DogTips | Πώς η βόλτα με το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει εφιάλτης για τον σκύλο μας
Υπάρχουν σκύλοι που μοιάζουν να είναι γεννημένοι συνταξιδιώτες, ενώ κάποιοι άλλοι μετατρέπουν και την πιο κοντινή σας βόλτα με το αυτοκίνητο σε εφιάλτη. Οι συμπεριφορές ποικίλουν, κάποιοι σκύλοι γαυγίζουν ακατάπαυστα, άλλοι κλαψουρίζουν, αφοδεύουν ή γίνονται επιθετικοί. Για να κάνετε τις βόλτες σας ή τα ταξίδια σας πιο ευχάριστα πρέπει να εντοπίσετε για ποιόν λόγο ο σκύλος συμπεριφέρεται με αυτόν το τρόπο.
Οι λόγοι που ωθούν τον σκύλο σε τέτοιες συμπεριφορές είναι:
- Φόβος. Μερικοί σκύλοι φοβούνται το αυτοκίνητο είτε γιατί είχαν κάποια αρνητική εμπειρία είτε γιατί δεν είχαν καμία. Αν έχετε κουτάβι ή ενήλικο σκύλο που ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, μην τον ταΐζετε πιο πριν και ξεκινήστε με πολύ μικρές διαδρομές. Αν ο σκύλος παθαίνει ναυτία κάθε φορά που τον βάζετε στο αυτοκίνητο, σύντομα θα το συνδυάσει αρνητικά και θα παρουσιάζει έντονα σημάδια στρες και δυσφορίας. Η αφόδευση, η σιελόρροια, η ανησυχία, το έντονο χασμουρητό και το κλαψούρισμα είναι δείγματα στρες και φόβου. Βοηθήστε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τον φόβο του αρχικά ταΐζοντας τον λιχουδιές δίπλα και μέσα στο αυτοκίνητο και έπειτα ξεκινήστε με μικρές διαδρομές που θα καταλήγουν σε βόλτα και παιχνίδι.
- Προστασία χώρου. Το παρατηρούμε σε φυλές που προορίζονται για φύλαξη και ουσιαστικά ο σκύλος αυτό που κάνει είναι να φυλάει αυτό που θεωρεί σημαντικό, εσάς, κάτι που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο ή το ίδιο το αυτοκίνητο. Το συναντάμε όμως εξίσου συχνά και σε σκύλους με ελλειπή κοινωνικοποίηση ή με αρνητικές εμπειρίες από ανθρώπους ή άλλους σκύλους. Η αντίδραση είναι η ίδια, όμως στην δεύτερη περίπτωση αυτό που ωθεί τον σκύλο να γίνει προστατευτικός είναι ο φόβος και η ανασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να αντιστρέψετε τα συναισθήματα του σκύλου, η προσέγγιση ενός ξένου θα πρέπει να σημαίνει ότι κάτι καλό θα συμβεί. Ακούω συχνά κηδεμόνες σκύλων που επιθυμούν αυτή η συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το που πηγάζει. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα λοιπόν να τονίσω ότι όσο ο σκύλος εξασκεί μία τέτοια συμπεριφορά, θα γίνεται και πιο έντονη. Ορισμένοι σκύλοι φτάνουν στα όρια τους και μην μπορώντας να εκτονώσουν τα συναισθήματα τους, τα ανακατευθύνουν σε ότι είναι κοντά τους. Δηλαδή δαγκώνουν τα καθίσματα ή ακόμα και τον κηδεμόνα τους. Όταν ο σκύλος αφήνεται να εκδηλώνει επιθετικότητα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ελεύθερος μέσα στο αυτοκίνητο και να περιφέρεται, δεν θα πρέπει να φτάνει τον οδηγό ή οποιονδήποτε άλλον συνεπιβάτη.
- Ενθουσιασμός - Ανυπομονησία. Όταν βάζετε τον σκύλο στο αυτοκίνητο μόνο όταν πηγαίνετε ταξίδια ή βόλτες, όπου ο σκύλος εξιτάρεται και παίζει, σίγουρα το αυτοκίνητο θα σημαίνει γι΄αυτόν κάτι πολύ καλό, αλλά μπορεί να καταλήξετε με έναν σκύλο που ενθουσιάζεται τόσο πολύ ώστε να κλαψουρίζει ή να γαυγίζει σε όλη την διαδρομή. Η ανυπομονησία για να φτάσετε στον προορισμό σας του δημιουργεί υπερδιέργεση και σε εσάς πονοκέφαλο. Αυτό που θα σας βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση είναι συχνές διαδρομές με τον σκύλο, που δεν θα καταλήγουν σε βόλτα και παιχνίδι. Σε ακραίες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να ξεκινήσετε απ’ το να βάζετε απλά τον σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο και να τον βγάζετε πάλι. Επίσης είναι σημαντικό να παραμένετε ήρεμοι, να κινείστε και να μιλάτε ήρεμα από την στιγμή που προετοιμάζεστε για το ταξίδι σας.
- Υπερδιέργεση λόγω οπτικών ερεθισμάτων. Το έντονο γαύγισμα μπορεί να οφείλεται στα οπτικά ερεθίσματα. Ο σκύλος δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτός κινείται, νομίζει ότι όλα τα άλλα απομακρύνονται. Σε πολλούς σκύλους αυτό πυροδοτεί την ανάγκη να κυνηγήσουν ότι απομακρύνεται με ταχύτητα, μην μπορώντας, βρίσκονται σε κατάσταση στρες και υπερδιέγερσης με αποτέλεσμα να το εκτονώνουν σε γαύγισμα, έντονη κίνηση μέσα στο αυτοκίνητο ακόμα και σε καταστροφικότητα. Σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι να εξαλείψουμε τα οπτικά ερεθίσματα. Ένας τρόπος είναι να μάθετε στον σκύλο σας να παραμένει σε crate. Αρχικά μέσα στο σπίτι, όπου θα πρέπει να είναι η φωλιά του κι όχι χώρος τιμωρίας, και αφού νιώσει άνετα και μάθει να χαλαρώνει, τοποθετήστε το crate στο αυτοκίνητο κι αν χρειαστεί σκεπάστε το με ένα λεπτό σεντόνι. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε κουρτινάκια ή να χρησιμοποιήσετε calming cap. Φροντίστε να εκτονώνετε τον σκύλο σας καθημερινά και με την βοήθεια του παιχνιδιού να χτίσετε σιγά σιγά έλεγχο στο κυνηγητικό του ένστικτο.
Διαβάζοντας τα παραπάνω μπορεί να σας φανεί ότι ο σκύλος σας παρουσιάζει περισσότερες από μία συμπεριφορές και όντως μπορεί να συμβαίνει. Ξεκινάει από κάτι απλό και στην πορεία εξελίσσεται και περιπλέκεται. Συμπεριφερθείτε με ευθύνη και ασφάλεια για εσάς, το κατοικίδιο σας αλλά και τους συνανθρώπους σας.
Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training
Πηγή: dogw0rld.blogspot.gr
0 σχόλια:
Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.