Τι είναι τα Puppy Mills (παράνομα εκτροφεία κουταβιών)


Τα Puppy Mills είναι μεγάλης κλίμακας εμπορικές επιχειρήσεις αναπαραγωγής σκυλιών όπου δίνεται προτεραιότητα στο κέρδος σε σχέση με την ευημερία των σκύλων.

Αντίθετα με τους νόμιμους εκτροφείς, που δίνουν τη μεγαλύτερη δυνατή σημασία στην παραγωγή όσο το δυματόν πιο υγειών κουταβιών, η αναπαραγωγή σε Puppy Mills γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υποψιν η γεννετική ποιότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα γενιές των σκύλων με ανεξέλεγκτες κληρονομικές ανωμαλίες.

Τα κουτάβια των Puppy Mills συνήθως πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων, μέσω ενός μεσίτη, ή μεσάζoντα και διατίθενται στο εμπόριο από την ηλικία των οκτώ εβδομάδων.

Τα γεννεολογικά στοιχεία των κουταβιών αυτών είναι πολύ συχνά παραποιημένα.

Ποιά είναι τα συχνότερα προβλήματα των κουταβιών από Puppy Mills;
 
Ασθένειες, φοβισμένη συμπεριφορά και η έλλειψη κοινωνικοποίησης με ανθρώπους και άλλα ζώα είναι κοινά χαρακτηριστικά των σκύλων από τα puppy mills.

Επειδή τα αρρωστα σκυλιά δεν απομακρύνονται από τα υγειή κατα την εκτροφή τους, τα κουτάβια των puppy mills είναι επιρρεπή σε συγγενείς και κληρονομικές νόσους. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Επιληψία
- Καρδιοπάθεια
- Νεφρική νόσο
- Οι μυοσκελετικές παθήσεις (δυσπλασία του ισχίου κλπ.)
- Ενδοκρινικές διαταραχές (σακχαρώδης διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός)
- Διαταραχές του αίματος (αναιμία, Νόσος von Willebrand)
- Κώφωση
- Τα προβλήματα των ματιών (καταρράκτης, γλαύκωμα, προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, κλπ.)
- Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος


Τα κουτάβια συχνά φτάνουν στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και από εκεί στα νέα τους σπίτια, με ασθένειες ή αναπηρίες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Παρβοϊός
- Ασβέστωμα
- Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
- Βήχα ρείθρων
- Πνευμονία
- Ψώρα
- Ψύλλους
- Τσιμπούρια
- Εντερικά παράσιτα
- Heartworm
- Χρόνια διάρροια

Πώς "φροντίζουν" τα σκυλιά στα Puppy Mills;

Τα Puppy Mills είναι συνήθως υπερπλήρη και οι συνθήκες ανθυγιεινές, χωρίς την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα, τροφή, νερό και την κοινωνικοποίηση. Τα σκυλιά που βρίσκονται εκεί μονάχα για αναπαραγωγή δεν δοκιμάζουν λιχουδιές, δεν παίζουν, δεν ασκούνται και δεν έχουν καν τη βασική περιποίηση. Για να ελαχιστοποιηθεί ο καθαρισμού ακαθαρσιών, τα σκυλιά κρατιούνται συχνά σε κλουβιά με συρματινο δάπεδο που τραυματίζει τα πόδια τους, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο τα κλουβιά να στοιβάζονται σε στήλες.

Τα σκυλιά των puppy mills μπορεί να περνούν όλη τη ζωή τους σε εξωτερικό χώρο απροστάτευτα από τις καιρικές συνθήκες, ή στριμωγμένα μέσα σε βρώμικα δωμάτια χωρίς ποτέ να έχουν την ευκαιρία να νοιώσουν τον ήλιο ή μια πνοή φρέσκου αέρα στα πρόσωπά τους.

Πόσο συχνά αναπαράγονται τα σκυλιά στα Puppy Mills;

Για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη, τα θηλυκά σκυλιά αναπαράγονται σε κάθε ευκαιρία με λίγο ή καθόλου χρόνο αποκατάστασης μεταξύ των νεογνών. Όταν, μετά από μερικά χρόνια, έχουν φυσικά εξαντληθεί σε σημείο που δεν μπορούν πλέον να αναπαραχθούν, τα θηλυκά αναπαραγωγής συχνά θανατώνονται. Η μαμά και ο μπαμπάς του κουταβιού στο παράθυρο των pet shops είναι απίθανο να βγεί από τα mills ζωντανός, όπως και πολλά από τα κουτάβια που θα γεννηθούν με εμφανή προβλήματα που τα καθιστούν ανίκανα προς πώληση.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην καταπολέμηση του φαινομένου των Puppy Mills;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των puppy mills, αρχής γενομένης με την άρνηση να επισκέπτεστε τα καταστήματα και τους ιστοχώρους που πωλούν τα σκυλιά τους.

Μην αγοράζετε ποτέ ένα κουτάβι από Pet shop -στην πραγματικότητα, δεν αγοράζετε ένα κουτάβι από οποιονδήποτε τόπο που δεν σας επιτρέπει να δείτε το σύνολο της εγκατάστασης και τη μητέρα του σκύλου. Αυτό περιλαμβάνει δικτυακούς τόπους που πωλούν τα κατοικίδια ζώα online. Καθένας μπορεί να βάλει μια μεγάλη διαφήμιση σε ιστοσελίδα προσφέροντας τα υψηλότερα πρότυπα της αναπαραγωγής και της περίθαλψης, αλλά εσείς δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν οι επιχειρήσεις είναι αυτό που ισχυρίζονται. Οι πραγματικοί αρμόδιοι εκτροφείς θέλουν να σας γνωρίσουμε πριν από την πώληση ενός από πολύτιμα νεογνά τους και να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν σε ένα σωστό σπίτι που θα τους παρέχει την κατάλληλη φροντίδα.

Αν λοιπόν επιμένετε στο να αποκτήσετε ένα σκύλο συγκεκριμένης ράτσας και όχι κάποιο από τα αμέτρητα σκυλάκια των καταφυγίων που περιμένουν να τους δοθεί ένα σπίτι, τότε να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί και επίμονοι. Και μακριά από τις βιτρίνες των Pet shops..!!

pfo.gr


Διαβάστε επίσης: 

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld