Οι άνθρωποι μπορούν να «διαβάσουν» τα αισθήματα των σκύλων

 

Η συναισθηματική κατάσταση καθρεπτίζεται στο πρόσωπο


Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, πιστεύουν ότι μπορούν να αντιληφθούν τις σκέψεις του κατοικίδιου τους, απλά «διαβάζοντας» την έκφραση στο πρόσωπό τους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πέσουν μέσα στις εκτιμήσεις τους, καθώς όπως δείχνει νέα επιστημονική έρευνα πράγματι μπορούμε να καταλάβουμε τι νιώθει ένα σκυλί απλά και μόνο κοιτώντας το στο πρόσωπο.


Για την έρευνα, οι επιστήμονες βασίστηκαν στις παρατηρήσεις εθελοντών, οι οποίοι μπόρεσαν σωστά να αντιληφθούν πότε ένα σκυλί ήταν χαρούμενο, θυμωμένο, έκπληκτο ή φοβισμένο. Και όλα αυτά απλά και μόνο κοιτώντας ένα «πορτραίτο» του ζώου.

Αυτό δείχνει πιθανότατα, ότι οι άνθρωποι έχουν τη φυσική ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των ζώων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τη συναισθηματική κατάσταση άλλων ανθρώπων καθώς και να διαβάζουν με ακρίβεια τις εκφράσεις άλλων στο πρόσωπο. Δείξαμε ότι οι άνθρωποι έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν με ακρίβεια, αν όχι τέλεια, τουλάχιστον μία έκφραση στο πρόσωπο ενός σκύλου», εξήγησε η Tina Bloom, ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας.

Για την έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες ενός σκυλιού της αστυνομίας με το όνομα Mal , σε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Για να το καταφέρουν αυτό, είτε μάλωσαν το ζώο, είτε το επιβράβευσαν, είτε έκαναν ανάλογες κινήσεις που προκάλεσαν το κάθε επιθυμητό συναίσθημα.

Τις φωτογραφίες είδαν 50 εθελοντές, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με τις εμπειρίες που είχαν με τα σκυλιά.

Η πιο αναγνωρίσιμη έκφραση ήταν η χαρά, καθώς το 88% των εθελοντών μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το συναίσθημα. Ο θυμός αναγνωρίστηκε από το 70%. Το 40% εντόπισαν τις φωτογραφίες με το Mal να είναι τρομαγμένος, ενώ το 37% αυτές που τον έδειχναν λυπημένο.

Τα συναισθήματα που οι λιγότεροι εθελοντές μπόρεσαν να εντοπίσουν ήταν η έκπληξη (το 20%) και η αηδία, που εντοπίστηκε μόλις από το 13%. Για να επιτύχουν το συναίσθημα αυτό, οι ερευνητές χορήγησαν στο ζώο ένα ειδικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τη δρ. Bloom, επιπλέον μελέτη θα μπορούσε να διαπιστώσει εάν αυτή η εμφανής γνώση των σκύλων ήταν κάτι που μοιραζόμαστε με όλα τα θηλαστικά ή θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι άνθρωποι και σκυλιά εξελίχθηκαν παράλληλα.0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld