Χειμωνιάτικη φροντίδα: Μάθετε πως να κρατήσετε ζεστό και ασφαλή το κατοικίδιό σας


 
Ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολη εποχή για ένα σκύλο - ιδιαίτερα μικρό στην ηλικία και ευαίσθητο στο κρύο και την υγρασία. Υπάρχουν όμως ορισμένοι απλοί τρόποι για να τον κρατήσετε υγιή, χαρίζοντάς του ευεξία και μακροζωία.

10 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΑΣΦΑΛΗ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

1. Προστατέψτε το κατοικίδιο σας από εγκαύματα! Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι συνηθισμένες οι πυρκαγιές στα σπίτια. Προστατέψτε το κατοικίδιο σας από τα ηλεκτρικά σώματα, τις σόμπες, το τζάκι και γενικά όλες τις εστίες θερμότητας μέσα στο σπίτι. Τοποθετήστε έναν «ανιχνευτή καπνού» (smoke detector) – για καλό όλων σας και μην ξεχνάτε να του αλλάζετε τις μπαταρίες!

2. Μην παίζετε με τη φωτιά! Τα κεριά είναι ένα βασικό μέρος του Χριστουγεννιάτικου σκηνικού. Προσέξτε τις ιπτάμενες γάτες, τους χαρούμενους σκύλους και τις ανεμιστές ουρές! Μην αφήνετε ποτέ κεριά και αρωματικά στικς αναμμένα σε ένα δωμάτιο, ενώ βρίσκεστε στο άλλο!

3. Όχι άλλο βλαβερό κλιματιστικό υγρό! Προστατέψτε τα κατοικίδια σας από τις βλαβερές συνέπειες των κλιματιστικών υγρών που περιέχουν ethylene glycol καθώς αυτά τα τοξικά είναι γλυκά και γευστικά για τα κατοικίδια, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο... Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση για το σκύλο ή και τη γάτα σας!

4. Πάρτε σφυρίχτρα! Στις γάτες και τους μικρόσωμους σκύλους συνήθως αρέσει να κουλουριάζονται πάνω ή «κολλητά» σε ζεστά σώματα. Αγοράστε μία σφυρίχτρα από το περίπτερο και, κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ότι το κατοικίδιο σας «πήρε θέση», σφυρίχτε του «out»! Αν σας αγνοήσει αρχικά, πλησιάστε κι επαναλάβετε!!!

5. Πείτε «όχι» στην παγωνιά! Τα κρυοπαγήματα είναι σοβαροί τραυματισμοί των ιστών που πλήττουν κυρίως τα αυτιά, την ουρά και τα πόδια. Συνήθως προκαλούνται όταν το ζώο εκτεθεί στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ισχυροί, υγροί άνεμοι. Εξασφαλίστε στο σκύλο σας ένα ζεστό «κρεβάτι», μέσα στο σπίτι ή σε ένα απάνεμο σκυλόσπιτο. Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το «0», επιτρέψτε στο σκύλο σας να μπει μέσα στο σπιτικό σας. Αν πάλι είστε απόλυτος για το θέμα «σκύλος μέσα στο σπίτι» και εφόσον διαθέτετε αποθήκη ή γκαράζ, μπορείτε να φτιάξετε ένα άνοιγμα-πόρτα για το σκύλο σας, ώστε, να βρίσκει εκεί καταφύγιο στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

6. Προσοχή στο υδάτινο στοιχείο! Προσέξτε ιδιαίτερα το σκύλο σας όταν βρίσκεστε κοντά σε παγωμένες λίμνες, ποτάμια και ακτές: μην τον αφήνετε να κάνει πατινάζ, να πλησιάζει όχθες και κύματα. Υπομονή... σερφ θα κάνετε πάλι το καλοκαίρι!

7. Προστατέψτε τις πατούσες του! Το χιόνι και ο πάγος μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά κρυοπαγήματα στα πόδια του σκύλου, αν πρόκειται να μείνει κάποιες ώρες στην ύπαιθρο... Αν σας φαίνεται «λουλού» κατάσταση ένα παπουτσωμένο κυνηγόσκυλο – ή έστω με σακούλες στα πόδια, τότε ή θα πρέπει να περιορίσετε το χρόνο των περιπάτων τις ημέρες που έχει πολύ κρύο ή να επανεξετάσετε βιωματικά την όλη κατάσταση, βγάζοντας τις γαλότσες σας σε παρόμοιες συνθήκες!...

8. Μην ξεχνάτε το νερό του! Ένας σκύλος κινδυνεύει από αφυδάτωση τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει πάντοτε στη διάθεσή του φρέσκο, δροσερό (όχι παγωμένο) νερό. Επιλέξτε ποτίστρα και μπολ φαγητού κατασκευασμένα από υλικά που δεν παγώνουν και κρατάνε το κρύο.

9. Εμποδίστε το μονοξείδιο του άνθρακα! Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε σώματα / εστίες θερμότητας που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον σας, βεβαιωθείτε ταυτόχρονα ότι υπάρχει ο αντίστοιχος εξαερισμός, καθώς τα κατοικίδια είναι οι πιο «ευαίσθητοι δέκτες». Αν ο σκύλος σας διαμένει στο χώρο του γκαράζ, πρέπει να είστε εξίσου προσεκτικοί! Μπορείτε να τοποθετήσετε ειδικούς ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα (carbon monoxide detectors), που υπάρχουν στο εμπόριο.

10. Προειδοποιείστε τους καλεσμένους σας! Πριν το πάρτι προειδοποιείστε τους καλεσμένους σας ότι στο σπίτι σας υπάρχουν κατοικίδια. Καλό θα ήταν, να βάζατε μία (αυτοσχέδια) πινακίδα στην πόρτα σας, που θα δηλώνει ότι στο σπίτι υπάρχουν ζώα, θα εξηγεί πόσα και ποια... Ορισμένα παιδιά τρομοκρατούνται στην όψη ενός σκύλου!

 
Καθώς το κρύο αρχίζει να γίνεται τσουχτερό... Μπρρρ! Έχει τέτοια παγωνιά εκεί έξω που, κάθε φορά που βγαίνετε δε βλέπετε την ώρα να επιστρέψετε για cocooning (ο γνωστός «σπιτογατισμός» ελληνιστί!), να τυλιχτείτε στις ζεστές πυτζάμες σας, να φορέσετε τις χνουδωτές παντόφλες σας και να απολαύσετε επιτέλους την αχνιστή σοκολάτα σας!...Όμως τι συμβαίνει στο σκύλο σας; Τι θα μπορούσε να κρατήσει «την καρδιά του» ζεστή το χειμώνα;...

Ορισμένοι σκύλοι επηρεάζονται περισσότερο από το κρύο, ιδιαίτερα οι υπερήλικες και αυτοί που πάσχουν από κάποιου είδους αρθρίτιδα. Παρακάτω σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές για το «πώς» να κρατήσετε το σκύλο σας στη «σωστή» του θερμοκρασία...

9 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

1. Επιλέξτε την κατάλληλη φυλή για τις κλιματολογικές συνθήκες του τόπου σας! Αν διαμένετε σε μία περιοχή όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, επιλέξτε μία φυλή με αντίστοιχες προδιαγραφές, όπως το Αλάσκαν Μαλαμούτ, το Χάσκι Σιβηρίας και το Τσόου Τσόου. Τα μακρύτριχα σκυλιά και όσα διαθέτουν υπομανδύα είναι γενικά ανθεκτικότερα στο κρύο.

2. Κρατείστε το σκύλο μέσα στο σπίτι σας! Αυτός είναι ο πλέον σίγουρος τρόπος για να κρατήσετε ζεστό το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Μολονότι στους σκύλους αρέσει να περνάνε αρκετό χρονικό διάστημα έξω – έστω και στο μπαλκόνι, σίγουρα τις παγερές ημέρες προτιμούν να ζεσταίνονται κοντά στη σόμπα!

3. Αγοράστε του αδιάβροχο και μάλλινα αξεσουάρ! Στους χειμερινούς περιπάτους σας μην ξεχνάτε να έχετε τις απαραίτητες προφυλάξεις: πριν βγείτε για παιχνίδια στο χιόνι, φορέστε του κάτι αδιάβροχο και προφυλάξτε το κεφάλι, τα αυτιά και τις πατούσες του...

4. Επιτέλους ώρα για μπότες! Ο σκύλος συντονίζει τη θερμοκρασία του μέσα από τους ευαισθητήρες που διαθέτει στα πέλματά του, στη μύτη και στη γλώσσα του ...Όταν περπατά στο χιόνι πρέπει να κρατά τις πατούσες του ζεστές και στεγνές... Αγοράστε του ειδικά αδιάβροχα παπούτσια αν πρόκειται να τον εκθέσετε και φέτος σε όλες τις γνωστές χιονοδρομικές πίστες!
Πού ξέρετε...κοντά σ’αυτόν, καλός γονέας κι εσείς θα φανείτε!...

5. Ελέξτε τη θερμοκρασία πριν βγείτε έξω! Μην κάνετε πειράματα με το κρύο!... Κάθε φορά που πρόκειται να βγείτε βόλτα, ελέξτε προηγουμένως τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος...αν το θερμόμετρο – ή το μάτι σας – κολλήσει, τότε καλύτερα αναβάλλετέ το για αύριο!

6. Προτιμήστε ένα ζεστό εξωτερικό σκυλόσπιτο: αν ο σκύλος σας μένει σε εξωτερικό χώρο, εξασφαλίστε του μία θερμή στέγη: ένα σωστό σκυλόσπιτο βρίσκεται κάπου απάνεμα, διαθέτει επικλινές στέγαστρο και είναι ειδικά μονωμένο. Φροντίστε το χρώμα του να ταιριάζει στο ταπεραμέντο του σκύλου σας!

7. Το «κρεβάτι» του: το χειμώνα πρέπει να περιέχει πολλά ζεστά σκεπάσματα και να απέχει τουλάχιστον 10 εκατοστά από το έδαφος. Προς Θεού! Τα Χριστούγεννα: μη στολίζετε τα σκυλόσπιτα και τα σκυλοκρέβατα με φωτάκια και γιρλάντες!...

8. Μην τσιγκουνεύεστε τις θερμίδες του! Οι σκύλοι καταναλώνουν περισσότερη ενέγεια όταν ο καιρός είναι κρύος, για να διατηρήσουν τη φυσική τους θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ιδιαίτερα αν περνάτε πολύ ώρα σε εξωτερικούς χώρους, δώστε στο σκύλο σας μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού – χωρίς να το παρακάνετε...

9. Χρησιμοποιείστε θερμοφόρες! Αν το σπίτι σας ή «το μέρος» διαμονής του σκύλου σας έχει γενικά υγρασία, μπορείτε να προστατέψετε το σκύλο σας (από αρθρίτιδα και κρυολογήματα) βάζοντας κάτω από το «κρεβάτι» του μία θερμοφόρα... Αυτό θα τον κρατούσε ζεστό για κάποιες ώρες...

interpet.gr


1 σχόλιο:

  1. Κάποια από τα παραπάνω πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν και σε μικρότερα ζώα όπως έναν σκατζόχοιρο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld