Ο Δήμος Χερσονήσου αποφάσισε να αναπτύξει δράσεις για τα αδέσποτα


Ο Δήμος Χερσονήσου αναγνωρίζει ότι το θέμα των αδέσποτων ζώων αποτελεί πρόβλημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς τα αδέσποτα ζώα αποτελούν εστίες παρασιτικών και λοιμωδών νοσημάτων, πρόβλημα πολιτισμικό αφού είναι θέμα παιδείας και ηθικής η αντιμετώπιση κάθε ζωντανού οργανισμού και τέλος πρόβλημα κοινωνικό, με αντίκτυπο στην εικόνα του τόπου μας και αρνητική επίδραση στον νευραλγικό τομέα του τουρισμού.


Για τους λόγους αυτούς έχει αποφασίσει και έχει υλοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
 

• Πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων. Σε ισχύ υπογεγραμμένη σύμβαση ύψους 5.381,25 €
 

• Συγκρότηση 5μελούς επιτροπής για την παρακολούθηση και εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 9 του ν. 4039/2012
 

• Ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς και αποστολή προτάσεων τους στα πλαίσια της κατάρτισης και διαμόρφωσης του σχεδίου δράσης
 

• Ενημέρωση των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας για τη χρήση του σκάνερ μικροτσίπ, καθώς και για θέματα που αφορούν την νομοθεσία περί κατοικίδιων ζώων συντροφιάς.
 

• Διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας Δημοτικού Κυνοκομείου, ενδιαιτήματος και καταφυγίου (όπως αυτά ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία).
 

• Διάθεση κτηνιάτρου από την Περιφέρεια λόγω της αδυναμίας πρόσληψης από το δήμο. Συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής των ζώων, όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο.
 

Ο Δήμος Χερσονήσου έχει εκφράσει τη βούληση του έμπρακτα μέσω της λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου α) 377/2012 περί εκπόνησης προγράμματος δράσεων και β) 402/2012 περί επιβολής ανταποδοτικού τέλους για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή την χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4039/2-2-2012.
 

Ειδικότερα το σχέδιο δράσης του Δήμου περιλαμβάνει τα εξής:
 

1. Εκπαίδευση - Επιμόρφωση - Προαγωγή φιλοζωίας.
 

2. Πρόγραμμα στειρώσεων των αδέσποτων ζώων.
 

3. Περισυλλογή & Υιοθεσία αδέσποτων ζώων .
 

4. Εφαρμογή του Ν. 4039/2012 για τη σήμανση και εντατική χρήση από τη Δημοτική Αστυνομία.
 

5. Επιβολή ανταποδοτικού τέλους ύψους 3 € σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. β του νόμου 4039/2012 προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η λειτουργία των υποδομών σχετικά με τη διαχείριση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.
 

Τέλος ο Δήμαρχος Χερσονήσου δήλωσε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου διαπιστώνει την αύξηση του φαινομένου δηλητηρίασης ζώων. Δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι και ότι προτίθεται να επιβάλλει τις διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα, κατά τα οριζόμενα του ν. 4039/2012, σε όποιον ασυνείδητο προβεί σε αυτές τις φρικαλέες πράξεις.» 


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld