Η ιστορία της αδέσποτης Σάμμυ που αποτέλεσε κίνητρο για την ίδρυση του ΣΠΑΖ



Το 1983 μία μικρή σκυλίτσα που περιφερόταν στην περιοχή του Ελληνικού, πλησίασε στην πύλη του σχολείου St Lawrence College. Τα παιδιά της πρόσφεραν φαγητό και από εκείνη την ημέρα και κάθε μέρα η σκυλίτσα περίμενε στην πύλη τους μαθητές και τις λιχουδιές που της έφερναν.



Καθώς περνούσε ο καιρός οι καθηγητές και οι μαθητές άρχισαν να τη γνωρίζουν, την πήγαν στον κτηνίατρο για να βεβαιωθούν ότι ήταν υγιής, την εμβολίασαν, τη στείρωσαν και την υιοθέτησαν στο σχολείο. Την ονόμασαν Σάμμυ (Sammy).

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου βρίσκονταν στην άλλη άκρη της παραλιακής λεωφόρου. Η Σάμμυ πάντα συνόδευε τα παιδιά όταν πήγαιναν εκεί. Το 1986 η κίνηση στην παραλιακή λεωφόρο ήταν ήπια, καμία σχέση με αυτό που συναντάμε σήμερα. Έτσι δεν υπήρχε κίνδυνος για τα παιδιά να διασχίζουν το δρόμο με τους δασκάλους και τη Σάμμυ βέβαια. Εκείνη την μοιραία μέρα το φανάρι ήταν κόκκινο. Η Σάμμυ ήταν πίσω από τα παιδιά, όπως έκανε πάντα, για να τα προσέχει αλλά δεν χωρούσε πάνω στη νησίδα. Όλα τα αυτοκίνητα περίμεναν με σεβασμό τα παιδιά και τον σκύλο χωρίς να περάσουν το δρόμο. 


Ένα όμως αυτοκίνητο ξεκίνησε και σαν να το έκανε από πρόθεση, χτύπησε τη Σάμμυ μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών. Τα παιδιά άρχισαν να φωνάζουν και να κλαίνε. Η Σάμμυ προσπάθησε να γυρίσει πίσω στο καταφύγιο της, το σχολείο, αλλά δεν τα κατάφερε. Κατέρρευσε στην μέση του δρόμου, 10 μέτρα πριν την πύλη. Η δασκάλα της γυμναστικής έφερε τα παιδιά πίσω στο σχολείο. Όλα έκλαιγαν και δύο δασκάλες, η Βάση και η Τζοάννα έτρεξαν τη Σάμμυ στο γιατρό. Στη διαδρομή όμως η Σάμμυ έσβησε στα χέρια της Βάση.

Η Σάμμυ θάφτηκε στην αυλή του σχολείου. Τα παιδιά, με δική τους πρωτοβουλία, της έφερναν λουλούδια, της έγραφαν κάρτες, ποιήματα και γράμματα.

Αλλά η Σάμμυ δεν ξεχάστηκε ποτέ! Η παρουσία της στο σχολείο ήταν πολύ σημαντική. Τα παιδιά έμαθαν μέσα από τη ζωή τους στο σχολείο και αυτή την υπέροχη σκυλίτσα, να μη φοβούνται τα ζώα αλλά να τα αγαπούν και να τα προστατεύουν. Έμαθαν επίσης για την πίστη, την αφοσίωση και την προσφορά, αξίες που δύσκολα βρίσκουμε στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Και λόγω της Σάμμυ, τρεις δασκάλες του σχολείου, η Τζοάννα, η Βάση και η Φώφη, συμφώνησαν ότι ο θάνατός της δεν έπρεπε να είναι μάταιος. Και ότι θα έπρεπε να κάνουν κάτι για αυτό στην μνήμη της για να βοηθήσουν τα αδέσποτα στην Ελλάδα.

Αποφάσισαν να φτιάξουν ένα φιλοζωικό σωματείο και ίδρυσαν τον ΣΠΑΖ, που εργάζεται για να βοηθά αδέσποτα ζώα, όπως η Σάμμυ, για περισσότερα από 25 χρόνια και συνεχίζει.

Ο ΣΠΑΖ είναι η κληρονομιά της Σάμμυ και έχουμε να την ευχαριστήσουμε για τόσα πολλά!


Σάμμυ μας, κάποιοι προλάβαμε να σε γνωρίσουμε, κάποιοι όχι. Όλοι μας όμως σε έχουμε μέσα στην καρδιά μας, εξακολουθείς να μας συγκινείς, να μας παροτρύνεις, να είσαι "δίπλα μας"..




Φέτος ο ΣΠΑΖ αφιερώνει το ημερολόγιο του στην μνήμη της Σάμμυ και στο έργο που εκείνη ενέπνευσε. Aλλά και σε κάποια πλάσματα που σώθηκαν εξαιτίας της Σάμμυ.

Κάθε μήνας και ένα ξεχωριστό φατσόνι, 13 από τα υπέροχα πλάσματα που φροντίσαμε και υιοθετήθηκαν μέσα στο 2012.

Θα βρείτε το ημερολόγιο στο Χριστουγεννιάτικο bazaar μας και με την αγορά του θα βοηθήσετε τον ΣΠΑΖ να συνεχίσει να βοηθά τα αδέσποτα. Αυτό που κάνει εδώ και 26 ολόκληρα χρόνι.

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld