Είσαι φοιτητής και θέλεις να υιοθετήσεις ένα ζωάκι;


Θέλεις να μοιραστείς τα φοιτητικά σου χρόνια με έναν τετράποδο φίλο; Η φοιτητική ζωή είναι ωραία. Πόσο μάλλον όταν μέσα σ’ αυτή χωράει κι ένα ζώο συντροφιάς, ένας πιστός σκύλος ή μια χαδιάρα γάτα. Πολλοί νέοι φοιτητές φεύγοντας από τον τόπο τους για να πάνε να σπουδάσουν σε ένα άλλο μέρος, βρίσκουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο που τόσο πολύ ήθελαν αλλά δεν έβρισκε σύμφωνους τους γονείς τους. Τώρα ζουν μόνοι τους και μπορούν να κάνουν πράξη την επιθυμία τους. Βέβαια, στην θεωρία όλα φαντάζουν εύκολα. Μόλις περάσουμε στην πράξη, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα.

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν να πάρεις την μεγάλη απόφαση:


- Η υιοθεσία ενός ζώου ισοδυναμεί με σοβαρή και αυστηρή δέσμευση που απαιτεί πρόγραμμα και χρόνο. Η φοιτητική ζωή, από την άλλη, σημαίνει ανεξαρτησία, μελέτη, βόλτες, διασκέδαση και αποδράσεις το Σαββατοκύριακο. Μπορείς να βρεις τις κατάλληλες ισορροπίες ανάμεσα σε αυτά τα δύο; 

- Το κόστος συντήρησης και φροντίδας ενός σκύλου ή μιας γάτας δεν είναι μικρό και το πορτοφόλι του φοιτητή συνήθως αδειάζει εύκολα. Άλλωστε οι περισσότεροι τα φέρνουν βόλτα με τα χρήματα που τους στέλνουν οι γονείς τους. Το ζώο, όμως, και να φάει πρέπει καλής ποιότητας τροφή και να κάνει τα εμβόλιά του στον σωστό χρόνο και να πάει στον γιατρό κάθε φορά που θα χρειαστεί. Επαρκεί το μπάτζετ σου για όλα αυτά; 
 
- Η φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο απαιτεί πολλές ώρες μελέτης. Επίσης, είναι σύνηθες φαινόμενο οι φοιτητές να πιάνουν κάποια δουλειά ημιαπασχόλησης ώστε να κερδίζουν μερικά επιπλέον χρήματα. Αν το πρωί διαβάζεις ή παρακολουθείς μαθήματα και το απόγευμα εργάζεσαι, πότε θα βρεις χρόνο να ασχοληθείς με το κατοικίδιό σου και να παίξεις μαζί του; Ας πούμε ότι οι γάτες είναι από την φύση τους πιο ανεξάρτητες, ο σκύλος, όμως, θέλει πρόγραμμα και τουλάχιστον δύο βόλτες καθημερινά.
 
- Συνήθως οι φοιτητές ζουν σε μικρά διαμερίσματα ή γκαρσονιέρες. Παρότι έχει ψηφιστεί νόμος (4039/2012) που αναφέρει καθαρά ότι επιτρέπεται η διατήρηση ζώων μέσα σε διαμέρισμα, ωστόσο υπάρχουν μερικοί σπιτονοικοκύρηδες που επιμένουν να δημιουργούν προβλήματα στους ενοικιαστές τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για φοιτητές. Πολλοί μάλιστα προχωρούν σε ψυχολογικούς εκβιασμούς απειλώντας μέχρι και με εξώσεις όταν πληροφορηθούν για την ύπαρξη του ζώου.
 
- Στις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το καλοκαίρι, οι πιο πολλοί φοιτητές επιστρέφουν στο σπίτι των γονιών τους χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μόνο το καλοκαίρι που μας πέρασε, από το adespoto.gr καταγράφηκαν 3 θάνατοι σκύλων σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ, όταν ο οδηγός απαγόρευσε την είσοδο των ζώων στο όχημα, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες τους να τα βάλουν στον χώρο αποσκευών, όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 40 βαθμών. Ο κανονισμός επιτρέπει την είσοδο ζώου μέχρι 10 κιλά εντός του λεωφορείου, όμως, δεν είναι όλοι οι οδηγοί ενημερωμένοι ή δεν θέλουν να είναι. Είσαι διατεθειμένη/ος να διεκδικείς το δίκιο σου πριν από κάθε ταξίδι ή -ακόμη χειρότερα- να ρισκάρεις την ζωή του κατοικιδίου σου;
 
- Όταν ταξιδεύεις με πλοίο, αεροπλάνο και τραίνο θα πρέπει να δηλώνεις την ύπαρξη του ζώου σου και στα δύο τελευταία (αεροπλάνο, τραίνο) να πληρώνεις εισιτήριο για τον τετράποδο φίλο σου και φυσικά να τον μεταφέρεις μαζί σου και να τον προσέχεις σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού.
 
- Σε περίπτωση που αποφασίσεις να αφήσεις το ζώο σου πίσω, στο φοιτητικό σου σπίτι, τότε είναι απαραίτητο να έχεις βρει ένα άνθρωπο της εμπιστοσύνης σου, για τον οποίο θα είσαι απόλυτα σίγουρη/ος ότι θα το φροντίζει με υπευθυνότητα και αγάπη καθημερινά.
 
- Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσεις στο τέλος των σπουδών σου. Έχοντας ζήσει 4 ή 5 χρόνια με τον σκύλο ή την γάτα που απέκτησες ως φοιτήτρια/φοιτητής, θα επιστρέψεις στο πατρικό σου σπίτι; Τι θα συμβεί αν οι γονείς σου, που στο παρελθόν δεν σου επέτρεπαν να έχεις ζώα, σου πουν και τώρα ότι δεν θέλουν τον τετράποδο φίλο σου; Μπορεί σ’ εμάς τους φιλόζωους να ακούγεται τουλάχιστον ανεξήγητο, όμως υπάρχουν γονείς που δεν συγκινούνται από το γεγονός ότι το παιδί τους πέρασε τα χρόνια των σπουδών του με ένα ζώο και το πιέζουν να το εγκαταλείψει. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φοιτητών που απευθύνονται σε καταφύγια/φιλοζωικούς συλλόγους ζητώντας να αφήσουν εκεί το κατοικίδιο τους. Αυτό είναι πολύ αγχωτικό για εκείνο αφενός γιατί πρέπει να αλλάξει περιβάλλον και να χάσει το άτομο με το οποίο έχει δεθεί (εσένα) και αφετέρου ενδεχομένως όντας μεγάλο πια σε ηλικία έχει πολύ λιγότερες ελπίδες να υιοθετηθεί ξανά.


Συμβουλές και συμπεράσματα
 
- Είναι σημαντικό να γνωρίζεις καλά τα πρακτικά ζητήματα που θα κληθείς να χειριστείς μετά από την υιοθεσία ενός ζώου. Τότε μόνο θα είσαι σίγουρη/ος ότι όχι μόνο θέλεις αλλά και μπορείς να βάλεις στην φοιτητική ζωή σου έναν τετράποδο φίλο. Το σίγουρο είναι ότι θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο υπεύθυνος/η και ότι θα έχεις κοντά σου ένα πλάσμα που θα σε αγαπάει για όλη του την ζωή.
 
- Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μην αφήσεις να σε πτοήσουν οι πρώτες ζημιές που είναι φυσικό να κάνει ένα κουτάβι, ένα γατάκι ή και ένα μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο στο φοιτητικό σου σπίτι. Διανύει κι εκείνο περίοδο προσαρμογής. Ασχολήσου μαζί του και δώσε του τον χρόνο να συνηθίσει εσένα και το νέο περιβάλλον.
 
- Μίλα με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοικιάζεις πριν να πάρεις το ζώο και λύσε μαζί του την όποια διαφωνία υπάρχει, προκειμένου να προχωρήσεις στην υιοθεσία του ζώου. Το να επιστρέψεις εκ των υστέρων το ζώο στο καταφύγιο/φιλοζωική ομάδα από όπου το πήρες, δεν είναι λύση και δεν κάνει καλό στην ψυχολογία του.
 
- Γίνε οργανωτική/ος και δημιούργησε ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει τόσο τις δικές σου ανάγκες (διάβασμα, βόλτες, διασκέδαση) όσο και του ζώου σου (βόλτες, παιχνίδια, χάδια). Όταν θέλει κάποιος, όλα μπορεί να τα προλάβει.
 
- Ακόμη κι αν κρίνεις ότι δεν είσαι έτοιμη/ος να αναλάβεις την φροντίδα ενός ζώου μέσω υιοθεσίας, μπορείς να γίνεις εθελοντής στο φιλοζωικό σωματείο της περιοχής που σπουδάζεις. Εκεί θα έρχεσαι συχνά σε επαφή με τα ζώα που αγαπάς, θα τα φροντίζεις, θα δεις από κοντά τις ανάγκες τους και θα είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη/ος για όταν έρθει η ώρα να σώσεις κάποιο ή κάποια από αυτά.
 
Πηγή: Περιοδικό «Όλα για τα ζώα»

1 σχόλιο:

  1. Για μένα η καλύτερη λύση για έναν φοιτητή, εφόσον είναι έτοιμος να αναλάβει βόλτες κλπ, είναι η φιλοξενία ενός ζώου. Μπορεί να το κρατήσει για όσο θέλει και συνήθως έχει και τα έξοδα καλυμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld