Έρευνα: Έχετε γρίπη; Μακριά από το σκύλο σας!


Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι όταν έχουμε γρίπη ή κάποια άλλη ίωση, καλό είναι να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή (π.χ. χειραψίες, φιλιά, αγκαλιές) με φίλους και συγγενείς για να μην τους κολλήσουμε. Σύμφωνα όμως με αμερικανούς ερευνητές από τα Πανεπιστήμια τoυ Oregon και της Iowa πρέπει να αποφεύγουμε και την επαφή με τα κατοικίδιά μας π.χ. το σκύλο ή τη γάτα μας. 

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι συνολικά 13 γάτες και ένας σκύλος στις Η.Π.Α. κόλλησαν τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης από τους ιδιοκτήτες τους, το 2011 και το 2012. Εξηγούν, λοιπόν, ότι αν και είναι γνωστό και καλά μελετημένο ότι νέα στελέχη των ιών της γρίπης μπορούν να δημιουργηθούν σε πληθυσμούς χοίρων ή πτηνών και τελικά να μεταπηδήσουν στους ανθρώπους, φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Christiane Loehr από το πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Oregon το φαινόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί περισσότερο επειδή εγείρονται ερωτηματικά όσον αφορά τις πιθανότητες μεταλλάξεων των ιών που μεταδίδονται από τους ανθρώπους στα ζώα και εν συνεχεία της μετάδοσής τους από τα ζώα στους ανθρώπους (ζωονόσοι).

Οι αμερικανοί ερευνητές μελετούν το φαινόμενο προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα.
vita.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld