Τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τα ζώα μας σε περίπτωση φωτιάς;




Η χελωνα που ξεμυτισε δειλα-δειλα μεσα απο τα καμενα της Βαρυμπομπης, το απογευμα της περασμενης Πεμπτης, κανοντας πυροσβεστες και φιλοζωους να δακρυσουν απο συγκινηση, σιγουρα δεν γνωριζε τι συμβολιζε οταν βγηκε απο το προσωρινο της καταφυγιο εξω για να φαει. 


Λιγα 24ωρα μετα τον πυρινο εφιαλτη, που κατεστρεψε σημαντικο κομματι δασικης εκτασης, εκαψε ζωα και περιουσιες και εκανε εκατονταδες ανθρωπους να υπερβαλουν εαυτον για να σωσουν οτι μπορουν, το ερπετο δεν ηταν μια ακομη χελωνα, ηταν η ιδια η ζωη. 

Αυτη που χαραμιζεται καθε φορα εξαιτιας της ανθρωπινης βλακειας-η προθεσης-εκεινη που παλεψαν να σωσουν εκατονταδες ανθρωποι, αναμεσα τους και οι λιγοστοι εθελοντες της Βαρυμπομπης και των Θρακομακεδονων, οι οποιοι αψηφησαν τα παντα και ετρεξαν να μεταφερουν σε ασφαλη σημεια τα 24 αδεσποτα της περιοχης και να ανοιξουν τις πορτες των σπιτιων που κινδυνευαν για να μην εγκλωβιστουν στις φλογες δεκαδες κατοικιδια, αλογα κι αλλα ζωα. 
 
Κανεις δεν γνωριζει αν ολα τα καταφεραν. Καποια επιστρεφουν σκομη, καποια ισως γυρισουν τις επομενες ημερες. Το ιδιο ενδεχεται να συμβει και με τις Μπρουνη και Μαγια που χαθηκαν την ιδια μερα απο το Μαραθωνα κατα τη διαρκεια αλλης μεγαλης πυρκαγιας. 


Τι πρεπει να κανουμε για να σωσουμε τα τετραποδα μελη της οικογενειας μας σε περιπτωση που η φωτια "χτυπησει" τη δικια μας πορτα? 

Ο Αντωνης Στεφας, θετικος εκπαιδευτης σκυλων και διευθυντης του Κεντρου Συμπεριφορας Σκυλων CBS Hellas, απαντα με μια μονο λεξη: "Προληψη"

"Εχετε ετοιμο ενα σακιδιο για περιπτωσεις εκτακτης αναγκης. Φροντιστε να μην ειναι βαρυ και να περιεχει σιγουρα νερο, φακο, πρωτες βοηθειες, και τροφη (και για τον σκυλο). Σκεφτειτε πριν ερθει εκεινη η ωρα που θα πατε και πως εχοντας σκεφτει εναλλακτικες διαδρομες" συμβουλευει ο κ. Στεφας. "Εστω και τα λιγα αυτα λεπτα μπορει να αποβουν κρισιμα για τη ζωη τη δικη σας και του σκυλου σας". "Μεταφερετε το σκυλο σας ειτε αγκαλια ειτε σε κλουβι μεταφορας. Μην του ζητατε να σας ακολουθησει. Για να τον πιασετε ειναι καλυτερα να ριξετε πανω του κατι μεγαλο (κουβερτα-μπουφαν) ετσι ωστε να μπορεσετε να τον παγιδεψετε. Μην περιμενετε να υπακουσει σε εντολες. Μη μεταδιδετε στρες και αγχος στα κατοικιδια σας. Προσπαθηστε να ειστε ηρεμοι. Ο σκυλος θα το εισπραξει και θα χαλαρωσει. Φροντιστε να αναπνεετε κανονικα. Αφηστε τον να κουρνιασει σε μια γωνια και φροντιστε να εχει οπτικη επαφη. Απομακρυνθειτε εγκαιρα απο τις κοκκινες ζωνες" εξηγει. "Οταν πλεον ειστε ασφαλεις" επισημαινει ο Αντωνης Στεφας "ηρεμηστε τον σκυλο. Δωστε του να πιει νερο. Καθαριστε του με νερο η φυσιολογικο ορο ματια, μυτη, αυτια και στομα. Κρατατε τον συνεχως στο λουρι. Καντε μαζι του μια χαλαρη βολτα προσεχοντας τη σταση σας και την ταση της φωνης σας"


Ακριβως το ιδιο πρεπει να πραξετε και με τη γατα σας, εχοντας παντα στο μυαλο σας οτι μπορει να χρειαστει να την αναζητησετε στο μερος που κρυβεται οταν δεν θελει να την ενοχλουν η φοβαται ακουγοντας, για παραδειγμα, τις σειρηνες η διαισθανομενη την αναστατωση και τον κινδυνο. Γι' αυτο εχετε παντα διαθεσιμο το κλουβακι μεταφορας. 

Βεβαιωθειτε οτι τα κατοικιδια σας φορανε λουρακι με τα στοιχεια και τα τηλεφωνα σας. Και φροντιστε να εχετε μαζι σας φωτογραφιες τους , αλλα και βιβλιαρια υγειας σε περιπτωση που κατι παει στραβα και χρειαστει να τα αναζητησετε μεσω του αριθμου μικροτσιπ, αλλα και αγγελιες. Πραξτε αναλογως για τα αδεσποτα που φροντιζετε και ειδοποιηστε αμεσως τη φιλοζωικη εταιρεια της περιοχης σας για να συντονισει το εργο διασωσης των ζωων. Αν τα ζωα εισπνευσουν καπνο, επικοινωνηστε επιτοπου με τον κτηνιατρο σας. Και μην ξεχνατε πως οταν επιστρεψετε και παλι, πρεπει να καθαρισετε την ευρυτερη περιοχη. Καρβουνο, σταχτες, πεσμενες συρματινες περιφραξεις και αλλα πραγματα που ειναι επικινδυνα για τα ζωα". 

Μετα τις φολες, ηρθαν οι φλογες

Εκαψαν τα μπολ για το νερο, εκαψαν και τις τροφες μαζι με την αποθηκουλα που χρησιμοποιουσαν οι ανθρωποι που φροντιζουν τα αδεσποτα της Βαρυμπομπης. Οι εθελοντες χρειαζονται μπολ και ξηρα τροφη. Οποιος εχει την ευγενη καλοσυνη να βοηθησει-και αναμεσα σε αυτους οφειλουν να ειναι και εταιρειες ζωοτροφων-να επικοινωνησει με τα τηλεφωνα 6987 101691 και 6909 907933

ΥΓ. Υπαρχει επισης αναγκη για ρουχα ανδρικα Small και παπουτσια ανδρικα 39-40. 


Σκεφτειτε και τις χελωνες! 

Οι χελωνες ειναι τα αγρια ζωα που πληττονται περισσοτερο σε μια πυρκαγια. Και δυστυχως "οτι τους συμβαινει ειναι αργο σαν τις ιδιες. Αργα βελτιωνονται, αργα πεθαινουν" μας εξηγει η Μαρια Γανωτη, ιδρυτικο μελος της "ΑΝΙΜΑ". Αλλωστε ο Συλλογος Προστασιας και Περιθαλψης Αγριας Ζωης καθε φορα που ξεσπα μια δασικη πυρκαγια καλειται να περιθαλψει τραυματισμενες χελωνες, οπως αυτες τις δυο που κατεληξαν εκει μετα απο παλαιοτερη φωτια στην Πεντελη. 

Τι κανουν οι χελωνες για να προστατευτουν απο τις φλογες και τι πρεπει να κανουμε αν βρουμε μια χελωνα σε πυρκαγια για να τη βοηθησουμε? 

"Στη θεα της πυρκαγιας οι χελωνες αρχιζουν να σκαβουν το χωμα και προσπαθουν να χωθουν μεσα σε αυτο. Ετσι συχνα τις βρισκουμε με καψαλισμενο καβουκι αλλα ζωντανες. Αν δεν εχουν εισπνευσει καυτο αερα οι χελωνεα αυτες μορουν να επιζησουν" μας απαντα η κ. Γανωτη. "Μολις βρουμε χελωνα σε φωτια, πρεπει να της δωσουμε νερο. Πως γινεται αυτο? Ειτε αφηνοντας να τρεξει ηρεμα το νερο απο τη βρυση στα ρουθουνια της, ειτε βαζοντας τη σε ενα λεκανακι με λιγο νερο" εξηγει και επισημαινει πως "δεν χρησιμοποιουμε τη δευτερη μεθοδο σε περιπτωση που εχουν υποστει εγκαυματα τα ποδια της, γιατι σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να μουλιασουν". Αμεσως μετα απευθυνομαστε σε κεντρο περιθαλψης. 

Τα τηλεφωνα της "ΑΝΙΜΑ"-αχρειαστα να'ναι ειναι τα εξης: 210 9510075, 6972 664675. 


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld