Αποφασίσατε να υιοθετήσετε δεύτερο σκύλο; Διαβάστε κάποιες συμβουλές για την γνωριμία τους

 Λίγες είναι οι στιγμές εκείνες που μπορούν να συγκριθούν με το να βλέπετε δύο οι περισσότερα σκυλιά, να κουλουριάζονται μαζί για να κοιμηθούν, να "παλεύουν" παίζοντας ευτυχισμένα και να υπερασπίζονται το ένα το άλλο. Τα σκυλιά είναι "προγραμματισμένα" να νοιώθουν μεγαλύτερη ευτυχία όταν ζούν με μαζί με άλλα σκυλιά και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να περνούν καθημερινά χρόνο παρέα με την "σκυλοπαρέα τους"! Φυσικά κάθε σκύλος έχει διαφορετική προσωπικότητα και εμπειρίες που θα επηρρεάσουν το πόσο εύκολο θα είναι για εκείνον όταν θα φέρετε ένα δεύτερο σκύλο στο σπίτι. 
Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να σκεφτείτε όταν αποφασίσετε να έχετε περισσότερους από έναν σκύλους. Ένα από αυτά είναι το κόστος, όμως το σημαντικότερο είναι να παραμείνει ο σκύλος σας χαρούμενος όταν θα αποφασίσετε ότι πρέπει να μοιραστεί τον χώρο του.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το μαντέψετε αν θα είναι ευτυχισμένος ή όχι, ό μόνος τρόπος είναι να το δοκιμάσετε!


Σαν γενικός κανόνας, όσο μεγαλύτερες οι διαφορές μεταξύ των σκυλιών (ηλικία, φύλο, μέγεθος και προσωπικότητα) τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να τα "βρούν", και αυτό γιατί είναι πιο προφανές ποιός θα κυριαρχήσει χωρίς να χρειαστεί να τσακώνονται συνεχώς για τη προσοχή, για το φαγητό, για τα παιχνίδια ή ακόμα για την θέση στον καναπέ, όπως θα έκαναν δύο σκυλιά που μοιάζουν μεταξύ τους.


Είναι ακόμα πιθανότερο να τα βρούν αν έχετε δύο σκυλιά διαφορετικού φύλου -με την προϋπόθεση ότι είναι στειρωμένα-. Δεν είναι όμως και πάντα αλήθεια! Αυτό που πρέπει να θυμάστε τελικά, είναι ότι κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες που θα επηρρεάσουν το αποτέλεσμα.


Με ένα κουτάβι θα γλιτώσετε τους τσακωμούς. Το πρόβλημα είναι ότι το κουτάβι θα ασχολείτε κυρίως με τον ενήλικα σκύλο σας αντί με εσάς! Θα μαθαίνει και θα δένεται με τον σκύλο σας και θα δίνει λιγότερη σημασία σε εσάς, πράγμα που μπορεί και να σας ενοχλήσει! Θα πρέπει τότε να περνάτε περισσότερη ώρα οι δύο σας παίζοντας και μαθαίνοντας έτσι ώστε να "δεθεί" μαζί σας τόσο όσο και με τον σκύλο σας.



Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε στην προσαρμογή του νέου σας σκύλου στο σπίτι και να πετύχετε το "δέσιμο" μεταξύ των δύο σκυλιών.

-Αφήστε τα σκυλιά να γνωρίσουν τη μυρωδιά ακόμα και πριν συναντηθούν. Μπορείτε να φέρετε πχ το κρεβατάκι τους ή κάποιο κάλυμμα με τη μυρωδιά τους.

-Όταν θα γίνει η συνάντηση καλό θα ήταν τα σκυλιά να είναι καλοταϊσμένα γιατί έτσι θα είναι πιο χαλαρά. Το ιδανικό είναι να έχουν φάει ένα καλό πρωινό να αφεθούν να χωνέψουν και 40' πρίν τη συνάντηση να τους δοθεί ένα μικρό γεύμα.

-Η πρώτη συνάντηση να γίνει με τα σκυλιά δεμένα με το λουρί τους και σε ουδέτερο έδαφος.
 

-Μια μεγάλη βόλτα σε κάποιο πάρκο που δεν έχουν πάει ξανά είναι ιδανική.

-Αν το ένα σνομπάρει το άλλο αφήστε τα, μην τα πιέζετε να παίξουν.


-Το πιο πιθανό είναι ότι θα δείξουν ενδιαφέρον μετά από λίγο.


-Αν δείτε ότι κάποιο από τα σκυλιά επιτίθεται χωρίς προφανή λόγο απομακρύνετε τα και προσπαθήστε σε κάποιο άλλο μέρος αργότερα. Αν κάποιο από τα σκυλιά τραυματιστεί ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε ότι καλύτερο θα ήταν να μην συνεχίσετε.

-Πριν τα φέρετε στο σπίτι απομακρύνετε αντικείμενα που νομίζετε ότι θα μπορούσαν να γίνουν λόγος για να τσακωθούν.

-Να τους έχετε διαφορετικά κρεβάτια και αν το θεωρείτε απαραίτητο να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικά δωμάτια μέχρι να σιγουρευτείτε ότι τα πηγαίνουν καλά.

-Μην παρεμβαίνετε στους μικροτσακωμούς τους! θα πρέπει να περάσουν και από αυτό το στάδιο που θα γρυλλίζουν και θα δείχνουν τα δόντια τους. Να επεμβαίνετε αμέσως αν ο τσακωμός είναι σοβαρός και υπάρχει περίπτωση να τραυματιστούν.

-Ταϊζετε τα σκυλιά σε διαφορετικούς χώρους και μην τα αφήνετε μόνα τους στο σπίτι στον ίδιο χώρο αν δεν είστε σίγουρος ότι τα πάνε καλά.

-Προσπαθείστε να μην δείχνετε περισσότερη προσοχή σε ένα από τα δύο και αν τσακώνονται για το ποιός θα ανέβει στον καναπέ και θα πάρει περισσότερα χάδια, απωθείστε και τα δύο και μην επαινείτε τέτοιες συμπεριφορές.

-Να αποφεύγετε πάντα καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν τσακωμούς.

Η περίοδος προσαρμογής θα υπάρχει πάντα όταν φέρνετε ένα νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι. 
Θα υπάρξουν στιγμές που θα είναι "περίεργες" όμως με τον καιρό ελλατώνονται και στο τέλος εξασθενούν.
Θα δείτε στην πορεία ότι τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν την συντροφιά ενός άλλου σκύλου και η ποιότητα ζωής τους γίνεται πάρα πολύ καλύτερη.

pfo.gr 

Διαβάστε επίσης: Ο δεύτερος σκύλος

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld