Νεκρό ένα κυνηγόσκυλο από δηλητηριασμένα δολώματα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Δύο νεκρά από δηλητηριασμένα δολώματα ζώα, βρέθηκαν στην είσοδο της Βάλιας Κάλντα (στην τοποθεσία Σαλατούρα Μηλιά), στην Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στην ίδια περιοχή που είχαν και πάλι εντοπιστεί δηλητηριασμένα δολώματα περίπου έξι μήνες πριν.
Ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών από φόλα ζώων αυτή τη φορά είναι ένα νεκρό κυνηγόσκυλο και ένα κουνάβι, ενώ δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και πόσα άλλα ζώα μπορεί να έχουν θανατωθεί την ίδια περίοδο.
Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενημερώθηκαν από κυνηγούς οι οποίοι είχαν μόλις χάσει ένα κυνηγόσκυλο μετά από την κατανάλωση της φόλας. Οι φύλακες του Πάρκου εντόπισαν το σημείο, περισυνέλλεξαν τις φόλες και τα δηλητηριασμένα ζώα.
Για το περιστατικό ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, η αστυνομία, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς και η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης και τα κυνηγετικά σκυλιά. Οι αιτίες χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για την θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων συνοψίζονται παρακάτω:
- περιπτώσεις «αυτοδικίας» από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα ζώα στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή.
- περιπτώσεις αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών (θανάτωση κυνηγετικών σκύλων από ποιμενικούς σκύλους).
- περιπτώσεις παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων από μερικούς κυνηγούς που θεωρούν την αλεπού ανταγωνιστή για τα θηράματα ή για την άσκηση της θήρας.
Σύμφωνα με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, Δρ. Γιώργο Μερτζάνη: «Το φαινόμενο αυτό, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κάθε χρόνο εκατοντάδες ζώα πέφτουν θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής. Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που στοχεύει, ενώ ακόμα περισσότερο η τοξική επίδραση τους μεταφέρεται σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας, επιβαρύνοντας συνολικά τα οικοσυστήματα και επιφυλάσσοντας σημαντικούς κινδύνους για τον άνθρωπο».
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου δήλωσε: «Στην παρούσα οικονομική κρίση είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστούν προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών σε συνδυασμό με την προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της χώρας.
Είναι υποχρέωση όλων μας η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου να συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου και Πίνδου θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία όλων ώστε να περιοριστούν και να αποφευχθούν τέτοιες λανθασμένες και ακραίες πρακτικές που απειλούν όχι μόνο τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως 7 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, έχουν καταρτίσει ένα κείμενο εργασίας προς αξιολόγηση από το ΥΠΕΚΑ, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα.
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.