Χίος: Συνεργασία Δήμου με ιδιώτη για τη λειτουργία ''ξενώνα'' αδέσποτων




Με την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο Δήμο Χίου και τον ιδιοκτήτη εκτροφείου σκύλων επικυρώθηκε χθες η απόφαση με την οποία ο Δήμος θα συνδράμει στις διαδικασίες για περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό και επανένταξη των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν σε όλο το νησί.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Π. Στεφάνου, με βάση τη νομοθεσία η ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα ανήκει στο Δήμο, γι αυτό και η συνεργασία με τον ιδιώτη καθώς και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία ήταν απαραίτητη για να προχωρήσει το εγχείρημα. 

Σε πρώτη φάση θα γίνει η περισυλλογή των αδέσποτων και θα ακολουθήσει η εξέταση τους από τον Κτηνίατρο, ο οποίος θα διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας τους. Σε περίπτωση που κάποια ζώα είναι άρρωστα και δεν αντιμετωπίζεται η ασθένεια τους, θα οδηγούνται σε ευθανασία.

Τα υπόλοιπα θα αναζητήσουν «θετούς γονείς» για να τα υιοθετήσουν. «Τα αδέσποτα θα περισυλλέγονται και θα οδηγούνται στον ξενώνα, όπου θα υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις. Θα αναρτώνται οι φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και έτσι όποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα σκύλο θα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον», εξηγεί ο κ. Στεφάνου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά ο Δήμος προχωρά σε μια τόσο οργανωμένη λύση για το μεγάλο ζήτημα των αδέσποτων ζώων που έχει κατά καιρούς δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. «Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Έχουμε γίνει μάρτυρες παραπόνων και καταγγελιών για επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες και οφείλαμε να βρούμε μια λύση σύγχρονη και λειτουργική. Θα ξεκινήσει η περισυλλογή των αδέσποτων από τις πλατείες, τους κεντρικούς δρόμους, την παραλία, τα σχολεία», συμπλήρωσε.

Ο ξενώνας

Σε μια έκταση στον περιφερειακό των Θυμιανών λειτουργεί εκτροφείο σκύλων ο Π. Κλήμης. Οι εγκαταστάσεις αυτού του εκτροφείου, που διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες και συνεργάζεται καθημερινά με κτηνίατρο, θα φιλοξενήσουν τα αδέσποτα ζώα. Η σύμβαση ανάμεσα στον ιδιώτη και το Δήμο για ένα χρόνο φτάνει στο ποσό των 10.000 ευρώ.

«Σε πρώτη φάση μαζεύουμε τα αδέσποτα από τους δρόμους. Αμέσως μετά γνωστοποιούμε ποια σκυλιά έχουμε περισυλλέξει. Κάποια από αυτά έχουν ιδιοκτήτη, ο οποίος τα αναζητά μέσα σε δυο μέρες. Θα τα πάρει, αφού τους τοποθετήσουμε μικροτσίπ και ο ιδιοκτήτης πλέον τα αναλαμβάνει στο όνομα του και οφείλει να τα περιορίσει. Σε όλους τους άλλους σκύλους που αποδεικνύονται «αδέσποτα», αφού γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις, ξεκινά η διαδικασία για την υιοθεσία τους. Και αυτή θα γίνει κανονικά με έγγραφα, με τοποθέτηση μικροτσίπ και με ό,τι άλλο εξασφαλίζει ότι τα σκυλάκια αυτά δε θα ξαναβρεθούν στο δρόμο», εξηγεί τη διαδικασία ο κ. Κλήμης.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι το μέτρο θα αποδώσει και συμπληρώνει: «Μπορεί να μη δημιουργούν όλα τα αδέσποτα προβλήματα, όμως κάποια έχουν σχηματίσει αγέλες και επιτίθενται σε κοτέτσια, σε κατσίκια, σε ανθρώπους και έχουν αγριέψει πολύ. Πρέπει να κατανοήσουμε πως φταίχτης δεν είναι το ζωντανό. Αυτό ψάχνει την τροφή του, ψάχνει να επιβιώσει. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, που αγοράζουμε σκύλους κι όταν τους βαρεθούμε ή όταν δε μας κάνουν, τους παρατάμε».


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld