Νέα επιστημονικά δεδομένα για την φοβία των σκύλων σε διάφορους θορύβους


Μια νέα μελέτη που βγήκε στη δημοσιότητα δίνει νέα δεδομένα στην φοβία που αντιμετωπίζουν οι κατοικίδιοι σκύλοι απέναντι σε διάφορους θορύβους.


Η έρευνα έγινε από επιστήμονες της Κτηνιατρικής Σχολής του Μπρίστολ στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Applied Animal Behaviour Science.  Η μελέτη παρέχει σημαντικά στοιχεία για το φόβο των σκύλων απέναντι σε κάποιους θορύβους και βοηθάει στην κατανόηση και αναγνώριση διάφορων σημαδιών που υποδεικνύουν άγχος και φόβο από το σκύλος μας. 

Κατά τη μελέτη έγινε προσπάθεια προσέγγισης των ιδιοκτητών των σκύλων σχετικά με τη φοβία των σκύλων στους θορύβους με δύο τρόπους. Πρώτα με αποστολή ερωτηματολογίου ταχυδρομικά (με βάση δημογραφικούς παράγοντες) και στη συνέχεια από μια δομημένη συνέντευξη από ένα υποσύνολο ιδιοκτητών προκειμένου να συγκεντρωθούν οι περισσότερες πληροφορίες.

Σχεδόν οι μισοί από τους ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι το σκυλί τους έδειξε τουλάχιστον ένα χαρακτηριστικό σημάδι συμπεριφοράς του φόβου όταν εκτίθενται σε θορύβους, όπως τα πυροτεχνήματα, βροντές και πυροβολισμούς ενώ αρχικά μόνο το ¼ δήλωσε πως ο σκύλος του έχει φοβία απέναντι στους θορύβους.

Αυτό  οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως οι ιδιοκτήτες ενώ μπορούν να αντιληφθούν πότε φοβάται ο σκύλος τους, παρόλα αυτά πολλοί από αυτούς δεν αντιλαμβάνονται τα πρόωρα σημάδια της φοβίας ή του άγχους που νιώθει ο σκύλος τους. Τα πιο συχνά σημάδια ήταν γάβγισμα, τρόμος/ρίγος, αναζήτηση ιδιοκτήτη, αναζήτηση κρυψώνας.

Άλλα σημάδια που υποδηλώνουν την φοβία του σκύλου  μπορεί να είναι η αυξημένη σιελόρροια, η μειωμένη δραστηριότητα  αλλά και η άσκοπη ούρηση καθώς και η καταστροφή  διάφορων αντικειμένων.

Στη μελέτη πήραν μέρος ιδιοκτήτες με σκύλους από πολλές φυλές και ένα σημαντικό εύρημα ήταν πως οι καθαρορόαιμες φυλές έδειξαν μεγαλύτερη ανοχή στους θορύβους από τα ημίαιμα.  Ανάμεσα στις «ατρόμητες φυλές» διακρίθηκαν μεταξύ άλλων  τα Labrador, τα Cocker Spaniel και τα Springer Spaniel. Επίσης παρατήρησαν πως η ανοχή στους θορύβους ανέβαινε ανάλογα με την ηλικία του ζώου αλλά και με το χώρο διαβίωσης τους ζώου (τα σκυλιά που διαβιούσαν σε θορυβώδες περιβάλλον δεν εκδήλωναν τόσο φόβο ακόμη και σε άγνωστα για αυτά θορύβους).

Οι πιο συχνοί θόρυβοι πάντως που προκαλούν τρόμο στους σκύλους ήταν ο ήχος από πυροτεχνήματα και δυνατοί κρότοι, πυροβολισμοί και βροντές καταιγίδας.

Τέλος οι επιστήμονες καταλήγουν πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να ανιχνεύουν έγκαιρα τα σημάδια ή ενδείξεις φόβου του αγαπημένου τους σκύλου και να αναζητήσουν βοήθεια από τον κτηνίατρό τους.


1 σχόλιο:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld