Τέλος ο καταρράκτης για τα κατοικίδια ζώα;




Μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Κίνα κατάφεραν να δημιουργήσουν ειδικές οφθαλμικές σταγόνες για σκύλους και κουνέλια οι οποίες αποτρέπουν τη δημιουργία καταρράκτη.

Οι πρωτοποριακές οφθαλμικές σταγόνες, είναι σε μορφή κολλύριου και  μετά την εφαρμογή τους έδειξαν να θεραπεύουν αλλά και να προλαβάνουν τον καταρράκτη, καθιστώντας έτσι περιττή τη χειρουργική αφαίρεσή του με συμβατική επέμβαση ή με λέιζερ.

Το σημείο κλειδί στο πειραματικό μέρος ήταν η ουσία λανοστερόλη (που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του οφθαλμικού σκευάσματος) η οποία φαίνεται να αποτρέπει τη συγκόλληση των ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται κρυσταλλίνες και που οδηγούν στη θόλωση των φακών και τη δημιουργία καταρράκτη.

Οι σταγόνες δοκιμάσθηκαν σε ηλικιωμένους σκύλους αλλά και κουνέλια που είχαν διαγνωσθεί με καταρράκτη. Η θεραπεία διήρκησε 6 εβδομάδες και υπήρξε σημαντική βελτίωση στα μάτια των ζώων, καθώς οι φακοί τους έγιναν πιο διαυγείς και ο καταρράκτης "μειώθηκε" σε μέγεθος.

Η ερευνητική ομάδα παρόλα τα θετικά αποτελέσματα έσπευσε να δηλώσει ότι είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσει κανείς για μια νέου τύπου μη επεμβατική αντιμετώπιση του καταρράκτη, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν νέες μελέτες σε ζώα και σε ανθρώπους.


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld