι όπως είναι καθορισμένες από τη φύση του, και αυτό πρέπει να το σεβόμαστε. Μέρος των αναγκών του, δεν είναι το να τρώει από το πιάτο σας, όσο κι σας δείχνει να καταλάβετε κάτι τέτοιο. Ο σκύλος είναι λιχουδιάρης και δύσκολα θα πει όχι σε κάτι που θα του ερεθίσει την όσφρηση. Αν όμως, δε θέλετε να «ερεθιστεί» μακροπρόθεσμα και το στομάχι του, πείτε εσείς πιο εύκολα το «όχι» στην επιμονή του.

ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Αν δεν του κάνουμε το χατίρι την ώρα που έρχεται δίπλα μας και μας παρακαλάει με τον τρόπο του να του δώσουμε φαγητό από το πιάτο μας, δε σημαίνει ότι δεν τον αγαπάμε αλλά το αντίθετο. Σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε για την υγεία του – και αυτό είναι το σημαντικότερο. Ορισμένα από τα μαγειρευτά και υγιεινά για εμάς φαγητά, για τον σκύλο μπορεί να είναι βλαβερά. Πολλοί, όμως, δεν το γνωρίζουν. Πρέπει να μάθει να τρώει τη δική του ειδική τροφή, και να υπακούει. Η καλύτερη ηλικία για να γίνει αυτό, είναι όταν ο σκύλος σας είναι ακόμα κουτάβι. Ίσως χρειαστεί υπομονή, σίγουρα όμως αγάπη και ήρεμο τρόπο. 

 Η ιδιοκτήτρια Pet Shop Ειρήνη Σοφούλη, μιλάει στο MyLady.gr και δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι οι ιδιοκτήτες σκύλων, όσον αφορά το φαγητό τους και τις «άσχημες» συνήθειες.

«Η διατροφή του σκύλου μας θα πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη, να διαθέτει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε ο φιλαράκος μας να αναπτυχθεί σωστά (εγκεφαλικά και σωματικά). Οι διατροφικές τους ανάγκες αλλάζουν κατά την διάρκεια της ζωής του. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι που είναι στην ανάπτυξη, χρειάζεται περισσότερες πρωτεΐνες, θερμίδες και βιταμίνες από έναν ενήλικα σκύλο.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο σκύλος είναι από την φύση του ζώο σαρκοφάγο, πρέπει δηλαδή το γεύμα του να περιέχει 70% κρέας και 30% φυτικές ίνες. Εάν λοιπόν θέλουμε να γίνουμε οι σεφ του καλύτερου μας φίλου, θα πρέπει να τηρούμε κάποιους βασικούς και απαράβατους κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη διατροφή του».

Επιτρέπονται:

Κρέας

Κοτόπουλο (ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ)

Ψαράκι

Ρύζι

Λαδάκι

Αυγό (ΟΧΙ ΩΜΟ)

Όσπρια

Λαχανικά

** Το φαγητό πρέπει να δίνεται πάντα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Απαγορεύονται:

Κόκκαλα ωμά αλλά και μαγειρεμένα, ιδιαίτερα από κοτόπουλο και αρνί, γιατί θρυμματίζονται και μπορεί να σταθούν στο λαιμό ή το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

Γλυκά – μπισκότα – σοκολάτα

Αλμυρά

Σταφύλια (προκαλούν προβλήματα στα νεφρά)

Κρεμμύδια

Ντομάτες ( προκαλούν αρρυθμία στην καρδιά και τρεμούλες στο ζώο)

Χόρτα

Σκόρδο

Καφές ( η καφεΐνη προκαλεί καρδιακά και στομαχικά προβλήματα.)

Αλκοόλ

Γάλα  (η λακτόζη μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα)


ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ!


«Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό  μας πως ο σκύλος δεν είναι μηχανή που θα καταναλώσει τα αποφάγια μας!!! Όσο λάθος είναι να κάνουμε τα χατίρια του σκύλου μας ταΐζοντάς τον ότι του αρέσει, άλλο τόσο λάθος είναι να τον ταΐζουμε με τα αποφάγια μας!!!».


Η ΣΩΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ


«Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να έχει το δικό του μέρος στο σπίτι  όπου θα τρώει και θα βρίσκει πάντα ένα μπολ με φρέσκο νεράκι. Το μέρος αυτό πρέπει να είναι ήσυχο, καθαρό και, κατά προτίμηση, να μην είναι στην κουζίνα σας ή στον χώρο που τρώτε εσείς.
Εάν πρόκειται για κουτάβι, θα πρέπει να ταΐζεται 3 με 4 φορές την ημέρα (μοιράζουμε την προτεινόμενη καθημερινή δοσολογία ανάλογα). Η τροφή τοποθετείται πάντα στο μπολ του, και την αφήνουμε για 30 λεπτά. Εάν την φάει αμέσως δεν προσθέτουμε άλλη, ενώ εάν δεν την φάει στο μισάωρο αυτό, απομακρύνουμε το μπολ μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο από εμάς γεύμα. Από την ηλικία των 8 μηνών και πάνω, τα γεύματα μειώνονται σε 2 την ημέρα.

Ο σκύλος είναι ζώο αγέλης, πρέπει  λοιπόν να του δείξουμε πως δεν είναι αυτός ο αρχηγός αλλά εμείς. Σε μια αγέλη, πάντα ο αρχηγός τρώει πρώτος και στη συνέχει τα υπόλοιπα μέλη.

Ταΐζοντας  τον σκύλο σας την ώρα που τρώτε εσείς, επειδή δε μπορείτε να βλέπετε τα θλιμμένα του ματάκια να σας κοιτάζουν με παράπονο, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενισχύσετε την λαιμαργία του, να τον παχύνετε και να τον μετατρέψετε σε ένα κακομαθημένο τετράποδο που θα απαιτεί, γαυγίζοντας ασταμάτητα, κάθε φορά που εσείς θα τρώτε. Πόσο ευχάριστο είναι αυτό για εσάς ή τους καλεσμένους σας, σε ένα ενδεχόμενο τραπέζι που θα διοργανώσετε???!!».

Για μια ευχάριστη συμβίωση με τον τετράποδο φιλαράκο σας, μην ξεχνάτε:

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΩΤΕ!!!! «Δε θα σας αγαπήσει περισσότερο εάν του δώσετε πιο πολλές λιχουδιές, θα σας αγαπήσει απλά επειδή είστε εσείς…».

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld