Ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη απομάκρυνε αυθαίρετα αδέσποτο ζώο από την γειτονιά του


Η Φιλοζωική Ομάδα Πυλαίας με επιστολή που εστάλη στον δήμαρχο και στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη καταγγέλλει την αυθαίρετη απομάκρυνση αδέσποτου ζώου από την γειτονιά του και ζητά να επιστρέψει άμεσα το ζώο στην γειτονιά του.

Ακολουθεί η επιστολή: 



Μια ολιγομελής ομάδα ανθρώπων, χωρίς τίτλους αξιώματα και καταστατικό, τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε με ιδιωτικά μέσα να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα της γειτονιάς μας. Πέρα από την τροφή προσπαθούμε να παρέχουμε κτηνιατρική περίθαλψη και γενικότερα να συμβάλουμε στην βελτιστοποίηση της ζωής των αδέσποτων ζώων.

Γνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη τους στον δρόμο φροντίζουμε για την στείρωση τους άλλα το σημαντικότερο προσπαθούμε να τα προωθούμε για υιοθεσία ή για φιλοξενία.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν μαζεύουμε σκυλιά από διάφορες περιοχές απλά φροντίζουμε αυτά που κάποιος παρατάει στην γειτονιά μας. Δεν είναι υποχρέωση μας αλλά δεν μπορούμε να στρέφουμε αλλού το βλέμμα μας όταν δούμε ένα αβοήθητο, σκελετωμένο, άρρωστο ζώο να τριγυρνάει στην γειτονιά μας.

Το καλοκαίρι μια ομάδα αρχικά από δυο αρσενικά σκυλιά εγκαταστάθηκαν στο τσιμεντένιο πάρκο της Περραιβού και συγκεκριμένα στο περίπτερο. Ο ιδιοκτήτης του περίπτερου σε συνεργασία με αληθινούς φιλόζωους της περιοχής, παρείχε τροφή και στέγη στα δύο ζώα καθώς και πλήρη κτηνιατρική περίθαλψη.

Το ένα από τα δύο ζώα είχε εμφανές πρόβλημα στην γνάθο. Το σαγόνι του ήταν σπασμένο και στο στόμα του είχε σύρματα για να κρατούν την κάτω γνάθο. Στο ζώο έγιναν ακτινογραφίες και διαπιστώθηκε ότι στο στόμα του είχε συνολικά τρία σύρματα.

Το ζώο εγχειρίστηκε, απομακρύνθηκαν τα σύρματα, νοσηλεύτηκε, τοποθετήθηκε τσιπάκι, εμβολιάστηκε, έγιναν οι εξετάσεις (λεϊσμάνια, διροφιλάροια, ερλίχεια) και επέστρεψε στην γειτονιά του.

Το δεύτερο ζώο δεν ήταν στειρωμένο. Στειρώθηκε, νοσηλεύτηκε, τοποθετήθηκε τσιπάκι, εμβολιάστηκε, έγιναν οι εξετάσεις (λεϊσμάνια, διροφιλάροια, ερλίχεια) και επέστρεψε στην γειτονιά του. Όλα τα παραπάνω έξοδα καλύφθηκαν από συνεισφορές ανθρώπων της ομάδας.

Η συμβίωση με την γειτονιά ήταν ομαλή πέρα από την συνήθη γκρίνια κάποιων γειτόνων για την ύπαρξη και μόνο δύο σκυλιών στην περιοχή. Ακόμα μια κυρία η οποία ταΐζει τις γάτες πίσω από το τσιμεντένιο πάρκο μας παραπονέθηκε ότι τα σκυλιά τρώνε το φαΐ από τις γάτες και ότι τις κυνηγάνε. Η λογική απάντηση που της δώσαμε ήταν ότι έτσι συμπεριφέρονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια ο σκύλος με την γάτα.

Στην συνέχεια προστίθεται ακόμα ένα θηλυκό σκυλί στην παρέα (γιατί για εμάς είναι παρέα) το οποίο είχε εμφανή προβλήματα στην κίνηση και αρχικά νομίσαμε ότι ήταν χτυπημένο. Κάπου εκεί μπήκε στην ζωή μας ο κ. Γιάπος Αχιλλέας. Ο εν λόγω κύριος έχει σύμβαση με το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, όπου μετά τις εκλογές και τις καινούργιες συνεργασίες του δήμου με κτηνιάτρους, νομίζαμε ότι βρήκαμε έναν σύμμαχο. Ο κ. Γιάπος Αχ. μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του παρέλαβε το ζώο και το μετέφερε σε κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος διαπίστωσε ότι το ζώο είναι στειρωμένο και τσιπαρισμένο αλλά έπασχε από αρθρίτιδα. Μας συνταγογράφησε χάπια και επέστρεψε το ζώο στην γειτονιά του. Με την επιστροφή, ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου, δίπλα από το περίπτερο έφτιαξε ένα πρόχειρο σπίτι για τα προστατέψει τα ζώα από το κρύο.

Κάπου εκεί πληροφορηθήκαμε ότι οι κυρίες που προσέχουν τις γάτες, τηλεφωνούσαν στον δήμο για να διαμαρτυρηθούν για την ύπαρξη των σκύλων και ζητούσαν την απομάκρυνση τους. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γιάπος τους απάντησε ότι δεν προβλέπεται απομάκρυνση ζώου από την γειτονιά του γιατί ενοχλεί γάτες παρά μόνο εφόσον αυτά είναι επιθετικά και έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα ζώα δεν ήταν καθόλου επιθετικά και η μόνη επίθεση που κάνουν είναι επίθεση αγάπης, αν τα χαϊδέψεις σίγουρα θα σηκωθούν να σου δώσουν ένα φιλί.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου μας ήρθαν τα ευχάριστα νέα από την Γερμανία ότι το παλιότερο μέλος της παρέας θα έφευγε για υιοθεσία στα τέλη του μήνα (όπως και έγινε στις 22/12/14). Σκεφτήκαμε ότι με την μείωση έστω και κατά ένα στον αριθμό της παρέας θα γλιτώναμε για λίγο από το μένος των “γειτόνων” μας.

Πριν από περίπου έναν μήνα προστέθηκε και ένας ακόμα αρσενικός στην παρέα. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιάπο και ζητήσαμε την βοήθεια του δήμου για την στείρωση του νεότερου μέλους της παρέας. Κλείστηκε ραντεβού με μέλος της ομάδας και στις 19/12/14 παρέλαβε το ζώο και μας διαβεβαίωσε οτι θα επιστραφεί σε περίπου 5 ημέρες.

Οι μέρες περνούσαν και το ζώο δεν επέστρεφε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας με του, στις 24/12/14, μας ενημέρωσε ότι το ζώο εγκαταλείφθηκε, χωρίς να στειρωθεί, σε εργοτάξιο του δήμου στο Ασβεστοχώρι. Σε έντονη διαμαρτυρία μας για εξαπάτηση μας από πλευράς του Δήμου και για εγκατάλειψη ζώου ο κύριος μας ενημέρωσε ότι δρούσε με προφορική εντολή του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος &Ανακύκλωσης Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη κυρίου Καρτάλη (μάλλον λάθος εντύπωση της έννοιας ανακύκλωσης έχουν στον Δήμο).

Μας πληροφόρησε ακόμα ότι αφού οι κυρίες που ταΐζουν τις γάτες δεν κατάφεραν να πετύχουν την απομάκρυνση των ζώων μετέτρεψαν τα παράπονα τους προς τον δήμο, καταγγέλλοντας ψευδώς ότι τα ζώα είναι επιθετικά προς τους περαστικούς.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αντιδήμαρχο αλλά δεν τα καταφέραμε.


Μέλος της ομάδας μας επισκέφτηκε το γραφείο του κυρίου αντιδημάρχου αλλά “μόλις” είχε φύγει.

Μέλος της ομάδας το απόγευμα επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα Πυλαίας για να κάνει καταγγελία για εγκατάλειψη ζώου. Η αστυνομία σύμφωνα με εγκύκλιο πρέπει να επέμβει αυτεπάγγελτα σε περίπτωση εγκατάλειψης ζώου. Ο αξιωματικός υπηρεσίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Γιάπο και αυτός τον ενημέρωσε πως η προφορική εντολή του αντιδημάρχου περιέργως είχε μετατραπεί σε πρωτοκολλημένη απόφαση απομάκρυνσης του ζώου. Η απάντηση βόλευε πάρα πολύ τον αστυνομικό στο να μην κάνει τίποτα και αποχώρισε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Επισκεφτήκαμε τον χώρο που υποτίθεται εγκαταλείφθηκε το ζώο αλλά δεν δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το εντοπίσουμε.

Ζητάμε με ευθύνη του Δήμου την άμεση επιστροφή του φίλου μας στην γειτονιά μας.

Μας χαλάσατε τα Χριστούγεννα φτιάξε μας τουλάχιστον την Πρωτοχρονιά. 




2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για τις προσπάθειες προστασιας των τετράποδων φίλων μας....
    για τον Δημο τι να πει κανεις.......... αλλα τι να πει και για τις ταχα φιλόζωες κυριες που ταΐζουν γατες.... τελικά εχουμε πόλεμο γατοφιλων εναντιων σκυλοφιλων;;
    χρόνια πολλα, καλή χρονια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ο σκύλος δημιουργούσε προβλήματα έπρεπε να απομακρυνθεί. Για το ενδεχόμενο να είναι επιθετικό 1 αδέσποτο δεν το συζητάμε κάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld