Τι είναι ο άνθρωπος δίχως τα ζώα;

της Κορίνας Στεφανουδάκη

Κάθε είδους ζώο, από το πιο μεγάλο έως το πιο μικρό, αποτελεί μέρος της σοφίας και της αγάπης τού Θεού προς τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι λοιπόν χρεώστης ευγνώμονης ευχαριστίας προς το Θεό και ο πρακτικός τρόπος να εκδηλώ νει αυτή την ευχαριστία είναινα σέβεται ό,τι ο Θεός δημιούργησε. 

Δυστυχώς ο σημερινός άνθρωπος δεν σέβεται πια ούτε τον εαυτό του. Εχει βαλθεί με μανία να καταστρέψει το περιβάλλον του, περιφρονώντας Αυτόν που το δημιούργησε και ίσως να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην απύθμενη “μωρία” του.

Ούτε η αυξημένη επιστημονική γνώση της εποχής μας, ούτε η ανεπτυγμένη τεχνολογία έδωσαν την δυνατότητα στον σύγχρονο άνθρωπο να αναπτύξει τα χαρίσματα εκείνα που “εν δυνάμει” του έδωσε ο Θεός ώστε να υψωθεί πάνω απ’ όλα τα δημιουργήματα και να μοιάσει στον Δημιουργό του.

Απασχολημένος με το “Εγώ” του, ο άνθρωπος της σημερινής εποχής άφησε την ψυχή του χωρίς στήριξη, μετέωρη και αβέβαιη, απαλλοτριωμένη και αποπροσανατολισμένη “δίχα Θεού” μακριά από τον Θεό, τον Δημιουργό και συντηρητή του κόσμου και της ζωής.

Δυστυχώς και από εκείνους που δηλώνουν ταγμένοι στην υπηρεσία του Θεού, υπάρχουν κάποιοι που προφανώς δεν σέβονται το ύψιστο δώρο του Θεού, τη ζωή αφού σχεδόν υπερήφανοι διηγούνται το πώς εξοντώνουν ζώα, ακριβέστερα σκυλιά με απαράδεκτες πρακτικές.

Υπήρξα αυτήκοος μάρτυς της διήγησης ενός μοναχού, ιστορικής μονής του νομού Ηρακλείου το πώς κάνουν “κεφτεδάκια” με στρυχνίτη για να απαλλαγούν από τα ανεπιθύμητα τετράποδα. Πρόκειται ίσως για σκυλιά που αφήνονται κοντά στη μονή με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι του Θεού θα τα φροντίσουν. Ομως εκεί ακριβώς τα περιμένει οδυνηρότατος θάνατος. Δηλώνω θλίψη και οργή για τέτοιες συμπεριφορές. Γι’αυτό σας παρακαλώ πριν εγκαταλείψετε ένα ζώο σε μονή σκεφτείτε το!

Σκέφτομαι την τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πρα κτική αυτή των Χριστιανών μοναχών και τη θέση του Ινδιάνου αρχηγού μιας φυλής ερυθρόδερμων στο Σιάτλ που έγραφε προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν εκείνος ζητούσε να αγοράσει τη γη τους. “Αν αποφασίσω και δεχτώ, θα βάλω έναν όρο. Τα ζώα της γης αυτής, ο λευκός θα πρέπει να τα μεταχειριστεί σαν αδέλφια του. Τι είναι ο άνθρωπος δίχως τα ζώα; Αν όλα τα ζώα φύγουν από τη μέση, ο άνθρωπος θα πεθάνει από μεγάλη εσωτερική μοναξιά γιατί όσα συμβαίνουν στα ζώα τα ίδια συμβαίνουν και στον άνθρωπο...”.

Κάνω έκκληση για περισσότερη ευαισθησία και ανθρωπιά.  

Ποιος έχει δικαίωμα να αφαιρεί τη ζωή; Ποιος έχει δικαίωμα να κακοποιεί τα ζώα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους;
Ομως εκείνα έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές! Οδηγούν τυφλούς, συντροφεύουν μοναχικούς ανθρώπους, αγαπούν και αφοσιώνονται σε όποιον τα φροντίζει. Ποτέ δεν ξεχνούν αυτόν που θα τους δείξει αγάπη και σεβασμό. Με λίγη τροφή και νερό, μ’ ένα χάδι, γίνεται το σκυλί ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου.
Ναι, τα σκυλιά έχουν νοημοσύνη και αισθήματα, που κάποιες φορές λείπουν από τους ανθρώπους.

ΥΓ. 
Μια ημέρα πριν τη δημιουργία του ανθρώπου, ο Θεός “έκανε τα ζωά της γης σύμφωνα με το είδος τους... και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό”.

Πηγή Πατρίδα

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld